Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2024
İş Makinası - İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FAALİYETLER GÜÇLÜ ANCAK BEKLENTİLER ZAYIF
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FAALİYETLER GÜÇLÜ ANCAK BEKLENTİLER ZAYIF

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FAALİYETLER GÜÇLÜ ANCAK BEKLENTİLER ZAYIF

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından açıklanan “Hazır Beton Endeksi” 2024 Mart Ayı Raporu’na göre, şubat ayında pozitif tarafa geçen Faaliyet Endeksi, mart ayında sınırlı bir azalmaya rağmen pozitif tarafta kaldı.

Rapora göre Güven ve Beklenti Endeksleri eşik değerin altında kalmaya devam etti. Güven Endeksi mart ayında yükselmesine rağmen bu artış yeterli olmadı. Beklenti Endeksi ise mart ayında geriledi. Faaliyet Endeksi pozitif değerde kalsa da Beklenti ve Güven Endekslerinin düşük seyretmesinin, yılın ikinci çeyreğinde inşaat açısından iyimser bir öngörüde bulunmak için erken olduğunu gösterdiği belirtildi.

2023 yılının mart ayıyla yapılan kıyaslaya göre geride kalan mart ayında, Faaliyet dışındaki endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalış gösterdi. En fazla daralma ise Beklenti Endeksi’nde görüldü. Faaliyet Endeksi’ndeki kısmi yükselişin ise yeterli olmadığı vurgulandı.

“Yeni projelere başlama iştahı düşük”

Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Konut fiyatlarında pandeminin de etkisiyle 2020 yılından itibaren başlayan artış eğilimi 2022 yılında ivmelenerek devam etmiş ve 2022 yılının son çeyreğinde tepe seviyesine çıkmıştır. 2022 yılı sonundan itibaren konut fiyatlarının artış eğiliminde azalma başlamıştır. Geride bıraktığımız dönemde konut fiyatları ve konut maliyetleri, eskisi kadar hızlı olmasa da hâlen artmaktadır.

Deprem bölgesi ve kentsel dönüşümün yoğun olduğu iller dışında inşaat sektöründe talep hâlen zayıf görünmektedir. Her ne kadar seçim sonrası sürece ilişkin olumsuz beklentiler ortadan kalsa da, konut talebinin düşük kalacağı ve bankacılık sektöründe konut talebini destekleyecek bir hamle gelmeyeceği beklentisi yeni projelere başlama iştahını düşürmektedir.” dedi.

2023
İş Makinası - İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FAALİYETLER GÜÇLÜ ANCAK BEKLENTİLER ZAYIF
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FAALİYETLER GÜÇLÜ ANCAK BEKLENTİLER ZAYIF

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FAALİYETLER GÜÇLÜ ANCAK BEKLENTİLER ZAYIF

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından açıklanan “Hazır Beton Endeksi” 2023 Ekim Ayı Raporu’na göre Faaliyet Endeksi mayıs ayından sonra geçen 6 aylık süre zarfında eşik değerin üstünde kalmayı başardı.

Ancak hem Beklenti hem de Güven endeksleri yukarı yönlü hareket etmesine rağmen, Güven Endeksi tam eşik değerde, Beklenti Endeksi ise eşik değerin hemen altında kaldı. Özellikle Beklenti Endeksi’nin 4 aydır düşük seyretmesinin, Faaliyetteki hareketin devam etmesini zorlaştıracak bir unsur olduğu belirtiliyor. Endeks değerlerinin tamamında görülen artış sonrasında Hazır Beton Endeksi eşik değerin üzerine çıktı.

Geride kalan ekim ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre yükselirken; en yüksek artış Güven, en düşük artış ise Faaliyet Endeksi’nde gerçekleşti.

İpotekli satışların payı yüzde 5,9’a geriledi

Raporun sonuçları ışığında, Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan THBB Başkanı Yavuz Işık,

Ocak ayında özellikle kamu bankaları tarafından verilmeye başlanan “İlk Evim” konut kredisi ve sonrasında şubat ayında BDDK’nın konut alımında azami kredi tutarı güncellemesi sonrasında konut kredileri hareketlenmiştir. Bununla birlikte ağustos ayından itibaren uygulamaya konulan ve talebi kısma amaçlı politikalar ile yükselen faiz, son 3 aydır konut kredisine olan talebi aşağı çekmeye devam etmektedir.

Nitekim açıklanan ekim ayı konut satış rakamlarında ipotekli satışların payı yüzde 5,9’a gerilemiştir. Son 10 aydaki ipotekli satışlardaki azalma, geçen yıla kıyasla yüzde 31 olmuştur. Hem ekim ayına hem de yılın on aylık bölümüne toplam olarak bakıldığında, ilk ve ikinci el konut satış rakamlarındaki performansın aşağı yönlü hareket ettiği görülecektir” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina