Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - İnşaat sektöründe ilk 4 ay sessiz geçti
İnşaat sektöründe ilk 4 ay sessiz geçti

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından hazırlanan ve inşaat ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 yılı Nisan Ayı Raporu açıklandı.

Hazır Beton Endeksi Nisan Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, son iki ayda inşaat faaliyetlerinde bir canlanma olduğunu ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin hâlâ yüksek olduğunu belirterek “Geçen yıla kıyasla, 2018 yılının ilk 4 ayında inşaat sektöründe önemli bir yavaşlama söz konusu. Bu nedenle, sektörü geliştirmeye yönelik alınan tedbirlerin zamanlaması çok doğrudur. Bakanlar Kurulu kararına göre, 6 ay süreyle konut teslimlerinde yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak olması, yüzde 4 olan tapu harcının yüzde 3’e indirilmesi ve son olarak ev kredilerinde bankaların yeni bir faiz kampanyası başlatmaları, sektöre canlılık getirecektir.” dedi. Raporda yer alan değerlendirmeler ise şu şekilde özetleniyor:

Sektörün tüm performans göstergeleri zayıf
Hazır Beton Faaliyet Endeksi, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5’lik düşüş gösterdi. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 32 iken azaldı diyenlerin oranı da yüzde 28 olarak gerçekleşti. Endekste yaşanan gerileme, Nisan ayının hazır beton üretimi ve buna bağlı olarak inşaat faaliyetleri noktasında zayıf geçtiğini göstermektedir.

Hazır Beton Güven Endeksi ise Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8’lik düşüş gösterdi. Endeksin dipten dönüş yapması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koymaktadır ve sektörün tüm performans göstergelerinin zayıf olduğuna işaret etmektedir.

Hazır Beton Beklenti Endeksi Nisan ayı değeri, bir önceki yılın aynı ayının yüzde 1,2 altında kaldı. Bu oran, beklentinin geçen seneye kıyasla düşük olduğunu kanıtlamaktadır.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina