Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - İnşaat sektöründen güçlü canlanma sinyalleri
İnşaat sektöründen güçlü canlanma sinyalleri

İnşaat sektöründen güçlü canlanma sinyalleri

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından açıklanan ekim ayına ilişkin Hazır Beton Endeksi Raporu, inşaat sektöründe geçen yılın aynı ayına kıyasla canlanmanın söz konusu olduğunu ve son iki yıllık inşaat faaliyetlerinde ilk kez, iki ay üst üste devam eden bir hareketlilik yaşandığını ortaya koydu. Sektör oyuncularının inşaat sektörüne yönelik güveni yükselse de Güven Endeksi en düşük endeks olarak gerçekleşerek eşik değerin altında kalmaya devam etti.

THBB tarafından her ay açıklanan Hazır Beton Endeksi, Türkiye’de inşaat sektörünü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koyuyor. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden birisi olarak gösteriliyor.

Hazır Beton Endeksi 2019 Ekim Ayı Raporu’nda bütün endeksler önceki yılın aynı dönemine göre artış sergilese de Güven Endeksi’nin eşiğin altında kalması ve aşağı yönlü hareketi, yılın son iki ayında inşaat sektörünün ne yönde hareket edeceğine ilişkin soru işareti doğuracağı belirtildi. Güven Endeksi’nin en düşük endeks olması ise kalıcı iyileşmenin hâlen gerçekleşmediğine işaret etti.

“Türkiye’ye ilişkin beklentiler iyileşiyor”

İnşaat sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “İnşaat sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yavuz Işık, “Bugüne kadar tecrübelerimiz bize göstermiştir ki inşaat sektöründeki hızlanma ve yavaşlama genel ekonomiye göre daha önce gerçekleşiyor.


Sektörün, yurt içinde faizlerin düşük olduğu dönemlerden ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin yüksek seyrettiği dönemlerden oldukça verimli bir şekilde faydalandığını görüyoruz. Ancak, risk iştahının ve ekonomik güvenin zayıfladığı zamanlarda ise sektörün kırılganlaştığına şahit olduk. Daha tam olarak etkileri yansımamış olmakla beraber son gerçekleşen faiz indirimleri neticesinde eylül ayında konut satışlarında %15’lik bir artış meydana gelmiştir. Küresel ticarete ilişkin iyimserliğin artması, Türkiye’nin jeopolitik riskinin azalması, Merkez Bankamızın faiz indirimleri, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye ilişkin beklentilerinin iyileşmesi, Türk lirasının değerini korumaya devam etmesi inşaat sektörü oyuncularının beklentilerini bir nebze karşılayacaktır.” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina