Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - İnşaat ve hazır betonda olumlu beklentiler zayıfladı
İnşaat ve hazır betonda olumlu beklentiler zayıfladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve inşaatla bağlantılı sektörlerdeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Mayıs Ayı Raporu’nu açıkladı. Buna göre faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks değerleri; önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergilemeye devam etti. Yılın ilk dört ayında inşaat ve hazır betonda geçen yıla kıyasla daralan işler, mayıs ayında daha da düştü.

Hazır Beton Faaliyet Endeksi mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3’lük düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların yüzde 13’ü mayıs ayında satışlarının arttığını belirtirken önceki aya göre satışlarında azalma olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 42 oldu. Alınan kayıtlı siparişlerde azalma var diyenlerin oranı yüzde 55 iken arttı diyenler ise yüzde 10 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında tahsilat sürecinde bozulma olduğunu dile getirenlerin yüzde 52, bozulma yaşanmadığını dile getirenlerin oranı ise yüzde 32 oldu.

Hazır Beton Güven Endeksi mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5’lik düşüş gösterdi. Son 10 aydır düşük devam eden Güven Endeksi’nin mayıs ayı ile birlikte dip yapması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 30’u yeni istihdamda azalma olacağını düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise yüzde 3 oldu. Yüzde 10’luk bir kesim ise tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki 3 ayda artacağını düşündüğünü açıkladı.

Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin mayıs ayı değeri ise bir önceki yılın aynı ayının yüzde 1,5 altında kaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı yüzde 16 iken azalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 48 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise yüzde 32 olarak gerçekleşti.

Yavuz Işık: “Müteahhitler isteksiz”

Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, inşaat sektörünü geliştirmeye yönelik yerinde tedbirler alınmasına rağmen henüz istenilen seviyeye gelinmediğini vurgulayarak; “Bakanlar Kurulu kararına göre, 6 ay süreyle konut teslimlerinde yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak olması, yüzde 4 olan tapu harcının yüzde 3’e indirilmesi ve son olarak ev kredilerinde bankaların yeni bir faiz kampanyası başlatmaları, boyutu bilinmeyen konut stoğunu hiç kuşkusuz azaltacaktır. Ancak artan konut fiyatlarının bu etkiyi sınırlayacağı göz ardı edilmemelidir. 2018 yılının ilk 3 ayındaki yapı ruhsatı sayıları incelendiğinde, müteahhitlerimizin yeni inşaat yapma noktasında isteksiz oldukları net bir şekilde görülecektir. Mayıs ayında hazır beton satışlarındaki düşüş, yeni inşaat yapımına başlamadıkları gibi müteahhitlerin mevcut işlerini tamamlama noktasında da yavaşladıklarını bize göstermektedir. Müteahhitlik faaliyetlerindeki yavaşlamanın bariz bir şekilde ortaya çıktığı 2018 yılında 6 aylığına alınan bu tedbirlerin etkisi sınırlı kalabilecektir. Sonrasında, konut kredi faizlerinin yükselmesi ile birlikte ipotekli satışlarda keskin bir düşüş yaşanacaktır.” şeklinde konuştu.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina