Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - İnşaatta faaliyet artsa da güven ve beklenti zayıf kaldı
İnşaatta faaliyet artsa da güven ve beklenti zayıf kaldı

İnşaatta faaliyet artsa da güven ve beklenti zayıf kaldı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), tarafından açıklanan 2022 Haziran Ayı Raporuna göre mayıs ayında eşik değerin altına inen Faaliyet Endeksi yeniden yükseldi. Ancak sınırda hareket eden ve geçen ay eşik değerin üstüne çıkan Güven Endeksi haziranda yeniden sınırın altına inerken, Beklenti de hâlen en düşük endeks olmaya devam etti.

Faaliyet Endeksi’nin haziran ayında yılın en yüksek düzeyine ulaşmasına rağmen, geçen yılın aynı ayına göre düştüğü görüldü. Ekonomiye olan güvenin yükselmiş görünmesine rağmen beklentinin zayıflaması, inşaat sektörü özelinde olumlu bir senaryonun bu yıl için hâlen gerçekleşmediğini ortaya koydu. 3 endeksin bileşeni olan Hazır Beton Endeksi de önceki yıla kıyasla düşüş gösterdi.

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, TÜİK tarafından açıklanan son İnşaat Maliyet Endeksi’nin nisan ayı itibarıyla yıllık bazda %106 düzeyine ulaştığını belirterek,

Malzeme maliyetinde %130’un üzerine çıkan artış rakamı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile paralel bir görünüm sergilemektedir. Son uygulamaya konulan inşaat sektörüne yönelik destek paketlerinin etkisi ile inşaat sektöründe bir hareketlilik beklenmekle birlikte özellikle artan maliyetler sektör açısından beklentiyi olumsuz etkilemektedir.” dedi.

Konut kredi faiz düzeyinin diğer kredi türlerine kıyasla düşük seyretmesinin konut talebini pozitif etkilemeye devam ettiğini belirten Yavuz Işık “Artan konut talebine rağmen inşaat sektörü oyuncularının beklentisinin buna paralel yükselmemesi sektör açısından önemli bir göstergedir” ifadelerini kullandı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina