Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - İnsanın ütopyası yapay zekâ, makine sektörünü nasıl etkileyecek?
İnsanın ütopyası yapay zekâ, makine sektörünü nasıl etkileyecek?

İnsanın ütopyası yapay zekâ, makine sektörünü nasıl etkileyecek?

14 milyar yaşında olduğu tahmin edilen evreni, kısmen de olsa etkisi altına almayı başarmış, insan dışında başka bir canlı türü olmadığını tahmin ediyoruz. İnsanlık, bilim ve teknoloji sayesinde kendisini aşarak kusursuz bir mükemmeliyete ulaşmayı hedefliyor.

Mantık yürütebilen, öğrenen, konuşabilen, ses algılayabilen, bilgisayarların tıpkı bir insan gibi davranmasını sağlayan ve ünlü fizikçi Stephen Hawking’in “İnsanlığın son buluşu” olarak nitelendirdiği yapay zekâ bugün; şehir planlaması, havacılık, sağlık ve eğitimin yanı sıra pek çok alanda kullanılıyor. Makine sektörü ise yapay zekâ ilerlemelerine liderlik eden başlıca sektörler arasında yer alıyor.

Yapay zekâ yatırımları ile dikkat çeken Volvo CE’nin uzmanlarından Akıllı Makine Platformları Yöneticisi Johanna Huggare, Gelişen Teknolojiler Direktörü Christian Grante ve Araştırma Mühendisi Torbjörn Martinsson, yapay zekanın iş makineleri ve inşaat sektörüne etkisini değerlendiriyor.

Volvo CE’nin yapay zekâ yolculuğu

TM: Volvo, tam otomatik vites değiştirme gibi akıllı işlevlere sahip geliştirmelere neredeyse 20 yıl önce başladı. Patentli geri frenleme fonksiyonu ve her gün yapılan saha işlerinde zamandan ve enerjiden tasarruf etmek için sezgisel konum teknolojisini kullanan Volvo Assist isimli sistemde tam olarak yapay zekâ kullanılmasa da bu çalışmalar daha karmaşık geliştirmelere kapı açtı.

JH: Volvo CE’de kullandığımız sistemlerle birlikte saha verimliliğini artırmanın farklı yollarını keşfetmeye başladık. Çalışma sahası içinde en uygun rotayı belirlemek ve engelleri tespit etmek amacıyla yapay zekadan nasıl yararlanabileceğimizi araştırmaya başladık ve gerçek inşaat sahalarında test ettiğimiz HX1 elektrikli otonom taşıyıcı aracını yapmamız büyük bir atılım oldu.  

Peki, ihtiyacımız olan ne?

CG: Yapay zekanın doğru çalışmasını sağlayacak algoritmaları oluşturmamız için büyük miktarda veriye ihtiyacımız var. Günümüzde, bu verileri sağlayan teknolojiler iş makineleri sektöründe son derece hızlı gelişiyor ve bu teknoloji sayesinde giderek daha fazla veri elde ediyoruz. Yakında otomasyon ve sürücü destek sistemlerinde de yapay zekayı kullanabileceğiz. Bu teknolojik bir evrim.

Yapay zekâ, neyi değiştirecek?

CG: Yapay zekâ ile birlikte, bir operatörün birden fazla makineyi kontrol edebileceği geliştirmelerin üzerinde çalışıyoruz. Teknik olarak, araştırmalarımız bizi bunu başarmaya çok yaklaştırdı. Gelecekte, gerçekleşmesi mümkün başka bir olasılık ise, makinelerimizin davranışını özel bir uygulamaya uyacak şekilde özelleştirmemiz olacak.

TM: İnşaat, doğası gereği riskli bir endüstri. Yapay zekâ, hem insanları operasyon alanlarından uzaklaştırarak maksimum saha güvenliği sağlamamıza yardımcı olacak hem de iş kaybı olmaksızın verimliliğin çok yüksek olduğu bir çalışma ortamı sağlayacak. Yapay zekâ ve teknoloji sayesinde 7/24 ve yılın 365 günü çalışan iş makineleri tasarlayabiliriz. HX1 otonom taşıyıcı konsepti bizim için önemli bir adımdı ve doğru çalışabileceğini kanıtladık. Şimdi, tekerlekli yükleyiciler ve ekskavatörlerde de aynı şeyi yapacağız. Yapay zekâ sayesinde otonom makinelerin, uzay madenciliği uygulamalarında kullanılabileceğini düşünmek artık zor değil.

Müşteriler, yeni teknolojiye nasıl adapte olacak?

JH: İnşaat sektörü, muhafazakâr ve geleneksel bir üne sahip olsa da ben bunun tersinin geçerli olduğunu düşünüyorum. Yapay zekâ olanaklarının, endüstride yapılan işi daha güvenli ve verimli hale getireceği ihtimalinin müşteriler tarafından kabul edilmeye başlandığını görüyoruz. Müşterilerimizin kendisini rahat hissetmesi ve makinenin aldığı karara güvenmeye başlaması için özerk makineleri deneyimlemiş olması gerekiyor. Prototip makinelerimizi denemek amacıyla talep etmeleri de yeniliklere açık olduklarını gösteriyor.

 

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina