Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2014
İş Makinası - JCB LiveLink ile makineler bakımlı, verimli ve güvenli çalışıyor
JCB LiveLink ile makineler bakımlı, verimli ve güvenli çalışıyor

Teknolojideki gelişmeler, hayatımızın her alanını olduğu gibi, iş makinelerini de doğrudan etkiliyor, değiştiriyor. Sektörün önde gelen markalarından JCB’nin gelişmiş uydu takip sistemi ‘LiveLink’ de bunun en son örnekleri arasında yer alıyor.

Türkiye’de de kullanımı her geçen gün yaygınlaşan bu sistem hakkında bilgi almak için JCB’nin Türkiye distribütörü SİF İş Makinaları’nın LiveLink Operasyonlarından Sorumlu Servis Mühendisi Ozan Özer ile bir araya geldik.

SİF İş Makinaları Livelink Operasyonlarından Sorumlu Servis Mühendisi Ozan Özer

Sistem ne kadar zamandır kullanılıyor?

JCB bu sistemi yaklaşık 4 yıl önce pazara sundu, ancak biz Türkiye’de geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana kullanmaya başladık. Sistemin test edilmesini ve tam olarak oturtulmasını bekledik açıkçası. Son aşamada 6-7 ay kadar Vodafone ile Türkiye’de test ettik. Çünkü hata yapma lüksümüz yok. Yılda binin üzerinde makine satıyorsanız; yapılması muhtemel bir hatanın geri dönüşü acı olabilirdi. Dünya genelinde tecrübe edilerek geliştirilen sistem şimdi son derece güvenli ve faydalı hale geldi.

Sistemin makine üzerindeki ana bileşenleri nelerdir?

Sistemin temelinde ‘LiveLink ECU’ olarak adlandırılan ve bu işi yöneten bir ünitemiz (beynimiz) var. Makinenin bilgi gönderimini sağlayan antenimiz var. Bu antenin benzer sistemlerden farkı, antenin konumu. Dışarıdan bakan biri kesinlikle bu makinede uydu takip cihazı olup olmadığını anlayamaz. Sistemin akü bağlantısı kesilse dahi, üzerinde kendi bataryası da olduğu için, yaklaşık 20 gün daha veri gönderebilir. Eğer o batarya da yüzde 20’nin altına düşerse, bu sefer bize uyarı mesajı gelir. Biz de müşterimizi bilgilendiririz. Eğer güvenlikle ilgili bir sorun yoksa, makine çalınmamışsa, gerekli teknik kontrollerini yaparız. Ünitenin söküp atılması durumunda da, bilgileri kendi hafızasında tutarak bize bağlantı kesilmesiyle ilgili uyarı gönderir. Ayrıca, ünitenin çıkarılması da hiç kolay bir işlem değildir. Makine üzerinde çok sayıda bağlantısı vardır ve bütün bu bağlantıların sökülmesi gerekir.

Sistem nasıl çalışıyor?

ECU (Electronic Control Unit), makine üzerindeki çeşitli sensörlerden aldığı verileri bünyesinde depolar. Sonrasında bu veriler, mobil iletişim sistemi üzerinden uyduya aktarılır. Uyduya aktarım işlemi için Türkiye’de Vodafone’un GPRS altyapısını kullanıyoruz. Uyduya ulaşan veriler buradan JCB’nin İngiltere’deki merkezine yönlendiriliyor, İngiltere üzerinden de aynı anda internet aracılığıyla bize ve müşterilerimize aktarılıyor. 


Neden 3G değil de GPRS altyapısı kullanılıyor?

Ortadoğu, Afrika veya Güney Amerika ülkelerinin birçoğunda hâlâ 3G değil, GPRS kullanılıyor. Dolayısıyla, Türkiye’den çalınan bir makineyi, Irak ya da Suriye’ye bile götürülse, takip edebiliyoruz. Sistem sadece 3G için ayarlanmış olsaydı, o ülkelerde 3G olmadığı için makineyi takip edemeyecektik. Lokasyon, motor ve makineyle ilgili çalışma bilgilerinde çok yüksek bir veri yoğunluğu da olmadığı için JCB, GPRS’i kullanmayı tercih ediyor.

Makine, GPSR sisteminin de olmadığı bir yere giderse ne oluyor?

O süre zarfında kayboluyor; aktif olan bir yere çıkana kadar tüm bilgileri kendi içinde depoluyor. Bizim ekranımızda da tekrar bilgi gelene kadar çarpı işaretiyle gözüküyor. Tekrar bir baz istasyonu yakaladığı anda hemen verileri göndermeye devam ediyor.

Hangi tip makinelerinizde bu sistem bulunuyor?

İlk aşamada Eylül 2013’ten sonra Türkiye’ye gelen tüm 3CX ve 4CX kazıcı-yükleyicilerimizde standart olarak sunulmaya başlandı. Bu yıl içerisinde, öncelikle ekskavatör ve yükleyicilerimiz olmak üzere, diğer makinelerimizde de yaygınlaştırmaya başladık.  Şu an Türkiye’de bu sisteme sahip aktif makine sayısı 500 adedi geçti.


LiveLink’in müşterilere sabit veya aylık herhangi bir maliyeti var mıdır?

Hem müşterilerimize hem de bize önemli avantajlar sağlayan bu sistemi şu an için ücretsiz olarak sunuyoruz. Ayrıca, 2 yıl boyunca kullanım için de bir ücret ödemiyorlar.

Müşterileriniz, makineleri hakkındaki bilgilere nasıl ulaşıyorlar?

JCB LiveLink sistemine www.jcbll.com internet adresi üzerinden ulaşılıyor. Müşterilerimizden teslimat sonrasında e-mail adreslerini istiyoruz. O e-mail adreslerine gelen bir aktivasyon mesajı ile internet sitesi üzerinden bir şifre oluşturmaları gerekiyor. Sonrasında kullanıcı adı ve şifrelerini kullanarak kendilerine ait LiveLink’li tüm JCB marka iş makinelerini bu sistem üzerinden takip edebiliyorlar.

Sistem önemli durumlarda acil bilgilendirme yapılabiliyor mu?

Elbette. Müşterimizin sisteme girerek tanımladığı kişilere tüm bu önemli bilgiler e-mail veya cep telefonu mesajı olarak iletiliyor. Bildirimler bize ve yetkili servislere de otomatik olarak gidiyor.Tüm kritik uyarılar mesaj olarak gönderiliyor. Motor harareti, motor yağ basıncının çok düşmesi, şanzıman sıcaklığının çok yükselip basıncın çok düşmesi kritik uyarılar arasında sayılabilir.

portajın tamamını Forum Makina’nın Mayıs sayısında okuyabilirsiniz...

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina