Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - JCB TELEHANDLER ŞIRNAK’TA PAMUK, NİĞDE’DE SAMANLARI İSTİFLİYOR!
JCB TELEHANDLER ŞIRNAK’TA PAMUK, NİĞDE’DE SAMANLARI İSTİFLİYOR!

JCB TELEHANDLER ŞIRNAK’TA PAMUK, NİĞDE’DE SAMANLARI İSTİFLİYOR!

Şırnak’ın Silopi ilçesinde pamuk üretimi ve ticaretiyle birlikte Niğde’de biyokütle santral tesisine sahip olan Haliloğulları, tüm operasyonlarında sadece JCB’nin Loadall 535-95 Agri modelinden yararlanıyor.

Ülkemizin en bereketli topraklarına sahip güney bölgeleri, sadece Çukurova havzası ile sınırlı kalmıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Şırnak ili, özellikle Cudi Dağı’nın ılımanlaştırıcı etkisi sebebiyle en verimli alanları bünyesinde barındırıyor. Bölge, pek çok bitkinin yetişmesine olanak tanırken, bir sıcak iklim bitkisi olan pamuk da Cudi Dağı’nın eteklerindeki ovalarda yetiştirilmekte.

Bölgedeki en önde gelen pamuk yetiştiricilerinden birisi de Haliloğulları Çırçır ve Pres Fabrikası. Firma yöneticisi Erkan Uraz, Şırnak’ın Silopi ilçesinde yer alan arazilerinde pamuğun ekilme ve toplanma dönemleri içerisinde hummalı bir çalışma içinde olduklarını, bu çalışmalarının her aşamasında traktör ve iş makinelerinin kullanıldığını aktarıyor. Kendisiyle yine Silopi’de yer alan tesislerinde bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşimizde, pamuk fabrikası dışındaki iştiraklerini ve telehandler markası olarak tek tercihleri haline gelen JCB’leri de konuştuk.

Öncelikle ticari hayatınıza nasıl ve nerede başladınız?

Biz bir aile şirketiyiz ve şu anda 3. kuşak olarak faaliyet gösteriyoruz. 35 yıldır çiftçilikle uğraşan bir aileyiz. İlk olarak karpuz ekimiyle başlayan serüvenimiz, pamuk faaliyetimizle devam etti. Pamuk ekim işimiz daha da genişledi ve Adana Çukurova’ya satışlarla sürdü. Batman’da ekim alanları biraz sıkıntılı ve dar alanlardır. Dolayısıyla 2000 yılına geldiğimizde Harran’a geçiş yapmayı istedik fakat ardından Şırnak Silopi Ovası’nda karar kıldık.

“Silopi’de 500 bin dönüme yakın sulu arazi bulunuyor”

Silopi Ovası ürün yetiştiriciliği açısından nasıl bir bölge?

Silopi’de 500 bin dönüme yakın sulu arazi bulunuyor. Verimli olmasının en büyük etkenlerinden birisi Cudi Dağı’nın eteklerinde ekim alanına sahip olması. Çukurova bölgesinde ekilen hemen her ürün burada da ekilebiliyor. Dağ, doğal ve ılıman bir iklim alanı olmasına büyük vesile olmakta.

Öte yandan biz bölgeye gelmeden önce pamuk ekilmiyordu ve ağırlıklı olarak buğday ekilirdi. Buğday yılın ilk yarısında ekilir ve hasat edilir. Hasadının ardından ise mısır devreye girerek 11. ayda toplanmak suretiyle ikinci ürün olarak talep görür. Ancak bu ürünlerin katma değeri pamuk kadar yüksek olmuyor. Bizimle birlikte bölgenin ekim alanı daha da hareketlendi ve ana ürün olarak pamuk ön plana çıkmaya başladı.

Pamuğun üretim hacmi ve ekim-hasat zamanlamalarıyla ilgili neler söylersiniz?

Bölgemizden yılda 80-100 bin tona yakın pamuk elde edilir. Nisan ayında pamuklar ekilir ve Eylül ayında hasat edilerek toplanır. Yani ortalama 110 ile 150 gün aralığında pamuklar yetişmiş olur. Bizim ise kiraladığımız alanlarla birlikte 15 bin dönümlük ekim arazimiz bulunuyor.

Pamuğun ekim, toplama ve gönderime hazırlık işlemlerini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Ekim işlemini traktörlerimizle gerçekleştiriyoruz. Ardından tarladan 2,5 tonluk balyalar halinde kamyona yükler ve fabrikamıza getiririz. Burada pamuk liflerinin çekirdeklerinden ve yabancı cisimlerden hızlıca ayrılmasına yardım eden çırçır makinelerimiz bulunur. Ardından ayıklanan pamuğu 200’er kiloluk balyalar haline getirerek kumaş fabrikalarına göndeririz.

“Telehandler makinelerimizi yükleme, indirme, boşaltma ve istifleme işlerimizde kullanıyoruz”

Yaptığınız işte iş makineleri ne kadar önem taşıyor?

İşimizin her aşamasında iş makineleriyle çalışıyoruz. Traktörlerle tarlada başlayan sürecimiz, telehandlerlar, pamuk toplama-çırçır makinelerimiz, Hollanda’dan getirdiğimiz ilaçlama makinemiz ve yine telehandlerlar ile devam ediyor. Telehandler makinelerimizi yükleme, indirme, boşaltma ve istifleme işlerimizde kullanıyoruz. Halihazırda toplam 4 adet JCB telehandler ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

JCB’nin hangi modellerini kullanıyorsunuz?

Çalışmalarımızda 9,5 metrelik Loadall 535-95 Agri modelini tercih ediyoruz. Bizim ayrıca Niğde’nin Ulukışla ilçesinde biyokütle santralimiz yer alıyor. Orada da yine aynı modelden 4 adet telehandlerimiz mevcut. Bu işimizde saman balyalarını yükleme ve istiflemede makinelerimizden yararlanıyoruz.

Malzemenin girişinden itibaren telehandlerlerin kullanılma aşamasının detayları neler?

Pamuk toplama makinelerimizin 2,5 tonluk balyalar halinde pamukları çıkarmasının ardından bir adet JCB telehandlerımız balyaları tarladan kamyona yükler. Ardından fabrikadaki işlemlerin neticesinde tekrar istifleme ve kamyonlara yükleme aşamasında 3 telehandlerimizi kullanırız. Özellikle 9,5 metre tercih ettik. Bu sayede dar alanlarda hem daha yükseğe istifliyoruz hem de alanımızı en verimli şekilde kullanmış oluyoruz. Operasyonlarımızda ağırlıkla kova, çatal ve şiş dediğimiz yükleme aparatını kullanıyoruz. Şişler, paletleri indirmede kullanılıyor. 2,5 tonluk balyaları 200 kilograma getirdiğimizde çatal kullanabiliyoruz.

“JCB, devrildikten sonra ayağa kalkar kalkmaz çalışmaya devam etti”

Telehandlerda JCB’ye dönmeye nasıl karar verdiniz?

Daha önce başka markalar kullandık. Ancak hararet yapma, yeterli randıman alamama, yetkili servislerin yakınımızda olmaması gibi sebeplerden ötürü memnun kalmadık. Dolayısıyla JCB’yi tercih etme kararı aldık. İlk olarak deneme amaçlı 2016 model JCB alımı yaptık. Telehandlerimiz yüklemeler esnasında iki kez devrildi. Devrilme, yüklü malzemeler olduğu zaman yaşanabilen bir durumdur.

Daha önce başka markalarla yaşadığımız devrilmelerde makineler arıza yaptı ancak JCB ayağa kalkar kalkmaz çalışmaya devam etti. Böylelikle markanın daha da sağlam olduğunu gördük. Sezonluk iş yaptığımız ve 2 vardiya 24 saat çalıştığımız için makinenin arıza yapmaması bizim için çok önemli. Bu sebepten ötürü JCB alımlarımızı hızlandırma kararı aldık. Şu an Şırnak ve Niğde’deki işlerimizde toplam 8 adet Loadall 535-95 Agri telehandler çalışıyor.

JCB’nin sağlamlığı dışında başka hangi avantajlarını gördünüz?

Bizim işimiz tozun içerisindedir. Eskiden makineler sıkça hararet yaparken JCB’de böyle bir sorun yaşamıyoruz. Elbette her gün rutin bakımlarını yapıyoruz ve işimiz durmadan devam ediyor. Böylece önceki markaların arızalarına oranla çok hafif durumlarla süreçleri atlatıyoruz. Yaşadığımız bu olumlu tecrübelerin ışığında bölgemizde bizim dışımızda başka JCB kullanan üreticiler de yer alıyor. Operatörler de JCB telehandlerların konforundan memnunlar. Özellikle ataşmanların sökülmesi ve takılması konusunda kolaylık yaşıyorlar.

“Pamuk dönemi boyunca 3 ay aralıksız çalışıyoruz ve bu süre içerisinde makine arızası olmaması gerek”

Sizin için servis ne kadar önemli ve bu hizmeti hangi noktalardan alıyorsunuz?

Pamuk dönemi boyunca 3 ay aralıksız çalışıyoruz ve bu süre içerisinde makine arızası olmaması gerek. Aksi takdirde malzemede yığılma oluyor ve ardından bozulmalar yaşanabiliyor. Tabii ayrıca tarımla uğraştığımız için zaman zaman buğday ve mısır yüklemeleri de yapabiliyoruz. Biz Siirt’deki JCB yetkili servisinden ve Diyarbakır’da yer alan JCB’nin kendi servisinden rahatlıkla faydalanıyoruz. Her durumda gerek servis gerek yedek parça hizmetini bizlere sağlıyorlar. İyi bir stok alanları bulunuyor.

Biyokütle santralinizdeki iş akışınızdan da bahseder misiniz?

Yıllık 90 bin kilowatt kapasiteli bir santralimiz bulunuyor. Bu santralimizde yıllık 12 bin tonluk saman stokluyoruz. Saman, mısır sapından elde ediliyor ve santralimize enerji elde edilmede kullanılıyor. Ağırlıklı olarak samanları Çukurova’dan ve Konya Ovası’ndan temin ediyoruz. Bu samanın istiflenmesi ve yüklenmesi aşamalarında telehandlerlarımız devreye giriyor. 24 saat ve 3 vardiyada yoğun bir tempoyla çalışıyorlar.

“JCB ile bir depoyla diğer markalara oranla 2 saat daha fazla çalışabiliyoruz”

JCB Telehandler performanslarını diğer makinelerle kıyaslarsanız neler söylersiniz?

Diğer markalara oranla seri ve pratik makineler olduğunu söyleyebilirim. Yakıt konusunda ise bir depoyla diğer markalara oranla 2 saat daha fazla çalışabiliyoruz. Ayrıca JCB kendi yürüyüş takımlarını, aksını ve motorlarını üretiyor. Diğer markalar ise başka üreticilerden bu aksamları tedarik ediyor. Dolayısıyla JCB telehandlerların aksam ve parça uyumu, diğerlerine nazaran çok daha fazla.

Türkiye pamuk sektörü ve ticaretiyle ilgili neler söylemek istersiniz? Yeni yatırımlarınız olacak mı?

Ülkece halen büyük oranda pamuğu ithal ediyoruz ve ithalata da ihtiyacımız var. Ülkemizdeki üretim bir milyona yakın seviyede. Bir o kadar da ithal etmek durumunda kalıyoruz. Türkiye tekstil alanında gerçekten önemli bir ülke ve bu önem giderek de artıyor. Ancak girdi maliyetlerindeki artıştan dolayı çiftçiye biraz daha destek sağlanmalı diye düşünüyorum. Haliloğulları olarak biz yer aldığımız pamuk sektörümüzde iplik fabrikası açmak adına girişimimizi başlattık. Bu alana yönelik fabrika inşaatımız devam ediyor. 2024 yılı içerisinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Hedefimiz ise tohumdan pamuğu yetiştirip ipliğe kadar her aşamada içinde olacağımız entegre bir tesis haline gelmektir.

JCB Bölge Satış Yöneticisi Sermet Akkaynak:

“Müşterilerimize İstediği Güven Ortamını Sunduk”

SİF İş Makineleri ve JCB olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde toplam 13 ile hitap ediyoruz. Öncelikli olarak inşaat sektöründeyiz ve hemen ardından tarım sektörü gelmekte. Hem müşteri ziyaretleri hem ürün tanıtımları hem de satışlar gerçekleştiriyoruz.

Coğrafi olarak zor bir bölge diyebiliriz. Şehirlerin merkezleri arasında uzun mesafeler bulunuyor. Ancak bölge insanı bizim en büyük avantajımız. Doğru ilişki kurduğunuz takdirde bozulmasının imkanı yok. Dolayısıyla müşteri-satıcı ilişkisinden çıkarak uzun yıllar güvene dayalı bir iş birliğine yönelik devam eder hale gelebiliyor. Müşteri memnuniyeti sağlandığı takdirde de marka tercihleri kolay kolay değişmiyor.

Ağırlık kazıcı-yükleyiciden telehandlere doğru dönüyor!

SİF İş Makinaları olarak satış ağımızla birlikte bölgede kendi servis ve yedek parça ağımızı da geliştirdik. Her anlamda müşteri memnuniyetini devam ettirmeye özen gösteriyoruz. Ürün segmentasyonu olarak baktığımızda ise uzun yıllar boyunca en çok kazıcı-yükleyici satışı gerçekleştirdik. Ancak 2022 yılında ağırlığımız telehandler oldu.

En çok tarımda 531-70, 535-95 ve inşaatta 541-140 ile 540-200 ürünlerimizi sunduk. Onun dışında kazıcı-yükleyici ve Teletruk forklift ürünlerimizi de sattık. Müşterilerimiz başta ürün sağlamlığı olmak üzere, sunduğumuz satış sonrası hizmet desteğimiz gibi etkenlerden ötürü bizi tercih ediyor. Her açıdan güven ortamını kendilerine oluşturduk. Bu da müşterimizi daha rahat hissettiriyor.

Operatör Gözüyle: Ramazan Kösen

12 yıllık telehandler operatörüyüm ve bu süre zarfında Haliloğulları bünyesinde çalıştım. JCB 535-95 diğer makinelere göre hem hareket kabiliyeti hem de bom uzatması açısından daha seri. Kovayla birlikte 10 metreye erişiyoruz. Ayrıca diğer makinelerde her harekette gaza basmak gerekirken JCB’de basmadan da iş yapabiliyoruz. Yine diğer markalarda hararet sorunu yaşadık ama JCB ile hiç yaşamadık. Kabin açısından da oldukça konforlu.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina