Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2015
İş Makinası - JCB’nin en prestijli kazıcı-yükleyicisi 5CX Türkiye’de
JCB’nin en prestijli kazıcı-yükleyicisi 5CX Türkiye’de

Hemen her açıdan daha yüksek performans sağladığı belirtilen yeni JCB 5CX, kullanıcıların yoğun talebi ve JCB’nin uygun motor seçeneğini sağlaması neticesinde, SİF İş Makinaları tarafından ilk olarak KOMATEK Fuarı’nda sergilenerek Türkiye pazarına sunuldu.

SİF İş Makinaları Kazıcı-Yükleyici ve Kompakt Ürünler Müdürü Cihan Çolpan ile bir araya gelerek bu iddialı makine hakkında kapsamlı bilgiler aldık.

SİF İş Makinaları Kazıcı-Yükleyici ve Kompakt Ürünler Müdürü Cihan Çolpan

Kendi makinesini kullanan, ekstra konfor ve performans arayanların makinesi

Diğer tüm 3CX ve 4CX modellerinde olduğu gibi, tamamen JCB ana aksamları kullanılarak üretilen 5CX modeli; kendi makinesini kullanan, daha yüksek konfor, performans ve yakıt ekonomisi arayan kullanıcılar düşünülerek geliştirilmiş. Mevcut 4CX modellerine kıyasla saatte bir litreye varan miktarda yakıt tasarrufu sağlayabildiği belirtiliyor.

3CX sınıfında da, müşterilerine oldukça yüksek konfor ve kullanım standartları sağlayan 3CX Advanced Easy Control modelini sunduklarını belirten Cihan Çoplan, “4CX’te full servo joystick kumandaları, pistonlu pompa, vb. özelliklerin bulunduğu bir modelimiz yoktu. Şimdi 5CX ile çok daha fazlasını içeren yeni bir alternatif sunuyoruz” dedi.

Yeni JCB 5CX, gerek sahip olduğu yüksek itme ve çekme gücü, gerekse arttırılan ön kova kapasitesi (1,3 metreküp) ve arka kova kazı derinliği (6,51 metre) ile sadece bir kazıcı-yükleyici olarak değil, aynı zamanda hem ekskavatör hem de lastikli yükleyici olarak nitelendiriliyor.

Dieselmax motor ve 6 vitesli otomatik şanzıman

5CX’te, 100 HP gücünde ve Stage IIIA egzoz emisyon sınıfındaki JCB Dieselmax motor kullanılıyor. 4CX’lerdeki 4 ileri/4 geri vitesli şanzımanın yerini, yine JCB tarafından üretilerek binlerce saatlik testlerden geçirilmiş olan 6 ileri/4 geri vitesli otomatik şanzıman almış. Böylece, daha hassas vites geçişleri ile birlikte ekstra yakıt ekonomisi sağlanmış.

Düşük oranlı 1 inci ve 2 inci vites dişlileri sayesinde, 5CX’in daha etkili itiş gücü sağladığı ifade ediliyor. “Kick down” özelliği ile de operatör yüke daha kolay giriyor ve daha seri şekilde çalışabiliyor.

Kapalı merkezli hidrolik sistem ve pistonlu tip pompa

Klasik 3CX ve 4CX modellerinde dişli tip hidrolik pompa kullanmayı tercih eden JCB, 5CX modeliyle pistonlu tip pompa isteyen müşterilerine alternatif sunuyor. Kapalı merkezli hidrolik sistemi, azami 165 litre/dakika debi ve 251 bar basınç sağlayan yekpare pistonlu tip pompa besliyor. Dolayısıyla, klasik modellerdeki gibi bir “eco mode” seçeneği bulunmuyor. Cihan Çolpan, JCB’nin hidrolik sistemdeki tercihleri hakkında şunları söyledi: Bu makine ile müşterilerimize seri çalışma imkanı veren ekstra bir alternatif sunmayı hedefledik. Ama biz genel anlamda daha mukavim ve daha ekonomik bir sistem olan dişli tip pompayla yolumuza devam etmeyi sürdüreceğiz. Kendimize has geliştirdiğimiz 3 dişli pompalı sistemle, pistonlu pompaların sağladığı yakıt ekonomisi farkını büyük bir oranda kapattık. Dişli pompa ile pistonlu pompaya oldukça yakın performanslar alabiliyoruz.

Yüksek operatör konforu ve verimliliği

JCB, kullanıcıların beğenisini kazanan ve otomotiv endüstrisine benzer ergonomik bir iç tasarıma sahip olan kazıcı-yükleyici kabinlerinde çok sık radikal değişiklikler yapmıyor. Ancak bununla birlikte, 5CX modelinde operatörün konforu ve verimliliği için her türlü ekstra özellik düşünülmüş.

Koltuğa monteli full servo ön yükleyici ve arka kazıcı joystick kumandaları operatörün manevra kabiliyetini, kullanım hassasiyetini ve konforunu arttırıyor. Bu sistem, yükleyiciyle çalışırken kazıcıyı belli bir açıyla kullanmaya da imkân veriyor.

ROPS ve FOPS güvenlik standartlarındaki geniş kabinde ısıtmalı koltuk ve klima standart olarak sunuluyor. Makinede otomatik denge ayak toplama özelliği de bulunuyor.

Sarsıntısız yürüyüş sistemlerinin bir üst sınıfı olduğu belirtilen “Smoothride” sistemi, belirli hız aralıklarında otomatik olarak devreye girip çıkarak iş kayıplarını önlüyor ve operatör konforunu arttırıyor.

Ağır hizmet tipi akslar

Makinenin şasisi ağır hizmet tipi olarak özel tasarlanmış. Yine ağır hizmet tipi olan 25.000 kilogram statik yük kapasiteli aksların ve güçlendirilmiş ön aks bağlantılarının, standarda kıyasla ekstra 4 ton daha taşıyabilecek yapıda olduğu belirtiliyor. Zaten yükleyici kolu da buna uygun şekilde, daha yüksek kazı ve yükleme ağırlıklarına dayanacak şekilde özel olarak güçlendirilmiş.

Yağ banyolu kapalı tip frenler etkili ve güvenli frenleme sağladığı gibi daha az bakım gerektiriyor. Dört tekerden dönüş ve fren özelliği manevra kabiliyetini arttırıyor.

JCB patentli “Torque Lock” özelliği, sürüş esnasında tork konvertörde oluşan enerji kaybını önleyerek yüzde 25’e varan yakıt tasarrufu sağlıyor. Seyahat süresi de yüzde 10’a varan oranda kısalıyor.

Daha büyük ön kova ve daha uzun arka kova erişimi

Standart 3CX ve 4CX modellerinde 1 metreküp olan ön kova kapasitesi, 5CX modelinde 1,3 metreküp olarak sunuluyor. Bu da bir seferde yüzde 30 daha fazla yük taşıma, yani aynı kamyonu 4 kova yerine 3 kovada doldurabilme avantajı sağlıyor.

Sektörün en fazla kazı derinliğine sahip olduğu belirtilen makinesi 5CX’de, standart modellere kıyasla daha uzun ve güçlendirilmiş bir kazı kolu bulunuyor; 4CX modelinde uzatmalı bom özelliği ile 5,88 metre olan azami kazı derinliği, 5CX’de 6,51 metreyi buluyor. (63 santimetre daha fazla) Kazıcı kısmında ise 80 santimetre ağız genişliğindeki kova standart olarak sunuluyor.

Yükleyici tarafında hidrolik ataşman değiştirme sistemi

Kova, forklift çatalı, süpürge, vb. ataşmanlardan azami verim alabilmek amacıyla makinenin yükleyici tarafında hidrolik kolay ataşman değiştirme (quick hitch) sistemi standart olarak sunuluyor. Hidrolik bağlantısı yoksa ataşman kabin içerisindeki bir düğme kullanılarak makine içinden çıkmadan değiştirilebiliyor. Eğer hidrolik bağlantısı varsa, kaplinlerinin sökülüp takılması gerekiyor.

 Yeni JCB 5CX Kazıcı-Yükleyici Teknik Özellikler

Çalışma ağırlığı

9.810 kg

Motor gücü

100 HP

Şanzıman

6 ileri /4 geri Autoshift

Azami kazı derinliği (uzatmalı)

6,51 metre

Azami yer seviyesinde erişim (uzatmalı)

7,10 metre

Yükleyici kova kapasitesi

1,3 metreküp

Lastik ebatları

16,9 x 28

 

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina