Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - JCB’nin yeni elleçleme makinesi JS20MH Türkiye’de
JCB’nin yeni elleçleme makinesi JS20MH Türkiye’de

JCB’nin geri dönüşüm çalışmalarına özel yeni elleçleme makinesi JS20MH Türkiye’de

Türkiye’de SİF İş Makinaları tarafından temsil edilen dünyaca ünlü iş makineleri üreticisi JCB, yeni malzeme taşıma çözümleri serisinin üyesi JS20MH elleçleme makinesini Türkiye’de ilk müşterisine sundu. Özel olarak geri dönüşüm tesisleri için üretilmiş olan JS20MH, bu kapsamda Türkiye’nin önde gelen enerji üreticilerinden Oltan&Köleoğlu Enerji şirketine 8 adet teslim edildi. Çorum, Samsun ve Afyon’da sahip olduğu elektrik santralleriyle tanınan ve son olarak Karaman’da biyokütle santrali tesis yatırımını hayata geçiren şirket, yeni makinelerini bu tesisinde değerlendirmeye başladı.

Alternatif enerji kaynaklarının öneminin arttığı günümüzde, özellikle geri dönüşüm çalışmaları konusundaki yeni yatırımlar dikkat çekiyor. Bu yatırımlardan birisi de elektrik santralleriyle Türkiye ekonomisine katkı sağlayan Oltan&Köleoğlu Enerji şirketi tarafından gerçekleşti. Şirketin Karaman’da devreye aldığı tarımsal atıklardan enerji üreten biyokütle santrali, 40 MW’lık yüksek kapasitesiyle geri dönüşüm atıklarını yakarak elektrik enerjisine çeviriyor. Tesiste birbirinden farklı özellikteki iş makineleri, çeşitli aşamalarda hummalı operasyonlara imza atıyor.

Yeni JCB JS20MH, Türkiye’nin en büyük biyokütle santralinde!

Oltan&Köleoğlu Enerji’nin iş makineleri seçiminde ise JCB markasının ayrı bir önemi bulunuyor. Şirket son olarak, JCB’nin yeni malzeme taşıma çözümleri serisi içinde yer alan JS20MH elleçleme makinelerini parkına dahil etti. SİF İş Makinaları tarafından bu yıl içerisinde teslim edilen 8 adet yeni JCB JS20MH elleçleme makinesi, aynı zamanda Türkiye pazarında da ilk kez yerini almış oldu.

Yeni JS20MH elleçleme makineleri, şirketin hammadde hazırlamada kullanılan geri dönüşüm ürünlerini sabit ve mobil kırıcılara beslemek için taşımada kullanılıyor. Forum Makina olarak ziyaret ettiğimiz Oltan&Köleoğlu’nun Karaman’daki tesisinde görüşlerini aldığımız şirketin Makine Tedarik Direktörü Murat Aydın, faaliyetlerinde iş makinelerinin en büyük yardımcıları olduğunu ifade etti. Aydın, yeni tesisleri hakkında bilgilendirmede bulunarak, “Bildiğiniz gibi ülke olarak büyük oranda dışarıdan elektrik temin ediyoruz. Biz yeni tesisimiz ile tarımsal atıkları elektrik enerjisine çevirerek ülke ekonomisine katma değer yaratmak istiyoruz. Karaman tesisimiz Türkiye’nin en büyük biyokütle santralidir” ifadelerini kullandı.

Biyokütle tesisinde JS20MH ile verimli ve güvenli elleçleme

Biyokütle santrali tesislerinde elleçleme makineleri, teleskobik yükleyici, lastik tekerlekli yükleyici ve kazıcı-yükleyici gibi makinelerin yer aldığını belirten Aydın, bu makinelerin ürün hazırlama, kırma, istifleme ve depolama işlemlerinde kullanıldığını belirtti. JCB markasını ise uzun yıllardır tercih ettiklerini söyleyen Aydın, tesislerinde yeni JCB JS20MH ile birlikte 2 adet JCB 455ZX yükleyici ve 8 adet JCB 535-95AG teleskobik yükleyicileri de kullandıklarını sözlerine ekledi.

Yeni JCB JS20MH ile işlerini hızlandırdıklarını ve verimliliklerini artırdıklarını vurgulayan Aydın, “Makinelerimiz normal ekskavatörlerden farklı. Yükselen bir kabine sahip olması, yürüyüş sisteminde dolgu lastiğin yer alması ve santral sahalarında çalışmaya uygun olması bizim için çok önemli. Kule dönüşü bizim için yeterli seviyede. Kule dönüşü fazla seri olan makineler iş güvenliği için tehlike yaratıyor. Fakat JS20MH’nin çalışma hızı bizim için gayet yeterli. Yakıt tüketiminde de ortalamanın altında kalıyor. Dolayısıyla makinelerimizden şu ana kadar memnunuz ve herhangi bir problem yaşamadık” dedi.

JCB’nin yaygın servis ağı önemli bir tercih sebebi

Tesiste 3 vardiyada 24 saat boyunca aktif olarak çalışıldığının altını çizen Aydın, “Bizim için önemli olan servise ve yedek parçaya hızlı ulaşmak. Bu noktada çözüm üretebilecek servis sağlayıcılarıyla çalışmaya tercih ediyoruz. En önemli unsur ise tesisin durmayıp sürekli işlemesi. Bu kriterimizi de dikkate alarak tercihimizi JCB’den yana kullandık. Marka bünyesinde yaygın servis ağıyla yedek parçaya ulaşım sağlanabiliyor. İş makinelerimizin bakımı için her tesisimizde kendi servis kademelerimiz olmakla birlikte, yeni makinelerimiz için SİF İş Makinaları’ndan servis ve bakım hizmeti alıyoruz” dedi. Murat Aydın son olarak yeni makineleri için SİF’ten eğitim desteği de aldıklarını ve belirli aralıklarla çalışanlarına makineler konusunda eğitim verildiğini de sözlerine ekledi.

JS20MH geri dönüşüm için özel üretildi

SİF İş Makinaları Ürün Müdürü Yaşar Emin Solmaz, yeni JS20MH hakkında şu bilgileri verdi:

JCB’nin yeni malzeme taşıma çözümleri serisi içinde yer alan lastik tekerlekli JS20MH elleçleme makinesi, geri dönüşüm tesisleri için özel üretilen bir model olarak öne çıkıyor. Makine; evsel atıkları işleyen geri dönüşüm tesisleri, kağıt geri dönüşüm tesisleri ve tarımsal atıklardan enerji üreten biyoenerji tesislerinde kullanılabiliyor. Hidrolik yükselen kabine sahip makinede, patlamayan dolgu lastikler ve tozlu ortamlarda çalışmaya uygun geri üfleme fanı, operasyonları kolaylaştırıyor.

Makinede hasar görme ihtimaline karşı ise çalışma lambaları ve ön cam üzerinde muhafazalar bulunuyor. Ön ve arka kısımda denge ayaklarının yer aldığı makinenin arka ağırlığı, geri dönüşüm tesislerindeki görünürlüğü arttırmak amacıyla kırmızı-beyaz çizgili boyasıyla yer alıyor. Müşteri ihtiyacına göre farklı arm seçeneklerinin bulunması ise makinenin diğer bir avantajını oluşturuyor. Bu kapsamda malzeme elleçleme veya kuğu boynu tipi arm konfigürasyonları JS20MH ile birlikte sunuluyor.

20 ton sınıfındaki JCB JS20MH, 10 metre maksimum pim yüksekliğiyle çalışıyor. JCB üretimi motorlarda sağlanan yakıt tasarrufu, 130 BG Tier 3 JCB dieselmax motor ile JS20MH modelinde de kendisini gösteriyor. 2 x 138 litre/dakika debiye sahip pistonlu pompalar, makineye gerekli hidrolik gücü ve debiyi sağlıyor.

Maksimum güvenlik, ideal konfor

Geri görüş kamerasının standart olarak sunulduğu JCB JS20MH’de, ihtiyaç duyulan kule hareketlerinin ani olmaması için hareket ve dönüş halinde hızlanmayı kısıtlayan valf sistemi bulunuyor. Bu özellik kabin içerisinden açılıp kapatılabiliyor.

Kabin içinden veya dışından kontrol edilebilen “kabin indirme emniyet sistemi” ise bir arıza durumunda kabinin aşağıya indirilmesine imkan tanıyor. Makinenin ağırlık merkezi, dönüş eksenine hizalanmış bir şekilde konumlanıyor. Bu sayede denge ayakları açık değilken bile, yükler mümkün olduğunca dengeli ve güvenli bir şekilde taşınabiliyor. Operatör konforunu artıran klima, koltuk ısıtma sistemi ve ayarlanabilir direksiyon, JCB JS20MH ile standart olarak sunuluyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina