Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - JCB’NİN YENİ NEFERİ 131X’E BATI KARADENİZ’DEN TAM NOT
JCB’NİN YENİ NEFERİ 131X’E BATI KARADENİZ’DEN TAM NOT

JCB’NİN YENİ NEFERİ 131X’E BATI KARADENİZ’DEN TAM NOT

Ülkemizde SİF İş Makineleri’nin pazara sunduğu JCB’nin yeni seri ekskavatörü 131X LCD, Karabük’ün önde gelen hafriyatçılarından Mehmet İncebacak’ın makine parkındaki yerini aldı. Uzman hafriyatçı, 15 yıldır JCB’nin her ürününde deneyimlediği yüksek dayanım ve tasarruflu yakıt tüketimini, yeni makineyle de devam ettirdiğini belirtiyor.

Ülkemizin önde gelen oksijen depolarından Batı Karadeniz’in orman arazilerinde çalışmak, yüksek rakım, engebeli yollar ve sık rampalardan dolayı beraberinde birtakım zorlukları da getiriyor. Özellikle yol çalışmalarında kullanılan iş makinelerinin doğru seçilmesi, çalışmaların verimliliğine etki ediyor.

Bölgede 30 yıllık tecrübeye sahip Mehmet İncebacak, babadan gelen orman çalışmalarına son 15 yıldır hafriyatçılığı da dahil ederek alanını genişletmiş. İş makineleri ile çalışmaya ayrı bir merakı olan İncebacak; özellikle Karabük, Yenice ve Bartın’da orman yollarında hizmet veriyor. İş makinesi olarak ekskavatörlerle çalışan İncebacak için JCB’nin ise ayrı bir yeri var. Kendisiyle çalışmalarını ve makine deneyimlerini konuştuk:

Faaliyet gösterdiğiniz bölgede hangi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

Orman arazilerinde traktörlerin geçeceği yolları açıyor, rehabilitasyon, örtü temizliği ve tesviye işleri gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız çalışmalarla ağaçtan düşen tohumların toprağı görüp üremelerine katkı sağlıyoruz.

“Ağaçtan düşen tohumların toprağı görüp üremelerine katkı sağlıyoruz”

Çalışmalarınızda iş makinelerinin hangi özellikleri sizin için önem arz ediyor?

Önceliğimizi yakıt sarfiyatı olarak belirtebilirim. Engebeli bir arazide çalıştığımız için makinelerimizin harcadığı güç oranları farklılaşabiliyor. Dolayısıyla yakıt konusu bizim için önemli bir maliyet teşkil ediyor. Yine engebeli arazide çalışmamızdan ötürü makinelerin yürüyüş takımlarının dayanıklılığına önem veriyoruz. Ayrıca makinelerin rampa performansları da seçimlerimizde belirleyici oluyor.

Nasıl bir makine parkına sahipsiniz?

Genellikle 13-14 tonluk ekskavatörlerle çalışıyoruz. Bu tonajlar hem çalışmalarımıza yetiyor hem de kamyonla ormanlık araziye nakliyesi kolay gerçekleşiyor. Parkımızda biri 2015 model JS 130 ve diğer 2023 model 131X LCD olmak üzere 2 adet JCB ekskavatör yer alıyor.

“Ormanlık arazide bizim için görüş açısı çok önemli”

Eski seriyle karşılaştırırsanız yeni JCB 131X LCD’nin farklılıkları için neler söylersiniz?

Makinemizi rampalarda çalıştığımız için dozer bıçaklı olarak tercih ettik. Dozer bıçağı hem daha rahat hem de daha güvenli operasyonlara olanak tanıyor. Eski seriye göre ise makine kabininde birçok yenilik mevcut. Dokunmatik LCD ekran, marş düğmesi, bluetoothlu radyo ve operatör konforu gibi özellikler avantaj sağlıyor. Ayrıca ormanlık arazide bizim için görüş açısı çok önemli ve yeni makinemizle çalıştığımız alana daha fazla hakimiz.

Makinenin çalışmalarınızdaki dayanımını ve performansını nasıl buldunuz?

JCB 131X LCD’nin muadili olan diğer markalara kıyasla daha kısa kuyruğa sahip olması, rahat dönüş açısını sağlıyor ve çalışmalarımızda asla denge problemi yaşamıyoruz. Bomlardaki indirme, kaldırma ve toplama gibi hareketleri oldukça seri yapabiliyoruz. Genel olarak ise JCB’nin yürüyüş takımlarından son derece memnunuz. Yeni makinemizin de çift taşıyıcı makaraya sahip olması, dengeyi daha da artırıyor. Koruyucu tozlukları sayesinde ise arazi şartlarında paletlerin çıkmasının veya zarar görmesinin önüne geçiliyor.

“Eski seriye göre 1 depoyla 7 saat daha fazla çalışabiliyoruz”

Motor özellikleri ve yakıt sarfiyatı için yorumlarınız neler?

Makinemiz Stage 5 emisyon seviyesi normlarında 74 Bg’lik motora sahip olduğu için hem daha çevreci hem de daha sessiz çalışıyor. Düz yol çalışmalarında ekonomi ve rampalı arazide normal modda kullanıyoruz. Makinenin dizel partikül filtresi de rolantide çalışır durumda iken 45 dakikada temizlenerek rejenarasyounu tamamlıyor.

Yakıt konusunda bir depoyla 30 saat çalışabiliyoruz. Motor, eski serilere göre 7 saat daha fazla çalışmamıza olanak tanıyor. Fabrika verileriyle örtüşür biçimde, bir saatte ortalama 7 litre yakıt tüketimiyle operasyonlarımızı sürdürmekteyiz ve mutlaka kaliteli yakıt kullanmaya özen gösteriyoruz.

Makineler için satış sonrası hizmet desteğini nereden alıyorsunuz?

JCB’nin Batı Karadeniz Bölgesi Yetkili Servisi Genç Otomotiv ile çalışıyoruz. 15 yıldır kendileriyle artık aile gibi olduk. Ufak tefek arızaları tecrübemizle kendi içimizde onarsak da, her koşulda Genç Otomotiv’in desteğini alıyoruz. Yine de JCB’ler sağlamlığıyla satış sonrasında bizi üzmüyor. 2015 model olan makinemiz 12 bin saatte ve yürüyüş takımları orjinalliğini koruyor. Motor ve pompada revizyon görmedi, zincirini ise 9 bin saatte değiştirdik. Önceki yıllarda kullandığımız başka markaların makinelerinin 5 bin saatte enjektörlerini değiştirdiğimiz oldu. Ancak JCB’nin makinelerini her geçen yıl güvenle kullanmaya devam ediyoruz.

Bölgemizde Hem Müşteriler Hem de JCB Ailesi Mutlu!

Meslek hayatına SİF bünyesinde çırak olarak başlayan Genç Otomotiv şirketinin ortaklarından Levent Bozpınar, JCB’nin Batı Karadeniz bölgesindeki satış ve servis olanakları sayesinde güvenilir marka algısını artırarak devam ettirdiğini belirtti. Müşterilerle her zaman sıcak temas içerisinde olduklarını belirten Bozpınar,

2005 yılından beri JCB’nin Batı Karadeniz yetkili servisi olarak hizmet veriyoruz. Müşterilerimizin danışmanı gibiyiz ve SİF İş Makineleri’nin satış ekipleriyle koordineli biçimde hareket ediyoruz. Dolayısıyla hem müşteriler hem de JCB ailesi olarak kalıcı bir memnuniyet ortamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Arızalara karşı uyarıyoruz” Bölgedeki makinelerin çalışma koşullarına da değinen Bozpınar, “Bölge coğrafyası genellikle dağlık ve engebeli olduğu için makinelerin çalışacağı alana nakliyeleri kolay olmuyor. Biz de müşterilerimize makinelerinin yağ bakımlarını kontrol etmeleri gerektiği gibi tavsiyelerimizi aktarıyor, olası problemlere karşı teşhis ve önerilerde bulunuyoruz. Ayrıca LiveLink sistemi aracılığıyla makinelerin uydudan takibini yaparak müşterilerimizin bakım zamanlarını kendilerine bildiriyor ve kolaylık sağlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

SİF İş Makineleri Bölge Satış Yöneticisi Cem Ağır:

“JCB Batı Karadeniz’de önemli bir paya sahip”

7 yıldır Batı Karadeniz Bölgesi’nde Satış Yöneticisi olarak çalışan SİF İş Makineleri’nden Cem Ağır, bölgede ekskavatör, kazıcı yükleyici ve telehandler ağırlıklı bir pazarın olduğunu belirtti.

Ağır, “Hafriyat sektörü bölgemizde ormanlık alanlarda yoğun olarak çalışıyor. Dolayısıyla müşteriler sağlam ve az yakan makinelere önem veriyorlar. Biz de JCB olarak bölgede özellikle kazıcı yükleyici ve telehandler pazarında iyi bir paya sahibiz. Güçlü servis ağımız sayesinde müşterilere zamanında hizmet veriyor, gerektiğinde Ankara ve İstanbul’dan servis desteğini de sunuyoruz. Muadillerine ve öncceki seri makinelere göre az yakan yeni seri ekskavatörümüzle de yakıt avantajıyla bir adım öndeyiz. Bölgenin önde gelen hafriyatçılarından Mehmet Karabacak bizim için önemli bir referans noktası. Kendilerine JCB 131X LCD’yi vermekten dolayı ayrıca mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina