Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Kömüre teşvik paketinin ayrıntıları belli oldu
Kömüre teşvik paketinin ayrıntıları belli oldu

Türkiye’deki kömür üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini temsil eden Kömür Üreticileri Derneği, 2018 yılı sonuna kadar yaklaşık 100 milyon ton kömür çıkarılmasını öngörüyor. Hükümet, bu plana Akıllı Kömür Stratejileri adı verilen bir teşvik paketi ile destek verdi. Teşvikten faydalanmak isteyen üreticilerde, çevreci teknolojilerle üretim yapması şartı aranacak. Temiz kömür teknolojilerini sektörün olmazsa olmazı haline getirmek ve firmaları bu konuda bilgilendirmek için devreye alınan 2. Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi ve Fuarı, İstanbul’da gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ve Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat ile kamu, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, üniversite ve özel sektörün önemli temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Zirve’de, Türkiye’nin enerji omurgası olarak kabul edilen kömürün verimli ve temiz teknolojilerle üretimi ve tüketimi masaya yatırıldı. Kömür madenciliği ve santral teknolojilerindeki son gelişmelerin değerlendirildiği zirvede, Bakanlık tarafından kararlaştırılan teşvik paketleri dikkat çekti.

Kömürde lider ülkeler ABD, Çin ve Hindistan Zirve’de yer aldı
Zirve’ye Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Temiz Kömür Merkezi’nden Dr. Andrew Minchener, SPC Çevre Koruma Teknolojileri’nden Yan Qiang gibi birçok önemli isim konuşmacı olarak katıldı. Dünya kömür üretimi ve tüketiminde lider olan ABD, Çin, Hindistan, Kanada, Malezya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Almanya, Güney Kore, Afrika ve Polonya’dan sektör temsilcileri de Zirve’de hazır bulunarak Türkiye’nin önde gelen kömür sektörü paydaşları ile işbirliği yapma fırsatı elde ettiler.

Hükümet kömür üretimini artırmaya kararlı
Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat, yerli kömür üretiminin artırılması için önemli çalışmalar yürütüldüğü belirterek “Şu an 18 milyon ton tespit edilmiş rezervimiz var. Ancak bu rakamın çok daha yükseğe çıkacağına inanıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından alınan karar ile Türkiye'nin her yerinde sondaj yaparak kömür envanterimizi ortaya çıkaracağız. Bu envanterde ne kadar kömürümüz olduğunu, bunların nerede bulunduğunu ve kaç kalori olduğu tespit edeceğiz.

Kömür potansiyelinin ekonomiye kazandırılması ve cari açığın kapatılması için yerli kömüre önem veriliyor. Teşvikler ve yapılan yatırımlar üretimi artıracaktır. Geçmişteki politikalar nedeniyle sondaj derinlikleri alt düzeylerdeydi. İthal doğalgaz ve kömür kullanımını değiştirmek için hükümetimiz çok kararlı. Bu kapsamda sondaj derinliklerimiz 1.000 metreye çıkarılacak.” ifadelerinde bulundu.

Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ise bu yıl en az 5 kömür ve linyit madeninin ruhsat devri suretiyle işletme hakkının ihaleyle verileceğini, bunlara arasında ilk olarak 15-20 milyon ton rezerve sahip Armutçuk Alacaağzı madeninin değerlendirileceğini ifade etti.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina