Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2020
İş Makinası - Konuta talep görece azalsa da beklentiler olumlu
Konuta talep görece azalsa da beklentiler olumlu

Konuta talep görece azalsa da beklentiler olumlu

İnşaat sektöründeki gelişmelerin önemli bir göstergesi olan ve har ay Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından yapılan anketler neticesinde hazırlanan Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Eylül Ayı Raporu açıkladı. Raporda, son 4 aydır inşaat sektörünün yükseliş trendini koruduğu ve devam eden inşaatların hızlandığı, ancak bununla birlikte konut kredi faizindeki yükselme sebebiyle talebin görece azaldığı belirtildi.

Bütün endekslerde ve dolayısıyla inşaat sektöründe geçen yıla kıyasla olumlu bir tablonun söz konusu olduğu belirtilen raporda, sektördeki beklenti düzeyinin eşik değerin üzerinde kalmaya devam ettiği, faaliyetteki yükselişin yanı sıra Güven Endeksi’nin de artarak eşik değere yaklaşmış olmasının umut verici olduğu kaydedildi.

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Eylül ayı ile birlikte 4 aydır inşaatta yaşanan gelişme yalnızca sektör için değil Türkiye ekonomisinin geneli açısından önem arz etmektedir. Temmuz ayında ilk kez konut kredisi kullananların sayısı 100 bin kişiye ulaşarak rekor kırmıştı. Buna bağlı olarak temmuzda 229 bin konut satışı gerçekleşirken ağustosta 170 bin, eylülde 136 bin olmuştur. Yılın ilk dokuz ayındaki konut satışları bir önceki yıla göre %34, aynı dönemdeki ipotekli konut satışları %170 artmıştır” dedi.

Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde ekonominin toparlanmasına imkân tanıyan makro konjonktür ile birlikte inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin büyümesinde halen itici güç olduğuna dikkat çeken Yavuz Işık, “TÜİK tarafından 3. çeyrek büyüme rakamları kasım sonunda açıklandığında inşaat sektörünün büyümede diğer sektörlerin açık ara önünde gittiği görülecektir. İnşaat sektörü barındırdığı potansiyeli, 200’den fazla alt sektörü ve 2 milyona yakın kişiye istihdam sağlayan ekosistemi ile her zaman olduğu gibi Türkiye ekonomisinin lokomotifidir” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina