Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - KSE Madencilik, Topcon ile ekskavatörlerinin performansını katladı
KSE Madencilik, Topcon ile ekskavatörlerinin performansını katladı

KSE Madencilik, Topcon ile ekskavatörlerinin performansını katladı

Çanakkale’nin Lâpseki ilçesinde bulunan Tümad Madenciliğin altın madeninde tek taşeron olarak çalışan KSE Madencilik, burada gerçekleştirdiği hafriyat, şev kesme ve cevher çıkarım işlerinde çalışan 3 adet Hitachi ZX350 LCH model paletli ekskavatöründe, Topcon’un 3D makine kontrol sistemini kullanıyor.

KSE Madencilik Arazi Şefi Ozan Kocacık, maden ocağı içerisindeki ölçümlerin yoğunluğu, şev açıları ve uygulama projelerinin çokluğundan dolayı bundan 2,5 yıl önce, daha maden başlarken yaptıkları planlama çerçevesinde makine kontrol sistemleri ile çalışmaya başladıklarını belirtti.


Daha az hata ve daha çok verim

Ozan Kocacık, projeli uygulamalarda kullandıkları makine kontrol sistemlerinin sağladığı avantajları şöyle ifade etti: “Bu sistemle birlikte kişi bazlı hata payının minimize ederek uygulamadaki hız ve verimimizi önemli ölçüde artırdık. Operatörlerimiz başlangıçtaki kısa alışma sürecinin ardından sisteme alıştılar ve şimdi gayet memnunlar. Çok daha hassas ve bir o kadar hızlı şekilde çalışabiliyorlar. Makinelerimizin performansından artık tam olarak faydalanabiliyoruz. Ayrıca artık makine başında sürekli bir harita ekibi bulundurmamız da gerekmiyor.”

Topcon tercihinde çekim kapasitesi etkisi

Bundan önce başka markalarla da çalıştıklarını belirten Ozan Kocacık, son alımlarındaki Topcon tercihi hakkında şunları söyledi: “Bu tarz sistemler birbirine eşdeğer olsa da biz Topcon’un ekstra rahatlığını yaşadık. Topcon ailesinin bize sağladığı kolaylıklar sayesinde hızlı ve kolay şekilde sisteme dahil olduk. Uygulamada da bazı kolaylıkları var ancak bizim açımızdan asıl belirleyici olan çekim kapasitesi oldu.”

Tüm haritalama işlemleri tek çatı altında

Paksoy Teknik Hizmetler Tic. Ltd. Şti., 30 yıla varan tecrübesiyle arazi ölçüm cihazları, lazer tarayıcı cihazları, insansız hava araçları, fotoğrametrik yazılım-donanım ve mimari programların ve ilgili yazılımların ithalatı, eğitimleri ve teknik servis hizmetleri alanında hizmet sağlıyor.

Bir Toshiba kuruluşu olan Topcon Corporation firmasının Türkiye’deki tek yetkili temsilciliği1996 yılından bu yana sürdüren firmanın Makine Kontrol Sistemleri Marmara Bölge Sorumlusu Kadir Özkan, müşterilerine sağladıkları avantajları şöyle ifade etti:


“Bizim en büyük avantajımız; GNSS, Optik, Hassas Tarım, İHA ve Mobil Lidar gibi aklınıza gelebilecek bütün haritalama işlemlerini tek bir çatı altında sağlıyor olmamızdır. Bünyemizde harita mühendisleri, teknikerleri, jeofizik ve jeoloji mühendisleri bulunuyor. Yine servisimizde elektronik ve makinelerden sorumlu mühendisler bulunmakta. Arazide müşterilerimizin karşısına makine ilgili de sorun çıksa, haritalama ile ilgili de sorun çıksa tek bir kurumsal firma ile muhatap olacaklar ve bu sorunları 30 yıllık deneyimimizle hemen ya uzaktan bağlantı kurarak ya da en kısa zamanda sorunu yerinde halledip müşterilerimizin zaman ve iş kaybını engellemeye çalışıyoruz.”

 

İşin hızını 3 kata yakın hızlandırma imkânı

Makine kontrol sistemlerinin, yapılan işe bağlı olmakla birlikte oldukça kısa süreler içerisinde kendini amorti ettiğini kaydeden Kadir Özkan, sistemin genel avantajlarını şöyle açıkladı: “Topcon Makine Kontrol Sistemleri gerek yakıt tasarrufu gerekse işin hızlı ilerlemesi anlamında kullananlara önemli avantajlar sağlıyor. Örneğin, Konya’daki bir DSİ kanal projesinde sistemimizi kullanan müşterimiz, sistem takılmadan önce 1 günde ancak 70 metrelik kanal açabiliyorken, takıldıktan sonra günde 190 metreye kadar çıktıklarını belirtmişti. Buradan yola çıkarak, sistemimizin yapılan işi 3 kata yakın hızlandırdığını tecrübe etmiş olduk. Bu aynı zamanda 3 kat yakıt tasarrufu anlamına geliyor. Yakıt fiyatlarının cep yaktığı günümüzde çok önemli bir avantaj. Ayrıca işin hassasiyeti arttığı için ekstra kazı ya da dolgu yapmak da gerekmiyor. Böylelikle projede zamandan, yakıttan ve malzemeden kârâ geçilebiliyor.”

 

 Her marka ve model ekskavatöre kolay uygulama

Harita Mühendisi Kadir Özkan, KSE Madencilik firmasının ekskavatörlerinde kullanılan Topcon ‘X53i Ekskavatör’ model makine kontrol sisteminin her marka ve modele kolayca montaj edilebildiğini belirterek, “Uygulama 2 anten, 4 sensör, 1 alıcı ve 1 dokunmatik ekrandan oluşuyor. Montaj, kalibrasyon ve eğitim süreçleri bizzat tecrübeli yetkililerimiz tarafından yürütülüyor. Müşterilerimiz sistemin kurulmuş halini görüyorlar. Onlara sadece projeyi yüklemek ve ekrandan takip etmek kalıyor. Sistemin kullanımı oldukça kolay ve dokunmatik kontrol ekranı üzerinden tüm ayrıntılı bilgilere ulaşılabiliyor. Eğer sahadaki ekiplerin veya operatörlerin ulaşmasını istenmeyen projeyle ilgili veriler veya benzeri sekmeler varsa bunlar kapatılabiliyor.

Tüm Topcon ürünleri gibi güncellenebilen yapıya sahip olan bu sistem son teknoloji ürünü olan Site Link gibi diğer sistemlerle de uyumlu olarak çalışabiliyor. Topcon Site Link; uzaktan erişim/destek, dosya transferi, mesajlaşma ve ileri seviye raporlama teknikleri ile ofisten makineye, makineden ofise ve makineden makineye iletişimi sağlayarak, saha iletişimi ve yönetimini sağlayan bir sistemdir.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina