Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2014
İş Makinası - Kule vinç sektöründe İtalya’nın payı artıyor
Kule vinç sektöründe İtalya’nın payı artıyor

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) yöneticileri, 4-6 Eylül 2014 tarihlerinde, kule vinç üreticisi FM Gru’nun Türkiye distribütörü olan ADV Makine’nin davetlisi olarak firmanın İtalya’da bulunan üretim tesislerini ziyaret etti.

Ziyaret esnasında firma yetkililerine Türkiye iş ve inşaat makineleri pazarı hakkında bilgi veren İMDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Tamer Öztoygar, pazarı etkileyen en önemli unsur olan büyük çaplı projelere dikkat çekti. Öztoygar, “Türkiye’nin taşımacılık, enerji, çevre, altyapı, kentsel dönüşüm ve lojistik alanlarında 750 milyar dolarlık yatırım yapması planlanıyor ve bu yatırımlar pazarın aktörleri için önemli bir fırsat olacak.” şeklinde konuştu.


Kule vinç pazarı hakkında da açıklamalarda bulunan Öztoygar, şunları söyledi: “Geçen sene itibariyle 44 milyon euroluk bir pazara ulaşan kule vinç sektöründe, 2014’ün ilk 7 ayında yaklaşık 24 milyon euroluk ithalat gerçekleştirildi. İtalya’nın pazar payı ise geçen sene yüzde 33 iken, 2014’ün ilk 7 ayında yüzde 45’e yükseldi. FM Gru'nun TÜİK verilerine göre toplam ithalatta son 7 ayda İtalya'dan yapılan ithalatın toplam oran içindeki payı ise yüzde 40 civarlarında seyrediyor."

“İMDER üyesi ithalatçı firmaların yaptığı yatırımlar 4 milyar TL’ye yaklaştı”

Toplantıda Türkiye’nin yatırım stratejilerinden bahseden İMDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, Ekonomi Bakanlığı tarafından başlatılan yeni teşvik sisteminin yatırımcılar için çok cazip olduğunu belirtti. Türkiye’nin ihracat konusunda her yıl yüzde 10 civarında bir artış hedefi tutturması gerektiğini, bunun da 10-12 milyar dolarlık bir rakama tekabül ettiğini ifade eden Aksoy, “İMDER üyesi ithalatçı firmaların son yıllarda yaptığı yatırımlar, 2023 vizyonuna göre 10 milyar dolar ihracat yapabilmek için gerekli yatırım miktarına yani 4 milyar dolara yaklaştı. Eskiden yurtiçi pazar payında ithalat yüzde 80, imalat yüzde 20 civarındayken son 5-6 yıl içerisinde imalat yüzde 40 oranına yükseldi.” dedi. Türkiye’nin yerli üretime verdiği destek hakkında bilgi veren Aksoy, bu konuda devletin getirmiş olduğu yasal düzenlemelerin de altını çizdi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina