Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Küresel iş makineleri pazarı 900.000 adede ulaştı
Küresel iş makineleri pazarı 900.000 adede ulaştı

İş makineleri sektörü özelinde uluslararası pazar araştırmaları ve analizleri yapan Off-Highway Research tarafından açıklanan rapora göre, küresel iş makinesi satışları 2017 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 28 artarak 895.000 adede yaklaştı. Sektörün 2017 yılında ciro anlamında da yüzde 25 büyüyerek 88 milyar ABD Doları’na çıktığı açıklandı. Böylece sektör 2012 yılından bu yana kaydettiği en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

Asya büyümede itici güç oldu
Rapora göre, 2017 yılında ekipman satışlarını kayda değer bir şekilde yüzde 82 artıran Çin, küresel büyümede temel itici güç oldu. Yüksek hacme ulaşan Çin’den 2014 yılından bu yana ilk kez 200.000 adetten fazla talep geldiği açıklandı. Bu adetlerle birlikte adet bazında dünyanın en büyük makine pazarı konumuna yeniden gelen Çin’deki lastikli yükleyici pazarı daralmaya devam ederken, paletli ve mini ekskavatör satışlarında kayda değer artış gözleniyor. Bu artışta, hükümetin 2016 yılı sonunda başlattığı “One Belt One Road” altyapı projelerinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Yaşanan bir diğer sıçrama ise Hindistan ile bir kez daha Asya’dan geldi. Yüzde 17 artış ile 60.000 adedi aşarak rekor kıran bu ülkedeki iş makinesi satışları, 2016 yılında elde edilen yüzde 36’lık büyümenin devamı niteliğinde. Ayrıca Japonya pazarında da keskin bir yükseliş yaşayan paletli ekskavatörler, toplam satışların yüzde 14 artarak 70.000’lere ulaşmasına katkı sağladı.

Kuzey Amerika’da büyüme sürecek
Başkanlık seçimlerinin yarattığı belirsizlik ortamında 2016 yılında oldukça daralan ABD ve Kuzey Amerika iş makineleri pazarı 2017’de toplamda 170.000 adedi aştı. Başkan Trump’ın hayata geçmesi beklenen inşaat ve enerji projeleri sektörde heyecan yaratmaya devam ediyor. Bu kapsamda sektör için en az 2-3 yıl daha sürecek bir büyüme beklentisi var.

Avrupa’nın krizi nihayet son buldu
Avrupa’da ise yüzde 13’lük artışla 160.000 adedi aşan rakamlara ulaşan sektör, küresel ekonomik krizden sonraki en yüksek talebe imza attı. Konu ile ilgili yorumlarda bulunan Off-Highway Reserach Genel Müdürü Chris Sleight, “2017 yılı satışları, Avrupa pazarının son 10 yılında elde ettiği en güçlü rakamları bize göstermekte. Bu canlılığın 2018 ve 2019 yıllarında da devam etmesi bekliyor. Tüm bölgeler taleplerde artış kaydetti; İsveç ve Norveç yeni rekorlara ulaştı, Almanya ise 1990’ların başlarında birleşme döneminde elde ettiği yüksek satış eşiğini ilk defa geçti. Zor dönemler atlatan sektör için hoş bir rahatlama olacak ancak hacimlerin yükselmesi piyasanın şişmesine neden olabilir.” dedi.

Güney Avrupa ülkelerinde hâlâ toparlanma mevcut olsa da Orta ve Kuzey Avrupa’daki kilit piyasaların taleplerinin yüksek seviyelere geri döndüğü ya da barajı aştığı belirtiliyor. Raporda yer alan diğer analizler ise şu şekilde:

• Avrupa’nın en büyük iş ekipmanları pazarına sahip olan Almanya, 39,062 ünite ile 1990 yıllındaki büyüme ivmesini tekrar yakalamış durumda. Bu pazara ek olarak, İsveç ve Norveç’teki talepler 2000’li yılların ortasında elde ettiği zirveyi çoktan aşmış gözüküyor.

• Yüzde cinsindeki en büyük artışlar ise İspanya ve Portekiz’de oldu. Ancak bu ülkeler, küresel mali krize girmeden önceki pazar hacmine hâlâ ulaşabilmiş değil. 2017 yılında yaşanan güçlü büyüme dahi bu pazarların nispeten düşük seyretmesini engelleyemedi.

• İspanya ve Portekiz’deki hava, İtalya’ya da hâkim. Piyasa yalnızca kriz öncesi pazarın yüzde 50’sine gelmiş durumda. Bununla birlikte İtalya, dört yıllık çift haneli büyümenin ardından 2017’de Avrupa’daki taleplerin yüzde 9’unu tek başına temsil etme başarısını sergiliyor.

• Önemli bir diğer pazar olan Fransa, 2015 yılındaki keskin düşüşün ardından 2016 yılında toparlanmaya başlamıştı. Bu evreyi 2017 yılında da sürdüren Fransa, ekipman satışlarında yüzde 18’lik bir artış yaşadı. İngiltere’de ise Brexit’in yarattığı endişelerin son bulduğu ve satışların yüzde 15 arttığı gözlemlendi.

Özellikle Asya ve Kuzey Amerika pazarlarının yüksek potansiyeli çerçevesinde 2018 yılında da küresel iş makineleri pazarının yüzde 6 civarında büyüyerek 950.000 adetlere ulaşması öngörülüyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina