Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - LEGO ve çocukların hayal gücü Volvo ZEUX’ta hayat buldu
LEGO ve çocukların hayal gücü Volvo ZEUX’ta hayat buldu

Geleceğin iş makinelerini tasarlamak üzere 2016’dan bu yana ortak çalışmalar yapan Volvo İş Makineleri ve LEGO® Technic, sektörün geleceğine ışık tutan konsept lastikli yükleyici modeli ZEUX’u ilk kez gözler önüne serdi.

Ortak çalışma grubuna dahil edilen çocukların sınırsız ve önyargısız yaratıcılıkları da ZEUX’un ‘haritalama drone’u ve ‘the eye’ olarak adlandırılan bom kamerası gibi yenilikçi özelliklerin geliştirilmesinde etkili oldu.

3 ila 5 saatlik kesintisiz otonom operasyon

Tamamen otonom olarak çalışan ZEUX’un yürüyüş hareketleri, her bir tekerinde bulunan 25 kW gücündeki elektrik motorları ile tahrik ediliyor. Yükleyici ünite için ise ayrıca 2 adet 30 kW gücünde elektrik motoru bulunuyor. 150 kWh kapasiteli akü, makineye 3 ila 5 saat arasında kesintisiz çalışabilecek miktarda güç sağlıyor. Bu süre sonunda şarj istasyonuna giden makine, indüksiyon yoluyla kablosuz olarak yeniden enerjiyle doluyor.

Makinenin otonom olması sebebiyle bir kabine ihtiyaç bulunmuyor. Böylece klasik makinelerde mümkün olmayan çok daha büyük bir hareket kabiliyeti sağlanabiliyor. Makas şasi yapısı, yapılan işin ihtiyaçlarına bağlı olarak alçalıp yükselebiliyor. Hareketli arka ağırlık sayesinde makinenin ağırlık merkezi değişebiliyor. Tekerlerde bulunan sensörler sanki bir insan ayağı gibi hassasiyet sağlıyor. Bu sayede klasik makinelere kıyasla daha dengeli ve seri şekilde yüksek yüklemeler yapılabiliyor.

İnsanlarla etkileşim kuran göz: ‘the Eye’

Makinenin üzerinde bulunan hareketli göz (the Eye), insanlarla arasındaki iletişimi mümkün olduğunca güvenli ve sezgisel bir hale getiriyor. Her ne kadar biraz ürkütücü bir fikir olsa da ZEUX, klasik otonom araçlarda bulunmayan bu göz aracılığıyla insanlara varlığını ve o anda hangi işle ilgilendiğini gösterebiliyor. Makineyle birlikte üzerinde hareket eden drone ise makinenin görüş alanı dışındaki objelerin de farkında olmasına ve buna göre daha seri ve güvenli bir çalışma planı yapmasına olanak sağlıyor.

Volvo ZEUX’un ne zaman sahalara çıkacağı henüz belli olmasa da LEGO seti Ağustos ayında piyasaya çıkıyor.

Tam otonom ZEUX’un başlıca teknik özellikleri:

  • Çalışma ağırlığı 13.000 kg
  • Devrilme yükü 11.000 kg
  • Kova kapasitesi 3 metreküp
  • Kova boşaltma yüksekliği 2.700 mm
  • Kesintisiz çalışma süresi 3-5 saat

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina