Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - Liebherr Kule Vinçler Türkiye’nin prestijli projelerinin yükünü taşıyor
Liebherr Kule Vinçler Türkiye’nin prestijli projelerinin yükünü taşıyor

Liebherr Kule Vinçler Türkiye’nin prestijli projelerinin yükünü taşıyor

1949 yılında geliştirdiği dünyanın ilk mobil kule vinci ile savaş sonrasında Avrupa’nın yeniden inşasında önemli görevler üstlenen Liebherr, günümüzde de inovasyonlarıyla kule vinç teknolojisinin gelişimine liderlik ediyor.

LIEBHERR Kule Vinç Bölüm Başkanı Buğra Seçgin, kule vinç sektörünün ülkemizdeki durumu, faaliyetleri, yeni teknolojiler ve geleceğe yönelik sorularımızı yanıtladı.

Türkiye’deki toplam kule vinç popülasyonu ve Liebherr’in bu pazardaki payı hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’de 2018 yılı başında toplam 1.900 civarında kule vinç bulunuyordu ve bunların yaklaşık %20’sini Liebherr Kule Vinçler oluşturuyordu. 2018 ortalarındaki kur artışları ve inşaat sektöründeki daralma sebebiyle yurt dışına pek çok makine satışı yapıldı. Şu anda toplam kule vinç popülasyonunun %50 oranında azaldığını tahmin ediyoruz.

Türkiye’deki satış sonrası hizmet ağınız (merkezler, personel, araç, vb.) hakkında bilgi verir misiniz?

Liebherr Türkiye bünyesinde şu an üç uzman kule vinç teknisyenimiz ve üç servis aracımız bulunuyor. Teknisyenlerimizin ikisi Çanakkale Köprüsü projesi ve Akkuyu NGS projelerinde görevlendirilmiş durumda. Ayrıca servis partnerlerimiz ile de müşterilerimize servis hizmeti sunuyoruz. Bakım, arıza-onarım ve kurulum deplasman gibi her türlü servis talebine hızlı bir şekilde cevap verebilecek durumdayız.

Müşterilerinizin yedek parça siparişlerini ne kadar sürede sağlayabiliyorsunuz?

Stoğumuzda olmayan ürünlerde, ortalama 7 iş günü içinde birçok parçanın tedariğini sağlayabiliyoruz. Ankraj, halat gibi karayolu ile gelmesi gereken ağır parçalar için bu süre yaklaşık 2 hafta. Önümüzdeki yıllarda pazarın biraz daha hareketlenmesiyle birlikte, önemli yedek parça kalemlerini LTK bünyesinde bulundurup, müşterilerimize daha kısa sürede cevap vermeyi planlıyoruz.

Kule vinç teknolojisindeki gelişimin ana hatları nelerdir?

Kule vinçler ile ilgili en önemli gelişim alanı kontrol sistemleri. Son 15 yıl içinde, kontaktör kontrollü sistemler yerlerini PLC kontrollü sistemlere bıraktı. Bu, vincin daha kontrollü, verimli, konforlu ve güvenli kullanılmasına olanak veriyor. Liebherr bu alanda her zaman öncü olma felsefesinde; kule vinçlerimiz gelişmiş kontrol sistemleri ile üstün performans ve emniyet sağlayarak müşterilerimizin sahada yaptıkları işe değer katıyorlar.

Mevcut kule vinçlerin bu teknolojiyle modernizasyonu sön konusu mudur?

Evet, belirli bir yaşın altındaki makinelerde modernizasyon yapılabiliyor. Liebherr bu makineler için modifikasyon kitleri sağlayarak, kontrol sistemlerinin modernize edilmesine olanak sunuyor.

Kullanıcı tercihlerinde ne gibi değişimler gözleniyor?

Pazarda genel trend daha büyük tonajlı makinelere doğru gidiyor. 6 tonluk makinelerden, 8-10-12 tonluk makine sınıflarına doğru bir kayma var.

Sizce neden Liebherr kule vinç tercih etmeliler?

Verim, güvenlik ve en önemlisi vincin müşteriye kattığı değer: 35 yıldır çalışan ve kullanıcısına hemen hemen hiç sorun yaşatmamış makineler var. Böyle olduğu için, Liebherr kule vinç aslında sadece bir makine değil, aynı zamanda güvenli bir yatırım aracı; yıllarca çalıştıktan sonra bile değerinden bir şey kaybetmiyor.

Halihazırda biz, satış ve satış sonrası hizmetler ekibi olarak profesyonel bir şekilde müşterilerimizle her zaman iletişim halindeyiz. Ayrıca özel uygulama gerektiren sıra dışı projelerde, fabrikadaki uzman mühendis ekibimiz, hem projelendirme hem de uygulama aşamalarına yakından destek vermektedir.

Bir kule vincin ekonomik ömrü nedir? Bunu uzatmak için bakım ve kullanıma yönelik tavsiyeleriniz neler olur?

Kule vinçler için ekonomik ömür 10-12 sene gibi öngörülmektedir, fakat Türkiye’de sorunsuz faaliyetine devam eden 30 yaş üstü makineler mevcut. Kullanım ömrünü uzatmak için düzenli bakım ve kontrollerin yanı sıra, kurulum/söküm ve bakımların daima yetkin teknisyenler tarafından, Liebherr işletme kılavuzlarındaki talimatlara göre yapılması gerekiyor.

Kule vinç pazarının ülkemizdeki durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Ve beklentileriniz…

Pandemi sebebiyle 2020 yılında tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de duraklama yaşandı. İnsanlar daha konservatif hareket ettiler, bu yüzden büyük projeler dışında konut sektörü daraldı. 2021 daha pozitif başlamıştı fakat ekonomik göstergeler hala pozitif değil. Globalde demir-çelik ve çimento fiyatlarındaki artışlar özellikle konut sektöründe hareketsizliğe sebep oluyor.

Bunun yanı sıra, başta da belirttiğim gibi yurt dışına satılan makineler nedeniyle de kule vinç adetlerinde ciddi bir düşüş oldu. Eğer 2022 yılında konut sektörü tekrar canlanırsa, kule vinç pazarında son 3 seneye göre ciddi bir artış olacaktır.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina