Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Maden ve doğal taş ihracatı yüzde 24 arttı
Maden ve doğal taş ihracatı yüzde 24 arttı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, 42. yılını doğal taş ve maden sektörlerinde faaliyet gösteren birlik ve derneklerin davet edildiği bir çalışma toplantısıyla kutladı. Sektörün öncelikli konularının ele alındığı toplantının, çok sayıda madenci örgütü yöneticisini bir araya getirerek hedeflere ulaşmak için görüşlerin geliştirildiği bir platform işlevi gördüğü belirtildi. Toplantının açılışında yaptığı konuşma ile diyalogun önemine değinen İMİB Başkanı Aydın Dinçer, madenlerin ekonomiye yaptığı katkıyı vurgulayarak şu konulara değindi:

“Ekonomiye yaklaşık 40 milyar Dolarlık bir katkı yapan stratejik bir sektörün mensuplarıyız ve dünyanın en büyük mermer rezervleri yüzde 33 ile Türkiye’de. Şu anda dünya doğal taş pazarının işlenmiş üründe yüzde 24’ünü blok mermerde yüzde 34’ünü karşılayabiliyoruz. İşlenmemiş doğal taşta en büyük pazarımız 296 milyon Dolarlık satış ile ABD’dir. Blok mermerde ise Çin’in ithalatının yüzde 56’lık kısmını biz karşılıyoruz. Hindistan ise yüzde 29’luk ithalatını Türkiye’den gerçekleştirirken yüzde 49’unu İtalya’dan gerçekleştiriyor. Maden ve doğal taşta bu pazarları korumanın yanı sıra yeni pazarlarla sektörümüzü büyütmek için sektörümüzün birlik içinde olması önem kazanıyor.”

Doğal taş ihracatı toplam maden ihracatının yarısını oluşturdu
2017 yılının maden ve doğal taş sektörü açısından başarılı bir yıl olduğuna değinen Dinçer, yılı yüzde 24’lük bir artış ile 4.7 milyar Dolar ihracatla kapattıklarını; doğal taş ihracatının ise toplam maden ihracatının yarısını (2,04 milyar Dolar) oluşturduğunu belirtti. Bir önceki yıla göre doğal taş ihracat artışının yüzde 13.43 oranında kaldığını ifade eden Dinçer, 2018 yılının kritik bir yıl olduğunu vurgulayarak “Her yıl için yüzde 20 ile 25 arasında bir artış sağlayabilirsek maden sektörü için 15 milyar Dolar olarak hedeflenen 2023 hedeflerimize ulaşabiliriz. Üretimi ve ona bağlı olarak ihracatı artırmamız, işletme izinlerinin gecikmeye mahal vermeden sağlanıyor olmasına bağlıdır.” dedi.

Yeni pazarlar
İMİB’te hem yeni pazarlar oluşturmak hem de pazar payını artırmak üzere üyelere pazarların durumuna ilişkin detaylı bir bilgi gönderdiklerini belirten Dinçer, 2016 rakamlarına göre ülke pazarlarını incelediklerini aktardı. Çalışma sonucunda dünyada işlenmiş mermer ve traverten ithalatı yapan ancak Türkiye’nin yüksek oranlarda ihracat yapamadığı ve/veya rakiplerimiz olan İtalya, İspanya ve Çin’den daha az ihracat yaptığı, dünya ithalatından yüksek oranda pay alan ülkeler hedef olarak belirlendi. Bu çalışma sonucunda hedef olarak belirlenen ilk 10 ülke Hindistan, Güney Kore Cumhuriyeti, Kanada, Katar, Meksika, Lübnan, Hong Kong, Rusya, Singapur ve Malezya oldu.

 

Turkish Stones markası dünyaya tanıtılmalı
Doğal taş özelinde gündemlerindeki en önemli konunun Turkish Stones markasını dünyada tanıtmak olduğunu kaydeden Dinçer, son kullanıcının markayı tanımasının sektörü düşük fiyat sıkıntısından kurtaracağını, bu doğrultuda yüksek nitelikli taşlara özel tanıtımlar yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Bir ilk: Bilim Kurulu
Aydın Dinçer, Türkiye’de ilk defa İMİB tarafından bir ihracatçı birliğinde Bilim Kurulu oluşturulduğu bilgisini de sektör mensuplarıyla paylaştı. Özellikle çevreci madencilik için bilimsel rapor hazırlamak üzere farklı disiplinler ve farklı disiplinlerden uzmanların yer alacağı Bilim Kurulu’nun kamu ve kamuoyuna madenciliğin çevreci madencilik bakış açısı ve uygulamalarıyla da yapılabileceğini bilimsel olarak anlatacağı belirtildi. Bilim Kurulu ile ayrıca madenciliğin çevreye etkilerinin doğru ve rakamsal verilerle değerlendirilmesi ve diğer sektörlerin çevreye etkilerinin karşılaştırılmalarının yapılacağı kaydedildi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina