Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - Madenciler soruyor; Madensiz yaşam mümkün mü?
Madenciler soruyor; Madensiz yaşam mümkün mü?

Madenciler soruyor; Madensiz yaşam mümkün mü?

Türkiye'de madencilik sektöründe faaliyet gösteren birlik ve STK Başkanları, sektörde yaşanan sorunlarla ilgili olarak “Madenler işletilirse değerlidir" üst başlığı ile ortak bir açıklama yaptı. Bir süredir ülke gündeminde yer alan bir projenin tüm madencilik sektörüne fatura edilmemesinin gerektiğini ifade eden sektör temsilcileri, sürdürülebilir bir dünya için “maden” veya “çevre" demediklerinin altını çiziyor.

Ülke olarak madencilikte dışa bağımlılığımızın her yıl 25 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, enerji ve maden ihtiyacımızı karşılayabilmek için sürdürülebilir madenciliğin önemine ve yasalarla belirtilen kurallara herkesin uyması gerektiğine vurgu yaptı.

“Türkiye madencilik yapmak zorunda”

Madencilik sektörünün ne madenden ne de çevreden vazgeçebileceğinin altını çizen Dinçer, dünyada en ağır ve riskli sektörler arasında yer alan madenciliğin Türkiye’de sürdürülebilir olması ve ihracat hedeflerine ulaşması için öncelikle iş sağlığı ve güvenliği ile birlikte 360 derece eğitimlerin verilmesi gerektiğini belirtti. Dinçer, sektörün geçtiğimiz yıl 5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini bu yıl bu rakamı bir üst banda çıkarmak için çalıştıklarını söyledi. Ülkemizde bir maden ruhsat sahasında arama ve işletme faaliyetinde bulunabilmek için öncelikle yasalara uygun şartların sağlanması ile maden ruhsatı alındığının altını çizen temsilciler, madencilik tekniğine uygun olarak faaliyet gerçekleştirildiğini aktardı.

Madensiz yaşam mümkün mü?

Modern hayat içerisinde kullandığımız birçok eşyanın can damarını madenlerin oluşturduğunu belirten Dinçer, “Madencilik sadece hayatı kolaylaştıran ürünlerin yapımında değil, insanın hayatta kalması için elzem olan tıp ve gıda sektörlerini de doğrudan etkiliyor. Konuşulması gereken en önemli konu madenciliğin doğru yapılmasıdır. Doğru madencilik için kast edilense doğal kaynakların sürdürülebilir üretimi, çevresel etkilerin yönetimi ve güvenli üretimidir. Madenler nerede ise oradan çıkarılmak zorundadır. Yer kabuğunu kazmadan, yer kabuğunun derinliklerindeki kayaçların içinde gömülü olan madenleri bulunduğu yerden çıkaramayız. Ülkemizde milli parklar, sit alanları, muhafaza ormanları gibi bazı alanlarda madencilik faaliyetlerine kesinlikle izin verilmemektedir.” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina