Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Madencilik sektörü 7 milyar dolarlık ihracat hedefine koşuyor
Madencilik sektörü 7 milyar dolarlık ihracat hedefine koşuyor

Madencilik sektörü 7 milyar dolarlık ihracat hedefine koşuyor

Ülke ekonomisine yüksek katma değer ve istihdam yaratma kapasitesine sahip olan madencilik sektörü, mart ayında 556,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek yılın ilk çeyreğinde 1,52 milyar dolar ihracata ulaştı.

Sektör ihracatının mart ayı verilerine dair görüşlerini paylaşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, yıllık bazda ihracatta yaşanan değer artışının yüzde 25,8 olduğunu açıkladı.

İhracatın ilk sırasında 570,5 milyon dolar ile metalik cevherler bulunuyor

Aydın Dinçer, maden sektörünün alt kırılımlarında gerçekleşen ihracat verilerine dair şu bilgileri verdi: “Yılın ilk 3 ayında metalik cevherler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,34’lük bir artış gösterdi ve 570,53 milyon dolarlık ihracat ile ilk sırada yer aldı. İkinci sırada yüzde 7,68’lik artış ve 480,2 milyon dolar ile doğal taşlar, üçüncü sırada yüzde 19,2’lik artış ve 291,3 milyon dolar ile endüstriyel mineraller yer aldı. Bu maden gruplarını ise yüzde 101,05’lik artış ve 116,6 milyon dolarlık ihracat ile ferro alyajlar takip etti.”

İlk üç aylık doğal taş ihracatında 112,9 milyon dolarla ABD yer alıyor

Sektörün ilk 3 ayında doğal taş ihracatında ilk sırayı yüzde 13,8 değer artışı ve 112,9 milyon dolarla ABD’nin bulunduğunu söyleyen Dinçer, ikinci sırada Çin’in olduğunu ve ülkeye 104,8 milyon dolar değerinde doğal taş ihracatı yapıldığını aktardı. Dinçer, Çin’den sonra 25,9 milyon dolarla İsrail’in, 24,1 milyon dolarla Fransa’nın ve 22,7 milyon dolarla Irak’ın bulunduğunu ifade etti.

Dinçer, ihracat rakamlarında yeni başarılara ulaşmak adına sektörün fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun için en önemli noktanın fuar katılımları, alım heyetleri ve tanıtım faaliyetleri olduğuna dikkat çekti.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina