Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Madinsan Madencilik, HİDROMEK ile müşterilerine kalite ve güven sunuyor
Madinsan Madencilik, HİDROMEK ile müşterilerine kalite ve güven sunuyor

Madinsan Madencilik, HİDROMEK ekskavatörlerin gücüyle müşterilerine kalite ve güven sunuyor

HİDROMEK; üretim kabiliyeti, sahip olduğu Ar-Ge gücü ve ihtiyaca göre çeşitlendirdiği özelliklerdeki farklı makineleriyle farklı sahalara uygun çözümler sunmaya devam ediyor. Bunlardan yeni nesil HMK 410 LC UHD ve HMK 390 LC HD model paletli ekskavatörler, Ankara merkezli Madinsan Madencilik’in alçı taşı üretimindeki en önemli çözüm sağlayıcıları olarak dikkat çekiyor.

Ülkemizde milyonlarca ton rezervi bulunan alçı taşı yatakları, ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor. Bu yoğunluğun en önemli merkezlerinden birisi de Ankara. Madinsan Madencilik firması da uzun yıllara dayanan ocak tecrübesiyle ülkemizin alçı taşı ihtiyacını karşılayan üreticiler arasında yer alıyor. Şirket saha çalışmalarında son 1 yıldır HİDROMEK’i tercih etmeye başlamış.

1992 yılında Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünden mezun olan İlhan Yahşi, firmada Havza ve İşletme Müdürü olarak görev yapıyor. Kendisiyle faaliyetleri ve HİDROMEK yatırımları hakkında konuştuk:

Madinsan’ın kuruluşu ve faaliyet alanı hakkında bilgi verir misiniz?

2001 yılında kurulan Madinsan, alçı madenciliği üzerine ihtisaslaşmış bir şirket. Başlangıçta ABS, Dalsan ve Knauf şirketlerinin alçı ihtiyacını karşılamak üzerine kuruldu. Günümüzde hem bu firmalara hem de alçı ihtiyacı olan çevre fabrikalara hizmet veriyoruz. 2010 yılına kadar rödovans müteahhitleri aracılığıyla faaliyet gösteren firmamız, bu tarihten itibaren alçı rezervinin daha verimli kullanılması amacıyla 2013 yılında devreye alınan kendi tesisinde faaliyetine devam ediyor. Ocağımızda ise tüvenan alçı taşını çıkarıyoruz. Ardından tesisimizde kırıp küçültüyor ve kilinden ayırarak zenginleştiriyoruz. Finalde ise alçı fabrikalarının alımına sunuyoruz. Ağırlıklı olarak Ankara çevresi ve Gebze bölgesine alçılarımızı gönderiyoruz.

“2021 yılında 2 milyon 200 bin tonluk üretim gerçekleştirdik”

Ne kadarlık üretim kapasiteniz bulunuyor?

Yılda 3 milyon 200 bin tonluk kapasiteye sahibiz. 2021 yılında ise 2 milyon 200 bin tonluk üretim gerçekleştirdik. 16 adet bayimizle ürünlerimizi pazara sunmaktayız. Kalitede süreklilik sağlayan, istikrarlı ve güvenilir bir markayız. Yılın 12 ayı fabrikalara istenilen seviyede alçı taşını tedarik edebiliriz. Her türlü zorlu iklim koşullarında bile çalışabiliyoruz. Ocağımızdan tesisimize günde 10 bin tonluk bir malzeme hareketliliğimiz söz konusu. İlaveten yıllık ortalama 200-250 bin metreküp de hafriyat yapıyoruz.

Bu yoğun malzeme hareketi içinde faaliyet sürecinizden bahseder misiniz?

Öncelikle dekapaj yaparak ocağın üzerindeki örtü tabakasını kaldırıyor ve alçı taşını ortaya çıkarıyoruz. Ardından delik delme ve patlatmayla çıkan iri blokları, kırıcılar vasıtasıyla küçültüyoruz. Alçı taşları bu haliyle ocaktan tesisimize geliyor. Burada ön eleme, kırma, ikinci eleme ve malzemeyi stoklayıp kamyonlara yükleme şeklinde proseslerimiz devam ediyor.

Bu malzemeleri üretmek, ne gibi iş makinelerini gerektiriyor?

Dekapaj için ekskavatör, dökümdeki malzemenin figüre edilmesi için ise lastikli veya paletli yükleyici kullanıyoruz. Delik delmek için kaya delme makinesi, patlatılmış malzemenin kırılması için hidrolik kırıcı, yüklenmesi için de yine ekskavatörden yararlanıyoruz. Nakliyesini de kamyonlarımızla sağlıyoruz. Hem öz mal filomuzu hem de taşeronumuzun parkını kullanıyoruz. Çok uzmanlık gerektirmeyen belli kalitedeki malzemelerin yüklenmesini, yükleyici firmalar aracılığıyla sağlıyoruz. Daha kritik ve kaliteyi etkileyecek işleri ise kendimiz gerçekleştiriyoruz.

Parkınızda HİDROMEK’in hangi iş makinelerini kullanıyorsunuz?

Bünyemizde bulunan ve geçtiğimiz şubat ayında teslim aldığımız HMK 390 LC HD ile alt yüklenicimiz olan Altıncan Madencilik’in iki adet HMK 410 LC UHD paletli ekskavatöründen yararlanıyoruz. Makineler günde ortalama 9 saat ve haftada 6 gün çalışıyorlar. Ekskavatörlerinizle yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Kaliteyi düşüren ve kontamine olmuş alçı taşlarını âtıl bırakmak ekonomi için büyük bir zarar oluşturuyor ve rezervin ömrünü de azaltıyor. Bu durumun önüne geçmek amacıyla ekskavatörümüze elekli kova yaptırdık. Bu sayede alçı taşından killeri ayırıyoruz. Neticede kaliteli alçı taşlarıyla birlikte belli bir homojenizasyona getirmiş oluyoruz.

“Bu detayları ile HİDROMEK’ten başka bir markadan makine almayı düşünemezdik”

Neden HİDROMEK’i tercih ettiniz?

Öncelikle piyasayı araştırdık. HİDROMEK’in Avrupa ve Uzakdoğulu makinelere nazaran fiyat, performans ve kalite avantajlarını gördük. Ayrıca HİDROMEK’in servis kalitesi ve parça temin süresi açısından da diğer firmaları açık ara elediğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte bizi etkileyen en önemli unsur HİDROMEK’in tesisini ve üretim hatlarını gezmemiz oldu. Yapılan yatırımı gördük ve etkilendik. Ayrıca HİDROMEK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bozkurt ile tanışma fırsatımız da oldu. HİDROMEK hedefleri ve vizyonu çerçevesinde hem tesislerine, hem de insana olan yatırımlarıyla bizi heyecanlandırdı. Bu detayları ile HİDROMEK’ten başka bir markadan makine almayı düşünemezdik. Bir firmadan makine alırken bunların tamamını sağlaması ve uygulamayı organize edebilmesi önemli bir başarı.

HMK 390 LC HD hakkında ilk izlenimleriniz nelerdir?

Makinemizle henüz iki aydır çalışıyoruz. Bizim için en önemli konu, en verimli şekilde işimize devam etmek. İşe göre makine almayı tercih eden bir firmayız. Yakıt tüketimi günümüzde işletme maliyetlerini artıran bir unsur. Makinemiz yoğun bir tempoda çalışıyor ve oldukça uygun bir yakıt tüketimi sağladığını söyleyebiliriz.

“HİDROMEK’in çabuk sök tak ataşmanıyla, ciddi anlamda bir mobilite ve hareketlilik sağlayarak makinemizi çok amaçlı kullanıyoruz”

HİDROMEK’ten makine alırken ne gibi ayrıcalıklar yaşadınız?

HİDROMEK ile yaptığımız görüşmelerde hidrolik kırıcı çalıştıracağımızı belirtmiştik. Bu kapsamda HMK 390 LC HD’yi alırken beraberinde çabuk sök tak ataşmanını da sundular. Hidrolik kırıcı ve geri dönüş hattını döşediler. Bu sayede operatör ihtiyacına göre elekli kovayı veya hidrolik kırıcıyı makineye takabiliyor. Kısacası HİDROMEK’in çabuk sök tak ataşmanıyla, ciddi anlamda bir esneklik ve hareketlilik sağlayarak makinemizi çok amaçlı kullanıyoruz. Bir firmadan makine alırken bunların tamamını sağlamak ve uygulamayı organize edebilmek önemli bir başarı.

Zorlu zeminin dilinden HİDROMEK anlıyor!

2013 yılından bu yana Madinsan İnşaat’ta Hammadde ve Ocak Sorumlusu olarak görev yapan Ersin Dik, tıpkı İlhan Yahşi gibi bir Hacettepeli. Üretim yaptıkları ocağın özellikleri ve yeni makineleri ile ilgili deneyimlerini bizimle paylaştı:

Alçı taşı ocağı diğer kalker ocakları gibi değildir ve kendine has unsurları barındırır. Üst kademelerde arı kesme olarak adlandırılan yer şekilleriyle ilgili kalite problemleri yaşanabiliyor. Alt zeminde de ortalama 25 metreden sonra kayaç formasyon değişikliğine uğrar. Neticede kaliteyi bozan bir malzeme ortaya çıkabiliyor. Bu durum sürecin doğrusal bir şekilde ilerlememesine sebebiyet veriyor. Sonuçta delme hızı metrajlarında oynama yapabiliyoruz. Hassasiyetle ilerlenmesi gereken çalışmalara imza atıyoruz.

HİDROMEK ile hassas operasyonlar

HMK 390 LC HD ekskavatörümüzü daha çok killi, kumlu ve çakıllı alanlarda, yani kaliteyi direkt etkileyecek noktalarda kullanmak üzere seçtik. 3 aya yakın bir süredir makinemizi kullanıyoruz. Monte ettiğimiz elekli kova vasıtasıyla malzemeleri eleyerek üretime dahil ediyoruz. Büyük oranda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Ağırlıklı olarak elekli kovayla çalışmakla birlikte, makineye uygun kırıcılarımız da bulunuyor. Zaman zaman biriken taşların ebatlarını da küçültüyoruz.

Uzun süre performans beklentisi

Makinenin kullanımından bakımlarına kadar tüm süreçleri kitabına göre uydurarak düzgünce kullanmayı hedefliyoruz. Aşırı zorlamayacak şekilde doğru bir kullanım neticesinde, uzun süreli bir performans bekliyoruz. Böylelikle yarı yolda kalmadan, arızalar oluşmadan verimli çalışmalar planlamaktayız. Kullandığımız 3 aylık süre boyunca istediğimiz verimi elde ettik ve memnunuz. Periyodik bakımlarını da yüksek ilgi gösteren ve bir alo der demez bize ulaşan HİDROMEK yetkili servisinden alıyoruz.

Altıncan Madencilik Firma Sahibi Kemal Altıntop:

HMK 410 LC UHD’yi hem firma sahibi hem de operatör olarak tercih ediyorum!

Madinsan Madencilik’e uzun yıllardır taşeron olarak hizmet veren Altıncan Madencilik, yatırımlarını HİDROMEK ile sürdürmeye devam ediyor. Şirket yaşadığı memnuniyet kapsamında ikinci HMK 410 LC UHD ekskavatörü de parkına dahil etti.

9 yıldır Madinsan Madencilik şirketinin taşeronluğunu sürdüren Altıncan Madencilik’in sahibi Kemal Altıntop, aynı zamanda operatör kimliğiyle sahada ekskavatör de kullanıyor. Makine parklarında yer alan iki adet HMK 410 LC UHD ile yoğun bir tempoda çalıştıklarını dile getiren Altıntop, dergimize sahadaki faaliyetlerini ve HİDROMEK izlenimlerini aktardı:

Madinsan Madencilik’in taşeronu olmadan önce şirketin rödevans yükleme nakliye işinde çalıştık. Dededen toruna ocakçı bir şirketiz. Taşların yüklenmesi ve ardından nakliyesi işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda günlük 2.500-3.000 ton taş çekiyoruz ve fabrikalara teslim ediyoruz. Sahada sert malzeme olmadığından sökü yapmıyoruz ve patlamış hazır malzemeyle yüklüyoruz. Ancak oldukça performanslı çalışıyoruz. Çünkü kamyonları hızlı doldurmak bizim işimizde çok önemli.

Daha önce hiç kullanmadığımız HİDROMEK’i öncelikle demo makinesinde denedik. Bu noktada bir önceki başka markalı ekskavatörümüze kıyasla oldukça düşük yakıt sarfiyatı sağladığını gördük. İki adet HMK 410 LC UHD ekskavatörümüzden ilkini geçtiğimiz yılın ocak ayında, diğerini ise bu memnuniyetin ardından geçen ay aldık.

Performans, konfor ve şıklık! Sonuç; bir yılda 3000 saat!

İlk aldığımız HMK 410 LC UHD, 3.000 saate geldi ve herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Kullanması da oldukça kolay ve rahat. Makinemizin 50 ton sınıfı ekskavatör şasisi, zemine sağlam oturmasını sağlıyor. Ayrıca sağlam palet pabuçları da güven veren diğer bir yanı. 2,5 metreküp kova kapasitesine sahip. Konfor ise operatör düşünülerek daha da artırılmış. HMK 410 LC UHD’yi hem firma sahibi hem de operatör olarak tercih ediyorum.

Tüm bu artılara ek olarak HİDROMEK, sattığı makinenin arkasında duruyor. Satış sonrası hizmetler alanında da iyi ve hızlı bir ilgi söz konusu olduğunu söyleyebiliriz."

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina