Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - MB Crusher’ın verimliliği ve performansı Diyarbakır’da sergilendi
MB Crusher’ın verimliliği ve performansı Diyarbakır’da sergilendi

Kırma ve elemede maliyet avantajı sunan MB Crusher ürünleri, düzenlenen demo etkinliği çerçevesinde Diyarbakır’da sektör paydaşlarına tanıtıldı.

Geçtiğimiz yıl itibariyle Borusan CAT tarafından distribütörlüğü üstlenilen MB Crusher’a yönelik ilk demo faaliyeti Diyarbakır’da gerçekleşti. Müşteriler ile bölgede iş yapan çok sayıda müteahhitin katıldığı organizasyonda, MB Crusher kırıcılı kovası ve eleme kovası farklı malzemelerde gösterilen performanslarla tanıtıldı. MB Crusher şirket ortaklarından Fausto Azzolin bizzat ekskavatörü kullanarak ürünlerin özelliklerini ziyaretçilere sergilerken, MB Crusher Temsilcilikler Müdürü Sefa Yıldız, Borusan CAT MB Crusher/Metso Ürün Yöneticisi Barış Döker ve Borusan CAT Diyarbakır Şube Müdürü Avni Abdioğlu müşterilere bilgilendirmelerde bulundular.

Biz de Borusan CAT MB Crusher ve Metso Ürün Yöneticisi Barış Döker ile Diyarbakır’da başlattıkları demo çalışmaları ile hedeflenenleri ve müşterilerin MB Crusher ile elde edeceği avantajları konuştuk:

Kırma-eleme pazarını değerlendirdiğinizde ortaya çıkan tablo nedir?
Türkiye’nin yıllık ortalama resmi kayıtlı agrega üretimi 550 milyon ton civarında. Bu rakam Almanya ile benzerlik gösteriyor. Fakat kırma-eleme sektöründe Türkiye’den yaklaşık 5 kata kadar daha büyük bir pazara sahipler. Bununla birlikte ülkemizdeki mobil kırma ve eleme makinalarına olan talep de gelişime açık bir noktada. Belli yasaların da oturmasıyla bu gelişim hızlanacaktır.

Geçmişten günümüze kırma-eleme sektöründeki yolculuğunuzu anlatır mısınız?
Borusan CAT olarak kırma-eleme sektöründeki tecrübemiz oldukça eskiye dayanıyor. 2007 yılında aldığımız Metso temsilciliğinde 11. yılı deviriyoruz. Faaliyete ilk başladığımızda piyasanın %70’ine yakını mobil konkasör ürününden haberdar değildi. Bir algı yaratarak Metso ile yatırımlarımızın meyvesini aldık. Geldiğimiz noktada gerek Borusan CAT gerekse de rakip firmalar bir pazar yaratmış oldu. Dolayısıyla bugüne kadar oluşmuş bir müşteri portföyümüz ve bilinirliğimiz var.

MB Crusher’ı ise mobil konkasörlere tamamlayıcı bir ürün olarak, alanında lider oluşuyla uzun süredir takip ediyorduk. İtalyan menşeili ve kendisini ispatlamış bir ürün. Yıllık 5-6 bin civarı kova konkasör üretimleri bulunuyor. Avrupa’da bu markanın yaygın bir kullanım alanı var ve Avrupa ülkelerinde yılda ortalama 100-150 adetlerde satılıyor. Biz de geçtiğimiz yıl MB Crusher’ın temsilciliğini üstlendik. Başında olduğum bu iki marka için, satış ve satış sonrası kadrolarımızla birlikte iyi bir takım oluşturduk. Sahada hem çözüm konusunda hem de satış sonrası hizmetler konusunda müşterilerimizle her daim iletişimdeyiz. Metso’daki başarımızı, MB Crusher’da da çeşitli demolarla yakalayacağımızı düşünüyorum. Ekibimizle birlikte müşterilerimize ürün satmaktan ziyade çözüm sunma yolundayız. Müşterilerimizin işlerinin kapasite ihtiyacı ve aplikasyonuna göre Metso ya da MB Crusher’ı öneriyoruz.

MB Crusher nerelerde kullanılıyor?
Özellikle konkasörün giremeyeceği veya izin gerektirdiği alanlarda, şehrin göbeğinde, ulaşılması daha zor noktalarda oldukça avantajlı olan ve birim maliyetleri çok daha düşürebilecek bir ürün. Kırma eleme dediğimiz zaman büyük taş ocakları akla gelir ve ton başına fiyatlar hesaplanır. Saatlik kapasitenin 40 ila 70 ton mertebelerinde olduğu çalışmalarda müşteri, atık malzemesini veya taşları direkt olarak kırarak anında paraya çeviriyor. Yıkıntı atığı, geri dönüşüm alanları, inşaat malzemelerinin çok olduğu üstyapı çalışmaları, su kanalı projeleri gibi uygulama ve çalışma alanlarında rahatlıkla kullanılabiliyor. Ayrıca çeneli kırıcılar, darbeli kırıcılara nazaran aşındırıcı taşlarda daha dayanıklı ve verimli ürünlerdir. Dolayısıyla taşın özellikle aşındırıcı ve sert olduğu noktalarda MB Crusher’ın kırıcıları oldukça etkili. Agregayla uğraşan, dolgu işi yapan veya malzeme kıran, kısacası hedef kitlesi geniş bir ürün diyebiliriz.

Demolarla müşterinin neyi görmesi amaçlandı?
Kırıcı kovaların ürün seçiminde hedeflenen kapasite en önemli parametrelerden birisidir. Biz de demolarla ürünün tasarımından ziyade kırma performansını ve üretim verimliliğini göstermek istiyoruz. Caterpillar ekskavatörleri ile birlikte nasıl bir üretim verimliliğinde olduğunu, hangi aplikasyonlarla, hangi taş tiplerini ne kadar saatte kırarak üretim yaptığını gösteriyoruz. Müşterilerimiz bu demolar neticesinde daha net bir bilgiye sahip oluyorlar. Diyarbakır’ı ilk demo lokasyonu olarak seçmemizdeki neden ise oldukça taşlık bir alan olmasıydı. Bazalt çeşitleri, dere taşı, kalker gibi birbirinden farklı taşların olduğu bir coğrafya. Taşlar çevre bölgelere taşındıkça mobil çalışmalar daha da değer kazanıyor.

Demoda kullandığınız ürün ile birlikte MB Crusher ürün tiplerinden bahseder misiniz?
Müşterilerimize tanıttığımız BF 90.3 S4 kırıcımız, en yüksek oranda satmayı hedeflediğimiz 20-35 tonluk makinelere hitap ediyor. Fakat demomuzda 37 tonluk CAT ekskavatörle birlikte kullandık. Kırıcımız bazalt ya da kalker ağırlıklarına göre farklılık göstermekle birlikte 30 tondan 60 tonlara kadar çıkabilen saatlik kapasiteye sahip. Bu da müşterinin istediği ürüne göre kırıcı ağzını kısarak veya açarak değişkenlik gösteren bir durum.

MB Crusher kataloglarında belirlemiş olduğumuz bir üretim tablosu var. Bu tabloya göre 200 mm.'den 15 mm.’e kadar kırıcının ağız aralığıyla oynayabiliyoruz. Dolayısıyla nihai çıkacak olan ürünü de belirlemiş oluyoruz. Model bazında baktığımızda tabloyla örtüşen noktada verilmiş metreküp hesabı, bize kapasiteyi de vermiş oluyor. Ayrıca markanın her tür iş makinesine uygun bir ataşmanı var. Ekskavatör ile birlikte kazıcı-yükleyici, telehandler ve yükleyicilere uygulanabiliyor. Uygulama, hidrolik çıkış hattıyla makineye bir braket yapılarak kolaylıkla sağlanıyor. Kazıcı yükleyiciden mini ekskavatöre, 3 ton ekskavatörden 90 ton ekskavatöre kadar kırıcı ve elekler mevcut. Biz de ürün gamımıza tüm bu kırıcı ve elekleri aldık.

MB Crusher elekleri, ön elek olarak da düşünülebilir. Mermer, kömür, demir ya da nikel ocak ve madenlerinde ön eleme yapmak için oldukça elverişli. 30 ya da 50 mm. standardı olan eleklerin astarları değişerek 10 mm’ye kadar kısılabiliyor.

Markanın tamburlu kesicileri ise kanal açma ve şev düzeltme-kesmede bire bir uyuşuyor. Bu üründe de algıyı oturtmak ve pazarı yaratmak için portföyümüzde olan her müşterimize anlatarak pazarı yaratıyor olacağız.

Ürünlerin bakımları nasıl gerçekleşiyor?
MB Crusher öncelikle sağlamlığıyla bilinen bir ürün. Avrupa’da 13-14 yaşında halen çalışan örneklerine rastlayabiliyoruz. Normal bir iş makinesi veya konkasöre göre birim, bakım ve sarf malzemesi çok daha verimli. Günlük yağlamalar önemlidir. İçerisindeki HARDOX 400’den mamul iki aşınma plakası ise çeneli ve sert taşlara karşı duyarlı olduğu için sıklıkla değişen parçalar değil. Dolayısıyla bakım ve sarf malzemesi açısından bir iş makinesine göre neredeyse yok denecek kadar maliyet ile cimri olan bir ataşman. Ortalama ömrüne baktığımız zaman da, ülkemizde performanslı bir şekilde kullanıldığı sürece 8 ila 10 yıl boyunca rahatça kullanılabilir.

Son olarak hedefleriniz neler?
Bu yıl bizim demo ve tanıtım yılımız olduğu için bir satış hedefi belirlemedik. Bununla birlikte stokumuzda ilk etaptaki taleplere cevap verecek kadar ürünümüz bulunuyor. Kaldı ki stokumuz tükense de teslim süreleri bir iş makinesi gibi uzun sürmüyor ve 1-1,5 ay arasında teslim edilebiliyor. Demo faaliyetlerimizi de yıl içerisinde Akdeniz, Ege ve İstanbul bölgelerinde sürdürmeyi planlıyoruz.

MB Crusher Şirket Ortağı Fausto Azzolin ve Bölge Müdürü Sefa Yıldız:
“Kendimizi Borusan CAT ile temsil etmeyi doğru ve uygun gördük”

“MB Crusher 2000’li yılların başında kurulan bir firma. Ana faaliyet alanımız kırıcılı kova, eleme kovası ve hidrolik kavrayıcı üretimleri. Bir aile şirketiyiz ve kurulduğumuzdan bu yana hep iki haneli büyümeler gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla her yıl kalbimizi ve inancımızı ortaya koyuyor ve kazanmak için çalışıyoruz. Ar-Ge’ye yatırım yapan bir firmayız. Ürettiğimiz her ürünün dünyada en iyisi ve en kalitelisi olmasına özen gösteririz. Bu yüzden de farklıyız. Günümüzde ürünlerimizin dördüncü jenerasyonunu pazara sunduk. Bu kadar genç olmamıza rağmen 16 yılda 154 ülkeye ihracat yapmayı başardık. Üretimin tamamı İtalya’da ve dünyanın 8 farklı yerinde lokasyonumuz yer alıyor.

Borusan CAT doğru tercih
Kazanım odaklı agresif bir firmayız ve partnerlik yaptığımız şirketlerin de kazananlardan olmasını istiyoruz. Dünyanın birçok yerinde alanında uzman distribütörlerle çalışıyor ve demolar gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de ise kendimizi Borusan CAT ile temsil etmeyi doğru ve uygun gördük. Seçimimiz bugün doğru bir yerde olduğumuzu gösteriyor. Birlikte pek çok işlere imza atacağız.

“Müşterilerimize var olduğunu bilmedikleri bir problemin çözümünü sunuyoruz”

Türkiye’de çok fazla inşaat ve büyük bir potansiyel var. Bununla birlikte ürünümüzün bilinirliği istenilen düzeyde değil. Biz müşterilerimize var olduğunu bilmedikleri bir problemin çözümünü sunuyoruz. O yüzden de kendilerine bu alışkanlığı edindirmeye çalışıyoruz. Kırıcı kovalarımız, mermer ocaklarından tutun büyük şantiyelere kadar pek çok alanda kullanılabiliyor. Eleklerimizin ise halihazırda TANAP projesinde çok sayıda kullanıldığını belirtmek istiyoruz. Demoların en büyük amacı müşterilerin korkularını yenmek ve bundan da öte ürünlerimizi en iyi şekilde tanıtabilmektir. Daha farklı lokasyonlarda demo etkinliklerini görmeye devam edeceğiz.“

Borusan CAT Diyarbakır Şube Müdürü Avni Abdioğlu:
“MB Crusher, bölgemiz taşlarında iyi performans sergiliyor”

“Diyarbakır ve çevresi bazalt ağırlıklıyken Mardin ve etrafında ise kalker yoğunluğu bulunuyor. Müşterilerimizin çoğunun çalışma alanı da bu taşlarla ilgili. Taş çok olunca, ocak da çok oluyor ve haliyle rekabet hat safhada gerçekleşiyor.

Sabit tesislerde ÇED raporu, ruhsat ve nakliye gibi ekstra maliyetler mevcuttur. Dolayısıyla geleneksel yaklaşımlar yeterli kalmıyor ve kârlılığın artması için böylesi ürün tiplerine ciddi bir ihtiyaç var. MB Crusher’a baktığımızda da bölge taşlarına yönelik iyi bir performans sergiliyor. Malzemeyi yerinden çıkararak tasarrufun sağlanması, bölge müşterilerimiz için çok önemli.

Örneğin kanal kazıyorsunuz, çıkardığınız malzemeyi alıp bir döküm sahasına atıyorsunuz. Başka bir ocakta taş kırılıyor ve o taş tekrar sizin kanalınıza malzeme olarak geliyor. Oradaki taş kırıldıkça, doğanın dengesi daha çok bozuluyor. Halbuki bir kanal işinde çıkan malzemeyi değerlendirmek çok daha sağlıklı. Ayrıca MB Crusher tekelleşmeyi de önlüyor. Diyelim ki bir müteahhit olarak bölgede iş aldınız. O bölgede bir tane ocak var ve o ocak işi 10 liraya da mal etse size 20 liraya gelebiliyor. Fakat MB Crusher ile siz kendi çözümünüzü üretip maliyetlerinizi düşürebiliyorsunuz. İşte biz bu avantajların müşterilerimiz tarafından bilinmesini istiyoruz.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina