Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Mecalac Türkiye'de makine üretmekten mutlu
Mecalac Türkiye'de makine üretmekten mutlu

Fransız iş makineleri üreticisi Mecalac, ürün portföyüne yenilikçi ürünleri eklemeye devam ederken dünya çapındaki organizasyonunu genişletmeyi de sürdürüyor. Firma, İzmir’de yer alan fabrikasında ise 6MCR mini ekskavatörleri Fransa ve diğer pazarlar için üretip satışa sunuyor. Aynı zamanda markanın diğer bazı modellerinin ataşmanları ve kaynaklı konstrüksiyonlarının yine İzmir’den tedarik edilmesi, Türkiye’nin Mecalac için giderek artan bir öneme sahip olduğunu gösteriyor.

Mini ve midi ekskavatörler, farklı yükleyiciler, tekerlekli ve paletli makine seçenekleri ile birbirinden farklı ataşmanların uygulandığı kompakt iş makinelerini üreten Mecalac, özellikle hava ve gürültü emisyonlarının önem arz ettiği büyük kentlerde ve merkezlerde tercih edilirken, farklı coğrafya ve kültürlerdeki müşteri alışkanlıklarına göre ürünler ortaya koyan bir marka olma özelliğini taşıyor.

Son olarak Paris’te düzenlenen Intermat fuarında 4 bin metrekarelik standında mevcut ve yeni ürünlerini sergileyen şirket, kent içindeki inşaat sahalarından demir yolu çözümlerine kadar çok yönlü ürünlerini ziyaretçilerine sergilerken, Forum Makina dergisi olarak bizler de kendilerine bir ziyarette bulunduk. Birbirinden etkili şovlarla makinelerin pratikliğini ve verimli kullanılışına yakından şahit olduk.

Mecalac’ın global stratejilerini, iş felsefesini ve üretim merkezlerini ise Mecalac İş Makinaları Pazarlama Müdürü Patrick Brehmer’den dinledik ve Türkiye pazarına dair görüşlerini öğrendik…

Mecalac markasını ve ürün içeriklerini nasıl tarif edersiniz?

Mecalac olarak kentsel inşaat ekipmanları konusunda dünyanın en iyi ürünlerine sahibiz. Tüm projeler için çözümlerimiz mevcut. Çevresel ve kültürel değerlere saygı gösteren bir şirket olmamız ise diğer bir misyonumuz. Müşterilerimizi ulusal ya da uluslararası anlamda onların kültürleri ve ihtiyaçları çerçevesinde dinler, ürünler geliştirmeye özen gösteririz.

Eklemli ekskavatörlerle ticari faaliyetine başlayan şirketimizin zaman içerisinde ürün gamında pek çok artış yaşandı. Bünyemizde 50’den fazla ürün çeşidi bulunurken her yıl ürün gamımıza yenilikler katmaya devam ediyoruz. Ana faaliyet alanlarımızı kompakt, çok yönlü, yönetilebilir ve ergonomik makineler üretmek olarak niteleyebilirim.

Son olarak 2018 yılı içerisinde lastik tekerlekli ekskavatör serisi MWR, damperli 6MDX-9MDX modelleri, 15 tonluk paletli ekskavatör olan 15 MC ve yüzde 100 elektrikli ekskavatörümüz e12’yi ekledik. Bu yeni ürünlerle birlikte tüm Mecalac ailesi 50 modeli aşmış hale geliyor.

Global organizasyonunuz ve üretim ağınızdan bahseder misiniz?

Fransa’da ekskavatör ve hidrolik inşaat ekipmanları üreten 2 fabrika, Kuzey Almanya’da tekerlekli yükleyici fabrikası, İngiltere’de kazıcı-yükleyici/yan damperli makineleri üreten fabrikamız ve son olarak Türkiye’de de ekskavatör üreten tesisimiz yer alıyor. Bunların dışında pek çok ülkede hem bayi hem de kendi ağımızla yer alıyoruz. Tüm dünyada 250’nin üzerindeki noktada varız.

2002 yılında, daha önce de çok defa birlikte çalışarak ortak parçalar ürettiğimiz tekerlekli yükleyici şirketi Ahlmann’ı satın alan firmamız, 2017 yılında ise Terex İnşaat Ekipmanları Fabrikası Coventry’i satın aldı. Bilindiği gibi Terex’in 1929 yılından bu yana kazıcı-yükleyici ve kompakt yükleyicilerde bir geçmişi bulunuyor. Kuzey ve Güney Avrupa’da daha etkin yer almak adına bu hamleyi gerçekleştirdik ve Mecalac İngiltere’yi kurduk. Nüfuzumuzu daha da genişleterek Doğu Avrupa, Rusya, Merkez Afrika ve Orta Doğu gibi pek çok bölge ile birlikte Kuzey ve Latin Amerika’da daha etkin hale geldik.

Geçmişten günümüze kadar özellikle lastik tekerlekli ekskavatörler alanındaki gücümüzü koruyoruz. İngiltere pazarında damperli serilerimiz, Almanya’da ise lastik tekerlekli yükleyicilerde ağırlığımız bulunuyor. İspanya, İtalya ve Polonya gibi diğer Avrupa ülkelerinde de birden fazla ürün çeşidimizle yaygınlığımızı artırıyoruz.

“İnşaat mühendislerinden demiryolu imalatçılarına kadar farklı müşteri kesimlerine hitap ediyoruz”

Etkin olduğunuz ürün segmentlerinde hangi müşteri grupları yer alıyor?

Farklı pazarlarda her çeşit müşterimiz bulunur. İnşaat işlerinde çalışan bireysel müşterilerden filo sahibi olan kilit müşterilerimize kadar geniş bir yelpazeye sahibiz. Dolayısıyla müşterilerimizin ilgisini çekebilecek ve bulunulan coğrafyalara göre adapte olabilecek ürünleri pazara sunuyoruz. Uzmanlık alanlarına göre inşaat mühendislerinden demiryolu imalatçılarına kadar özellikle kent içinde çalışan pek çok farklı müşteri kesimine hitap ediyoruz. Dolayısıyla kimi zaman yüksek adetli teslimatlar yaparak kimi zaman da işe uygun tekil ürünler vererek pazarda yer alıyoruz.

Sizin için teknoloji ne ifade ediyor?

Tasarım ve teknoloji, müşterilerimizin problemlerini çözme noktasında bizim önem verdiğimiz kavramların başında geliyor. Sunduğumuz çözümler kimi zaman hidrolik sistem ağırlıklı kimi zaman ise çok daha elektronik olabiliyor. Özellikle geliştirdiğimiz inovasyonlarda tasarım ile teknolojiyi buluşturuyor ve mümkün olduğunca müşterilerimize fayda sağlamaya çalışıyoruz. Gelecek için çevreci ve sürdürülebilir ürünler tasarlıyoruz. Son olarak tamamen elektrikli e12 ekskavatörümüzü geliştirdik. Biliyorsunuz dünyanın tüm büyük şehirlerinde kirliliğe neden olan faktörlerin aşağı çekilmesine yönelik çalışmalar yapılır. Kent içlerindeki inşaat sahalarında daha sessiz ve az kirleten makineler, bu beklentileri karşılamalıdır. Biz de Mecalac e12 ile bir dönüm noktası yarattık. Tek şarjla 8 saat kesintisiz çalışma imkanı veren 11 tonluk tamamen elektrikli ekskavatörümüz, Intermat 2018 fuarında Enerji Geçişi ödülüne layık görüldü.

Müşterilerinize sağladığınız finansal çözümler var mı?

Bir yıl önce Mecalac Finansal Çözümler birimini oluşturduk. Bu yapı tüm dünyada müşterilerimize finansal avantajlar sağlayacaktır. Bu birimle müşterilerimizin makine ve inşaat araçları noktasında değişik zaman cetvelindeki ihtiyaçlarını karşılamak üzere, nakit akışları ve maliyet operasyonlarını daha kontrol altında tutmaları için çözümler sunuyoruz. Şu an sadece Fransa’da sunduğumuz bu sistem, yakın zamanda İngiltere, Almanya, ABD, İspanya gibi Avrupa ülkelerinde de devreye alınacak. Dünya çapında önde gelen finans şirketlerinden olan DLL Group ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği neticesinde müşterilerimize ve dağıtım ağımıza komple bir hizmet verme vizyonumuzu finansal anlamda da destekliyoruz. Bu hizmetimiz müşterilerimize yenilikçi ürünlerin avantajlarını kullanarak görmeyi ve bu esnada da sürdürülebilir bir bütçe yönetimine sahip olmayı beraberinde getiriyor. İhtiyaç duyulan ekipman, hemen hemen hiç nakit çıkışı olmadan elde ediliyor. Çoğu durumda da küçük bir peşinat veya bir peşin ödeme yeterli oluyor.

Kiralama pazarlarında etkin misiniz?

Farklı proje ve ihtiyaçlara uygun ürünlerimize yönelik müşterilerimiz arasında kiralama şirketleri de yer alıyor. Özellikle damperlerimiz İngiltere’de kiralama pazarında aktifler. Belden kırmalı yükleyicilerimiz de yüzde 80 oranında kiralama pazarında yer alıyorlar. Dolayısıyla kiralamadaki bu yaygınlığımız artmaya devam edecektir.

“İzmir’de bir fabrika kurmamız ve yeni bir satış organizasyonu oluşturmamız Türkiye’ye verdiğimiz önemi gösteriyor”

Türkiye ve çevresindeki bölge pazarlar için ne düşünüyorsunuz?

Öncelikle Türkiye’de olmaktan çok mutlu olduğumuzu söyleyebilirim. Ülkenizin üretim odaklı olması ve endüstriyel bakış açısı bizim için oldukça pozitif. Türkiye büyüyen bir pazar ve bizler için ilgi çekici bir lokasyon. İzmir’de bir fabrika kurmamız, sonrasında yeni bir satış organizasyonu oluşturmamız da verdiğimiz önemi gösteriyor. Dolayısıyla gelecekte bu pazarda çok daha etkin olmayı istiyoruz. Şu anki mevcut yapılanmamızın da iyi işler çıkaracağını düşünüyoruz. Bazı bölgeler ve ülkeler, Türkiye’de yer almamızın ardından bizlere çok daha yakın gözüküyorlar. Çünkü Mecalac olarak geniş bir coğrafyada faaliyetlerimizi sürdürürken, farklı pazarlardaki ihtiyaçlar doğrultusunda yeni organizasyonlar kuruyoruz. Talepler ve gereksinimler arttıkça Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler için de hamlelerimiz olacak. Gelecekte Türkiye’yi bir merkez haline getirip, bu saydığımız bölgelere operasyonların Türkiye üzerinden sağlanmasını gerçekleştirebiliriz.

Mecalac Başkanı Henri Marchetta ve İcra Kurulu Başkanı Alexandre Marchetta, İzmir Serbest Bölge’de kurdukları fabrikanın önemine ve her geçen gün artan misyonuna değinirlerken Mecalac Türkiye Genel Müdürü Can Uzer yönetimindeki ekibin başarılı çalışmalarını takdir ettiklerini belirtiyorlar.

Mecalac Türkiye Genel Müdürü Can Uzer: ”Fransa’nın büyük bir tedarikçisiyiz”

“Türkiye olarak çelik konstrüksiyon imalatında oldukça rekabetçiyiz ve şirketimizin bu yöndeki ihtiyaçlarını mümkün olduğunca ülkemizden karşılama hedefimiz var. Şu anda halihazırda Fransa’nın büyük bir tedarikçisiyiz. İzmir fabrikamızdan merkezimize sevk ettiğimiz bitmiş paletli ekskavatörler haricinde ciddi bir kaynaklı konstrüksiyon tedarikçisi olarak hizmet veriyoruz. Dolayısıyla ülkemiz, Mecalac için her geçen gün çok daha önemli bir ortak haline geliyor. İngiltere’ye ise kazıcı parçalarında azımsanmayacak ölçüde sevkiyatlarımız bulunuyor. Yine Almanya fabrikamızla ilişkilerimiz aynı şekilde gelişmesini sürdürüyor.

Tamamen yerli: 6MCR

6MCR ekskavatörümüzün tasarımı da dahil olmakla birlikte üretimi Türk mühendisleri ve Türk çalışanları ile yapıldı. Fransa’dan aldığımız know how transferi doğrultusunda, ürünümüzün ilk validasyonları, prototip imalatları, endüstriyelleşmesi İzmir fabrikamızda gerçekleşti. Şu anda ciddi bir yerlilik oranımız bulunuyor ve yakın zamanda da yerlilik belgesini alacağız.

Fabrikamızın bir kısmı kaynaklı konstrüksiyon imalatı yapar. Kendi ürettiğimiz makinenin kaynaklı konstrüksiyonlarının bir kısmını da içeride biz üretiriz. Ayrıca stratejik sayabileceğimiz birçok komponent de Türkiye’deki tedarikçilerden gelir. Ataşman konstrüksiyonu, silindir, hortum, makine kaportası, arka ağırlık ve elektrik tesisatı gibi komponentler yerli tedarikçilerimiz tarafından sağlanıyor.

Alt montaj istasyonlarımızda yapılan birleştirmeler, ana montaj hattında bir araya getirilir. Makine oluşturulduktan sonra da makinenin debisi ve basıncıyla alakalı bazı ayarlamaları yapılır. Ardından makine, fiili olarak test edilir. Herhangi bir operasyonda yaşanan aksaklık ve problemin olup olmaması için incelenerek sevke hazır hale getirilir.

Fransa’nın Annecy şehrinde bulunan fabrikamızın park alanını lojistik bir üs olarak kullanıyoruz ve makinelerimizin İzmir’den sevkini sağlıyoruz. Gönderdiğimiz makineler, park alanından nihai kullanıcılara sevk edilir. Ürettiğimiz makinelerimiz ayrıca Türkiye’de de satışa sunuluyor.

Kiralamada Mecalac’ın avantajı farkedilecek

Avrupa’da kiralama sektörü belirli bir yere gelmiş durumda. O bölgedeki kiralama firmaları arasında Mecalac olarak ciddi bir pazar payına sahibiz. Türkiye’nin de mutlaka daha çok gelişeceğini düşünüyoruz. Ürünlerimizin operasyonel fizibilitesi yapıldığında, eğer birden fazla makine kullanılması gereken bir operasyon varsa, makinelerimiz kesinlikle çok daha rekabetçi ve düşük maliyetli olarak konumlandırılacaktır. Dolayısıyla kiralamaların yaygınlaşması, Mecalac’ın ikinci el piyasa döngüsünü daha da hızlandıracak, birçok kiralama şirketi ve operatör de ülkemizde ürünlerimizden daha çok faydalanıyor olacak.

Gelecek dönemlerde makinelerin her anlamda destek göreceğinin garantisi İzmir’de fabrikamız olmasından dolayı biziz. Makinelerin birden fazla fonksiyonlarının olması ve arkasında fabrika garantisinin bulunması, ikinci elde müşteriler için Mecalac’ı oldukça cazip kılacaktır.”


Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina