Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2020
İş Makinası - Mühendislikte cam tavanları yıkan kızlar 5’inci yılında
Mühendislikte cam tavanları yıkan kızlar 5’inci yılında

Mühendislikte cam tavanları yıkan kızlar 5’inci yılında

Türkiye’de kadın mühendis sayısını artırmak, kadınların iş hayatında daha etkin ve karar verici mekanizmalarda yer almasını sağlamak amacıyla Limak Vakfı tarafından başlatılan Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) Projesi, 5’inci yılında büyüyerek ilerlemeye devam ediyor.

Limak Vakfı’nın T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürüttüğü projenin yeni dönemi için ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ Şubat ayında İstanbul’da bir araya geldi.

Düzenlenen toplantıda konuşan Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir; bugün tüm dünyada sosyal etkisi ölçülebilen, sürdürülebilir işlerin önem kazandığına dikkat çekerek: “İşte bu nedenle TMK’yı sadece bir ‘kurumsal sosyal sorumluluk’ olarak değil; bir ‘sosyal yatırım’, bir ‘etki yatırımı’ olarak konumlandırıyoruz. TMK ile toplumumuz ve geleceğimiz üzerinde önemli bir etki yaratmanın, iz bırakmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sadece kızlarımızın değil, ülkemizin istihdamına, insan kaynağına ve geleceğine etki yapıyoruz. Gelecekte bizlere liderlik edecek, ülkemizin geleceğine yön verecek, ‘cam tavanları kıracak’ kadın liderleri yetiştirmek bizim önceliğimiz” ifadelerini kullandı.

Buluşmada söz alan T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, Türkiye’de mühendislik eğitimi gören kadınların oranın sadece yüzde 28,3 civarında olduğunu belirterek, “Bakanlık olarak bu kalıp yargılarla mücadele ediyor; kadınlarımızın nitelikli ve kayıtlı işgücüne katılımı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Limak’a Türkiye’nin Mühendis Kızları gibi bir projeye imza attıkları için teşekkür ediyoruz. Bu tür uygulamalarla kızlarımız Türkiye’nin kalkınmasına öncülük edecek” dedi.

TMK, mühendislik eğitimi alan veya alacak olan, lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilere yönelik programlardan oluşuyor. Projenin lise ayağında geçtiğimiz dönem eğitim programları ve rol model buluşmaları ile yirmi bini aşkın öğrenciye ulaşılırken; 2019-2020 döneminde lise programına 10 ildeki 25 okulda, Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) iş birliğinde devam ediliyor.

TMK Üniversite Programı kapsamında bu yıla kadar toplam 310 kız öğrenci burs ve çok yönlü desteklerden faydalandı. 2019-2020 döneminde ise 120 öğrenci program kapsamında sunulan imkanlardan yararlanıyor. Devlet üniversitelerinin bilgisayar, çevre elektrik-elektronik, endüstri, inşaat ve makine mühendisliği bölümlerinde okuyan kız öğrencilere burs imkânı ile birlikte mühendislik fakültesindeki eğitimleri boyunca kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunacak sertifika programı, İngilizce dil eğitimi, mentorluk desteği, staj ve istihdam imkânı gibi fırsatlar sunuluyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina