Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Onur Beton kalitesi Betonstar ile yükseliyor
Onur Beton kalitesi Betonstar ile yükseliyor

700 bin metreküpü aşan üretimiyle bir önceki yıla göre iş hacmini %5 artıran Onur Beton, 2017 yılındaki yeni araç yatırımlarında çoğunlukla Türkiye’de üretilen markaları tercih etti. Yüksek müşteri memnuniyeti felsefesiyle hizmet standartlarını sürekli geliştiren firma, 2018 yılında da alınan prestijli projelere bağlı olarak yatırımlarını sürdürmeyi planlıyor.

Hazır beton üretiminde önde gelen firmalar arasında yer alan Onur Beton, 1970’li yıllardan günümüze İstanbul’daki 4 adet beton santrali tesisinden inşaat sektörünün ihtiyaçlarını karşılıyor. Gerek üretim teknikleri gerekse araç ve makine parkına yaptığı yatırımlarla her daim güncel kalmayı başaran firma, 2017 yılı içerisinde Ford Trucks 3542P kamyona monteli 2 adet Betonstar BST 40.14-5RZ mobil beton pompası alımı gerçekleştirdi. Onur Beton Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Onur, yeni yatırımlarıyla ilgili dergimize yaptığı açıklamada Türkiye’de üretim yapan Betonstar markası ile çalışmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Hazır beton sektörünün ve Onur Beton’un geride bıraktığı yılı da değerlendiren Mehmet Ali Onur, 2018 yılında alınacak yeni projelere göre yatırımlarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

2017 yılı pazarını nasıl değerlendirirsiniz?
2017 yılı, Türkiye hazır beton sektörü için bereketli bir yıl oldu ve yüzde 5’e yakın büyümenin olduğu tespiti bulunuyor. 2017 yılının ilk 10 ayında mevsimsel yavaşlamalar dışında özellikle beton fiyatları Marmara Bölgesi’nde çok düşük seviyelerde seyretti ve dolar kuru da 3.50 seviyelerinde oldu. İnşaat sektöründe altyapı, konut ve sanayi yapılanmaları ise bölgemizde belirli bir hızda devam etti. Bununla birlikte onuncu ayda özellikle doların 3,95’lere tırmanışı ve çimento fiyatlarındaki artış, beton fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 oranında sıçrayarak sektörün yavaşlamasına sebebiyet verdi. 2018’in ilk çeyreğinde de fiyatların getirdiği bu yavaşlamanın önümüze çıkacağını zannetmekteyiz. Onur Beton olarak biz de 2016 yılından yüzde 5 daha yukarıda olmak kaydıyla, yaklaşık 700 bin metreküplük beton üretimiyle iş hacmimizi geliştirdik.

“Hazır beton pompalarında hem ekonomik hem de günümüz teknolojisine uygun alımlar gerçekleştirdik”

Bu yıldan aldığımız en önemli ders; maliyete yakın fiyatlardaki beton satışlarının ardından tüm maliyet kalemlerini gözden geçirmemiz oldu. İşimizin en önemli parçalarından olan transmikserler ve hazır beton pompalar konusunda hem ekonomik hem de günümüz teknolojisine uygun alımlar gerçekleştirdik. 2017 yılı içerisinde ihtiyaçlarımız doğrultusunda 2 adet Betonstar BST 40.14-5RZ model beton pompalarını filomuza dahil ederek araç parkımızı zenginleştirdik. Ayrıca 6 adet Ford Trucks 4142 M transmikser ve 2 adet 1842 T çekici yatırımları da gerçekleştirdik.

Betonstar’ı tercih etmenizde hangi unsurlar etkili oldu?
Betonstar Türkiye’nin yerli üretim gerçekleştiren önemli bir pompa üreticisi ve 58 metreye kadar ürünleri yer alıyor. Geçmiş dönemlerde de sabit pompa alımları yapıp servis hizmetlerinden memnun kalmıştık. Bilhassa Oğuz Diken Bey’in önderliğindeki Betonstar’ın ürün teknolojisi ve satış adetleriyle hem Türkiye’nin imarında hem de yakın coğrafyamızdaki ihracat hedeflerinde çok iyi noktalara geleceğini hissediyorum. Biz de yerli bir üreticiden satın alma yaparak onların iyi girişimciliklerini destekliyoruz. Son alımlarımızda da markanın 40 metrelik mobil beton pompalarını tercih ettik. Öncelikle ilk alım maliyeti bizim için birinci derecede önemli oldu ve avantaj yaşadık. 40 metrelik diğer marka muadilleri ile aynı performans ve verimlilikte çalıştıklarını da görüyoruz. Sonrasında ise bakım maliyetlerinin filomuzdaki diğer mobil pompa markaları ile benzer seviyelerde ve uygun olacağını düşünmekteyiz.

“Betonstar taleplerimizi çok hızlı cevapladı”

Bunlarla birlikte araç alım noktasında bazen bütçe, teslimat hızı, ürün kalitesi gibi hususların hepsi aynı anda uyuşmayabiliyor. Fakat diğer yandan alınan bir proje doğrultusunda hızlı kararlar alıp araç parkınızı büyütmeniz gerekebilir. Bu noktada ise planlı bir satın alma ile anında teslimat yapan bir firma ile anlaşmak son derece önemli. Betonstar bizim taleplerimizi çok hızlı cevaplayarak teslim şartlarına uyum gösterdiler.

Toplam araç parkınızdan bahseder misiniz?
85 kişilik bir şoför kadromuz ve filomuzdaki 100 civarı farklı inşaat araçlarımızla hizmet veriyoruz. Parkımız 45 civarı 8x4 transmikser, 13 mobil, 3 sabit pompa ve gerisi silobas ile mikser araçlardan oluşuyor. Tüm araç gruplarımızı 5 ila 7 yıl arası kullanır ve sonrasında elimizden çıkartırız. Dolayısıyla bakımlı ve dinamik bir filomuz bulunuyor. Pek çok konuda olduğu gibi araç parkımızla da müşteri memnuniyetimizi koruyor ve akılcı hizmetlerimizi müşterilerimize sunuyoruz.

Hadımköy’de bulunan amiral tesisimizde ise rampa alanımızın altında kıymetli bir atölye alanımız var. Burada, piyasadaki iyi bir servis firmasından çok daha güçlü servis imkanlarımız bulunuyor. Sıradan bir beton tesisinde olmayan bu atölyede, ustalarımız ve her türlü ekipmanımız ile araçlarımızın ihtiyaçlarını gideriyoruz. Bu ayrıcalığımızla birlikte elbette dışarıdan hizmet aldığımız servis noktaları da oluyor.

Beton pompası tercihlerinizde sizin için olmazsa olmaz nelerdir?
Pompa gruplarında ana hidrolik silindir ve sevk silindir kapasitelerinin doğru seçilmesi lazım. Ayrıca kullanılan boruların kalitesi önemli. Geçmiş yıllarda aşınmaya karşı duyarlı olmayan kalitede borular kullanılırken günümüzde beton pompası üreticileri bu konuya daha çok dikkat ediyorlar. Betonun kıvamının korunması ise diğer önemli bir husus. Özellikle ilk alımlarda bu konular önemli. İşletme olarak bizler tüm bu kriterler doğrultusunda alımlarımızı gerçekleştiriyoruz.

Beton dökümünde beton kalitesi ne ölçüde önemli?
Mikserden belirli bir kıvamda gelen betonun, özellikle 40 metre gibi uzun pompalarda tabliyeye gittiği noktada kıvam kayıpları oluşabilir. Burada betonun kalitesi son derece önemli. Biz sanayi ve konut yapıları gibi projelerimizde s4 kıvamlı beton veriyoruz. Bu ürünler, 16-20 kıvam dediğimiz işlenebilirliği daha kolay betonlardır.

“Ford Trucks, transmikser ve beton pompalarında kendisini oldukça geliştirmiş bir marka”

Kamyon ve mikserde Ford Trucks’ın hangi modellerini tercih ettiniz?
Ford Trucks, transmikser ve beton pompaları alanlarında kendisini oldukça geliştirmiş bir marka haline geldi. İşletme maliyetleri olarak da rakip firmalarla aynı düzeyde olacağını beklemekteyiz. Aldığımız 8x4 4142 M araçlarımız, 8 metreküp beton taşımaya uygun transmikser üstyapılıdır. Dolayısıyla araçlarımızı istiap haddine göre seçiyor; 32 ton +%3,75+ 500 kg kuralına uygun taşımalar gerçekleştiriyoruz. Yeni Ford 1842 T çekicilerimiz ise damper ve silobas treylerler ile sahalarda çalışıyor.

Ayrıca Betonstar firması ile Ford Otosan’ın pompa üstyapılı kamyonlar konusunda ortak geliştirme çalışmaları içerisinde olduğunu biliyorum. Bu sinerji de ortaya iyi ürünlerin çıkmasına vesile oldu. Betonstar’ın monte edildiği Ford Trucks 3542 P serisi kamyonlarımızda da bu uyuma ve performansa şahit olduk.

Müşteri memnuniyeti noktasında kendinizi beton firmaları içerisinde nasıl konumlandırıyorsunuz?
Müşteri memnuniyeti demek, müşteriye saatinde ulaşmak; istediği makineleri, istediği araçlarla sağlamak; istediği beton sınıfını ise aynı kıvamda ve aynı kalitede sunmaktır. Metrajında ve kilogramında betonu teslim etmek istikrar isteyen bir iştir. Bir şantiyesinde bulunduğumuz bir firmanın tekrar bizi tercih etmesi için pek çok nedenimiz bulunuyor. Elbette farklı firmadan fiyat alınır, değerlendirilir. Fakat biz avantajlarımızla 1-0 önde başlarız.

Yine beton firmaları denetlenmeyi çok sevmez. Biz ise kontrol ve denetim sistemi çok yüksek olan şantiyelerde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ürünümüzün arkasındaki mühendislik bakışını onlarla paylaşmak bize haz veriyor. Türkiye’de bulunan 1.200 beton tesisi ve 500 civarı beton firması içerisinde en yüksek müşteri memnuniyetine sahip olan firmayız. İnşaat ve makine mühendislerimiz, saha teknikerimizden kalite kontrol görevlimize kadar deneyimli ve birikimli bir organizasyonuz. Bahsettiğim müşteri memnuniyetinin arkasında da bu yatıyor. Biz mühendisçe bakıyor, kendimiz kabullenmediğimiz hiçbir ürün ve hizmeti müşterimize de sunmuyoruz. Ayrıca beton tesislerinin kurulması, yönetilmesi ve çevreye duyarlılığımız ile aldığımız pek çok ödül bulunuyor.

“Beton sektöründe en yüksek müşteri memnuniyetine sahip firmayız”

Bu hassasiyetiniz araç parkınıza ve personelinize de yansıyor…
Evet ve herhangi bir markayı seçip tamamen ucuzculuk yapmıyoruz. Hem makul hem ekonomik hem de sektöre en iyi hizmet verecek şekilde bir donanıma sahip olmamız gerek. Şoför, operatör, laborant ve sahada dolaşan görevlilerimizin her daim birikimli ve eğitimli olması lazım. Hem mevcut hem de aramıza yeni katılan personelimizi düzenli aralıklarla Türkiye Hazır Beton Birliği’nin mesleki eğitim kurslarına yönlendiriyoruz. Kısacası hem makineye hem de insana yatırımlarımız sürüyor.

Önümüzdeki dönemlerde yeni yatırımlarınız olacak mı?
Rami Kuru Gıda Hali önümüzdeki dönem Ispartakule’nin arkasında yer alan Altınşehir bölgesinde 400 dönümlük bir araziye taşınacak. Doğuş ve Dusa ortaklığının anahtar teslim aldığı bu projede, biz de beton tedarikçisi seçildik. 2-3 yıl aralığında devam edecek bu projede yaklaşık 400 bin metreküp betonla çalışacağız. Dolayısıyla oluşturacağımız bir mobil tesisle birlikte gerek elimizdeki mevcut araçları bu projeye kaydıracak, gerekse de yeni araç alımları ile projemizi destekleyeceğiz. Bununla birlikte halihazırda devam ettiğimiz Mesa Nurol ve Abdi İbrahim şirketleri gibi projelerde beton tedarikçisi olarak faaliyetlerimiz sürmekte.

Gelecekte beton şirketleri farkındalık yaratmak için nasıl bir yol izlemeliler?
Türkiye’de artık çimento fabrikaları ve hazır beton tesisleri sürdürülebilirlik konusunu gündemlerine almalılar. Türkiye Hazır Beton Birliği’nin bu konuda çalışmaları bulunuyor ve biz de birliğin yönetiminde olduğumuz için bu konuyu yakından takip ediyoruz. Çevreye, geri dönüşüme ve kullanılan hammaddeyle ilgili yatırımlar, sürdürülebilirlik noktasında bir puanlama olacaktır. Özellikle doğayı ve hammaddelerin hor kullanıldığı dünyamızda Türkiye Hazır Beton Birliği’nin bu yeni vizyonunu biz de destekliyoruz. Onur Beton olarak sürdürülebilirlik konusunda yaptığımız çalışmalarla birlikte insana ve makineye yaptığımız yatırımların 2018 yılında da devam etmesini temenni ediyorum.

Onur Beton Araç - Makine Sorumlusu Kenan Ocaksönmez
Firmamızın transmikser, beton pompası ve iş makinelerinden sorumluyum. Araçlarımızın günlük periyodik bakımlarını mutlaka yapar ve titiz kullanırız. Son olarak 2017 yılı Eylül ayında aldığımız 40 metrelik Betonstar markalı beton pompalarını aktif olarak kullanıyoruz. Pompanın açılımı seri bir şekilde yapılabiliyor ve bizim için ideal. Ford 3542 P kamyonla da uyum içerisinde çalışıyor.

Celal Duyar - Beton Pompası Operatörü
5,5 yıllık beton pompası operatörlük hayatımda çeşitli markalarla çalıştım. Bizler için bir beton pompasının seri kurulumu ve toplanması, zemine sağlam basması ve betonun istenilen ayarda dökülmesinin sağlanması oldukça önemli. Yeni 40 metrelik Betonstar BST 40.14-5RZ bu ihtiyaçlarımızı karşılayan bir ürün. 

Betonstar BST 40.14-5RZ
140 m3/saat maksimum teorik beton kapasitesi, 95 bar maksimum teorik beton basıncı, 2.100 mm piston hareket mesafesi bulunan BST 40.14-5RZ beton pompasının 650 litre beton teknesi ve 230 mm beton silindiri bulunuyor. 5 parçalı R Z açılımlı bom kısmının 39,5 m dikey ulaşım mesafesi ile 34,7m yatay ulaşım mesafeleri var. X açılımlı pedestal tipi olan bomlar, 365 derece dönüş açıları, 113 sn/devir dönüş hızı ve 125 mm boru çapıyla performans gösteriyor. Pompanın X açılımlı ön ayak aralarının 6,3 m’lik mesafesi ve dışa doğru süpürmeli arka ayaklarının ise 8,2 m mesafeleri bulunuyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina