Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Otonom Cat makineler maden sahasında hünerlerini sergiledi
Otonom Cat makineler maden sahasında hünerlerini sergiledi

Otonom Cat makineler maden sahasında hünerlerini sergiledi

İş makineleri alanındaki yeni teknolojilerini ilgi çekici bir video serisiyle tanıtan Caterpillar’ın 11’inci yeni videosundaki odağı, madencilik sektöründe operatörsüz olarak çalışabilen makineler oldu. ABD’nin ünlü futbolcusu DaMarcus Beasley ve otonom Cat 794 AC elektrik tahrikli kaya kamyonu, zorlu bir parkurda hünerlerini birlikte sergilediler.

Büyük ölçekli hafriyat ve nakliye faaliyetlerine sahne olan maden sahaları da teknolojideki gelişmelerden payını alıyor. Dünya genelindeki madenlerde sayıları her geçen gün artan otonom makineler, maden işletmecilerinin yüksek güvenlik, üretkenlik ve düşük maliyet hedeflerine önemli ölçüde katkı sağlıyor.

İlk otonom Cat’ler 1996’ya uzanıyor

Gerek yer altı gerekse yer üstü madencilik sektörü için geniş bir ürün hattına sahip olan Caterpillar, ilk otonom kamyonunu 1996’daki MINExpo Fuarı’nda tanıtmıştı. Firma 2021 yılında aynı fuarda, bu kez ilk elektrik tahrikli otonom kamyonu olan 794 AC’yi gözler önüne serdi.

Bu otonom kamyonların ilk müşterisi, bir Günay Amerika ülkesi olan Şili’deki Quebrada Blanca Faz 2 (QB2) bakır madeni oldu. Düşük maliyetlerle uzun ömürlü bir operasyon hedefleyen madenin işletmecisi Teck Resources Limited şirketi, 28 adet Cat 794 AC satın aldı.

Otonom bir taşıma çözümü olan Cat® MineStar™ Command ile donatılmış en yeni otonom Cat 794 AC; Cat 789D, 793D, 793F ve 797F modellerini içeren ve sürekli genişleyen Command otonom nakliye filosuna katılan ilk elektrik tahrikli model oldu. Otonom Cat 794 AC, tümü MineStar tarafından yönetilen madencilik kamyonlarının tamamen özerk çalışmasına, diğer ekipmanlarla etkileşime, müşterinin madencilik süreçleri ve sistemleriyle entegrasyona olanak tanıyor.

Cat Trial 12: No Hands

Yeni Cat Trial 12: No Hands adlı videoda, otonom Cat maden kamyonlarının sunduğu çeviklik ve hassasiyet gözler önüne seriliyor. FIFA Dünya Kupasına dört kez katılma başarısı gösteren tek Amerikalı futbolcu olan DaMarcus Beasley ve Cat 794 AC, engellerle dolu bir parkuru birlikte tamamladılar. Bu videoya ilham veren ise mini bir Cat ekskavatörün on binlerce dolar değerindeki cam eşyaların arasında gezindiği Cat Trial 3: China Shop videosu oldu. Böylece büyük ölçekli Cat makinelerin de aynısını yapabileceği kanıtlanmış oldu.

Cat Trial 12: No Hands, iş makinelerindeki otonom teknolojilerin diğer sektörleri de nasıl etkileyebileceğini de gösteriyor. Videoda ön gösterimi yapılan yarı otonom Cat® 299D3 kompakt paletli yükleyici (CTL), dikey kaldırma tasarımı ile hızlı ve kolay kamyon yüklemesi için uzatılmış erişim ve kaldırma yüksekliği sunuyor. Standart olarak sunulan üçgen palet yürüyüş sisteminin, çok çeşitli uygulamalarda ve zemin koşullarında çalışmak için üstün çekiş, yüzdürme, denge ve hız sağladığı belirtiliyor.

Bu ilgi çekici videoyu şu linkten izleyebilirsiniz: https://youtu.be/lcFuyus0Wug

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina