Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - Ozan Madencilik’in şantiyeleri 30 yıldır HİDROMEK’e emanet
Ozan Madencilik’in şantiyeleri 30 yıldır HİDROMEK’e emanet

Ozan Madencilik’in şantiyeleri 30 yıldır HİDROMEK’e emanet

1991 yılından bu yana inşaat, madencilik ve sanayi alanlarında faaliyet gösteren Ozan Madencilik, Ankara’nın Eskişehir yolu üzerinde bulunan iki maden ocağında andezit taşı çıkarıyor. Zorlu koşullarda çalışan firmanın, sahadaki en büyük destekçileri ise makine parkında ön plana çıkan HİDROMEK makineler.

1989 yılında HİDROMEK’in kurucusu merhum iş insanı Hasan Basri Bozkurt’un tasarladığı ilk kazıcı yükleyicilerden birini satın alan firma sahibi Erhan Cengiz, firmanın 30 yıllık kadim müşterilerinden. HİDROMEK’in uluslararası Reddot ve IF Design tasarım ödüllerine sahip yeni ürünü HMK 145 LC SR kısa kuyruk paletli ekskavatörü altyapı projesinde test ettikten sonra “Bundan sonra HİDROMEK dışında şantiyelerime makine sokmam.” diyen Erhan Cengiz, firmayla olan 30 yıllık geçmişini, faaliyetlerini ve HİDROMEK’in yeni ekskavatörüyle ilgili gözlemlerini dergimize anlattı.

Öncelikle firmanızı tanıyabilir miyiz?

1985 – 1986 yıllarında Rusya’dan ithal ettiğimiz kömürü Kars – Sarıkamış bölgesinde satarak ticari hayatımıza başladık. Sonrasında etkinlik alanımızı Kütahya -Tavşanlı, Şırnak – Silopi, Manisa – Soma bölgelerine kadar genişlettik. 1988 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri’nin dağıtım organizasyonu özelleştirildi. Biz de Kars’taki özelleştirmeyi aldık ve kömür ticareti yapmaya devam ettik. Ankara’ya geldikten sonra TKİ’den Ankara’nın bütün ilçelerine kömür dağıtım ihalesini alıp 1 yıl süreyle işlettik ve sonrasında madenciliğe geçiş yaptık.


Başka alanlarda da faaliyetleriniz var mı?

1991 yılından beri hem yurt içinde hem de yurt dışında inşaat faaliyetlerimiz devam ediyor. 2011 yılında aldığımız bir yol ihalesi kapsamında Irak’ta yoğun bir şekilde çalışıyorduk. 2017 yılında bölgede yaşanan olumsuzluklar nedeniyle oradaki çalışmalarımızı sonlandırdık. Şimdi devlet taahhütlü altyapı işlerimize devam ediyoruz. Örneğin Ankara Çankaya’da birçok altyapı ve asfalt işi üstlendik. Devam eden projelerimiz arasında İller Bankası’nın Iğdır’ın Aralık ilçesindeki altyapı ve kanalizasyon işleri var.

Maden ocağında hangi taşı çıkarıyorsunuz?

Ankara’da Eskişehir yolu üzerinde bulunan iki maden ocağımızda; kaldırım, parke, yol, bordür yapımında kullanılabilen dayanıklı bir taş olan andeziti çıkarıyoruz. Ankara – Temelli’de bulunan fabrikamızda işleyerek büyük kısımlarından parke, kalanlarından da mıcır elde ediyoruz. Ocaklarımızda 100 bin metrekarelere kadar üretim yapabiliyoruz.

Makine parkınızda hangi araçlar var?

Hem inşaat şantiyelerimizde hem de ocaklarda kullandığımız çok sayıda çeşitli makine ve ekipmanlarımız bulunuyor. İş makinelerimizin çok büyük bir kısmı HİDROMEK marka yükleyici ve ekskavatörlerden oluşuyor. Makine parkımızda HİDROMEK marka HMK 220 LC, HMK 300 LC, HMK 370 LC HD paletli ekskavatörler ile birlikte HMK 640 WL lastikli yükleyici ve HMK 102 S Alpha kazıcı yükleyicimiz var. Ayrıca HİDROMEK’in yeni HMK 145 LC SR model kısa kuyruk paletli ekskavatörünü de kiralık olarak kullanıyoruz.

“HİDROMEK’in ilk ürettiği makinelerden birisini biz aldık”

HİDROMEK ile ne zaman çalışmaya başladınız?

HİDROMEK ile hikayemiz 1987 yılında başladı. Şimdi dünya markası olan HİDROMEK, henüz küçük bir atölyede faaliyet gösterirken, kurucusu rahmetli Hasan Basri Bozkurt ile tanıştım. Zaman içinde kendisiyle ahbaplığımız oldu. Biz o dönem traktörden bozma bir makine satın almıştık ve Makine Mühendisi olan Hasan Bey’e gittik. Makinemizin önüne yükleyici arkasına da kazıcı yaptı. Bir gün Hasan Bey’in masasında, arka lastikleri büyük ön lastikleri küçük olan bir makine maketi gördüm. Bunun ne olduğunu sorduğumda “Bir gün gelecek bundan bir tane yapacağım.” dedi. Ben de bu makineyi yaparsan hemen alacağım dedim ve gerçekten de 1989 yılında HİDROMEK’in ilk ürettiği kazıcı yükleyicilerden birini ben aldım. O dönem Kars’taki işlerimizde kullanmıştık.

Neden HİDROMEK’i tercih ediyorsunuz?

Yıllardır piyasada bulunan pek çok marka ile çalıştık. Eskiden makinede bir problem olduğunda yedek parçası bayide bulunmuyorsa günlerce yurt dışından gelmesini beklerdik. HİDROMEK, öncelikle satış sonrası hizmetleriyle çığır açtı. Telefonu kaldırdığınız an çözüm bulabiliyorsunuz çünkü her yerde servisi var. Bir iş insanının önem verdiği hızlı servis hizmeti, çözüm üretme ve yenilikler sundukları için tercih ediyorum. Bunun yanında örneğin İngiltere’de, Japonya’da geçmişi uzun yıllara uzanan iş makinesi firmaları var. Bizim yerli üretimimizde köklü bir geçmişimiz yok. HİDROMEK, ürününe sahip çıkan, dünyanın her yerinde etkinliği olan, Türkiye’nin önemli bir milli değeridir. Birkaç aydır yeni ürünleri olan HMK 145 LC SR kısa kuyruk paletli ekskavatörlerini Iğdır’daki altyapı projemizde kullanıyoruz. Dar sokaklarda inanılmaz bir performans ortaya koydu.

“HMK 145 LC SR kısa kuyruk paletli ekskavatör işimizi çok hızlandırdı”

HMK 145 LC SR’in şantiyenize gelişi nasıl gerçekleşti?

Iğdır’daki projemizin sokakları çok dar olduğu için orada normal bir iş makinesini çalıştırmak imkansızdı. Dar alanda çalışabileceğimiz bir makineye ihtiyacımız olunca HİDROMEK’teki yetkilerle irtibata geçtik ve bu makineyi başlangıçta 1 ay süreyle kiraladık. Çalışma sahanımızın dar olması, HİDROMEK’in de makinelerini doğru bir sahada test etmek istemesi buna olanak sağladı. 16,8 tonluk ekskavatörü sahaya götürdük ve inanamadık. 2,5 metre genişliğindeki alanlarda canavar gibi çalışıyor. Klasik makineler günde 20 – 30 metre kazabilirken, HMK 145 LC SR kısa kuyruk paletli ekskavatör 70 – 80 metre seviyelerinde çalışmaya başladı ve işimizi çok hızlandırdı. Çalışma performansını, yakıt sarfiyatını, dar alandaki hareket kabiliyetini gördükten sonra kiralama süresini 3 aya çıkardık. Yeni bir proje aldığımızda makine parkımıza ekleyeceğimiz ilk makine HMK 145 LC SR olacak. Bundan sonra da şantiyelerime HİDROMEK dışında bir makine sokmam.

Makine alımlarınızda operatörleriniz fikrini alıyor musunuz?

Biz operatörlere göre makine alıyoruz. HİDROMEK bunu iyi biliyor ve makine geliştirirken operatörlerin çalışma ortamında ihtiyacı olan rahatlığı ve tüm kriterleri göz önünde bulundurarak ilerliyorlar. Dolayısıyla hem makine kullanımından hem kabin içi konforundan hem de hızlı servis sağlamalarından memnunlar. HİDROMEK’te takım elbiseyle bacak bacak üzerine atarak çalışılabilecekleri bir konfor var.

“HİDROMEK müşterisine önem veriyor”

Peki bugüne kadar makinelerinizde sizi rahatsız eden bir durum oldu mu?

Biz çok zor şartlar altında çalışıyoruz. Bu koşullarda yüzde yüz sağlam kalacak bir makine yok diye düşünüyorduk ama HİDROMEK ile sorunsuz ilerliyoruz. Biz genelde, her makineyi kullanırım diyen ve işinin uzmanı olmayan operatörlerle ilgili sorun yaşıyoruz. Örneğin, AdBlue’nun doğru kullanımı çok önemli, çünkü yeni nesil makineler çevreye duyarlı. Bu konuda bilinç olmadığı için de bazı şeyler dikkat edilmeden yapılıyor. Ben bir iş adamı olarak, makineyi teslim edeceğim operatörün eğitimli olmasını isterim. Firmaların kendi içinde yapacağı eğitimler ve verdikleri sertifikalar sektör standardı haline gelebilir. Bunların haricinde bir markanın müşteri eleştirisi alarak kendini geliştirmesi o firmayı da ileri taşır. HİDROMEK ile bu konuda hiçbir problem yaşamıyoruz çünkü müşterisine önem veren, ürünün arkasında duran bir ekibe sahip.

Iğdır Şantiye Sorumlusu Eren Bey;

Iğdır’da altyapı işimiz devam ediyor. HMK 145 LC SR kısa kuyruk paletli ekskavatörle genişliği 2,5 – 3 metre olan dar sokaklarda, yerin 4,30 – 4,40 derinliğine kadar çok seri bir şekilde kazı yapabiliyoruz. Projeye başlarken dar sokakları en sona bırakmıştık. Bu makine olmasaydı çalışma tamamlanamayacaktı, çünkü klasik bir makinenin o alanda çalışması mümkün değil. Kısa kuyruk ekskavatör ile günde yüz metreye kadar ilerlediğimiz oldu ve dar çalışma koşullarına göre bu inanılmaz bir hız. Şehir içi kullanımda çevreci bir makine. Yeni nesil çevre dostu bir motora sahip olan HMK 145 LC SR ile dışarıya neredeyse hiç egzoz gazı vermeden çalışıyoruz.

Asım Nas – Makine Operatörü

15 yıllık makine operatörüyüm. 12 yıldır Ozan Madencilikte çalışıyorum. Buraya geldiğimden beri pek çok makine kullandım. 2014 model HMK 370 LC HD’yi de geldiği günden beri ben kullanıyorum. HİDROMEK, pek çok yönden diğer markalardan çok üstün makineler üretiyor. Çok ağır bir iş yapıyor olmamıza rağmen çok seri bir şekilde çalışabiliyoruz. Patlatma yapmadan çalıştığımız için yeri geliyor 30 – 40 tonluk taşları söküp çıkarmamız gerekiyor. Bu şartlarda başka hiçbir makinenin HİDROMEK makinelerinin dayanıklılığını sergileyebileceğini sanmıyorum, Performansının yanı sıra, yakıt sarfiyatının düşük olması, kabinin konforlu olması ve en önemlisi de servisle ilgili her konuda çok hızlı müdahale etmeleri bizim için çok önemli.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina