Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Patır, MST ile çalışır
Patır, MST ile çalışır

Adana’nın pek çok önemli projesinde imzası bulunan ve yoğun iş yükü sayesinde “Patır, çalışır” sloganı ile tanınan Patır Mozaik, 2006 yılından beri kazıcı yükleyicilerde MST’yi tercih ediyor.

Patır Mozaik, üç kardeşin işbirliği ile ününü tüm Adana’ya yaymış firmalardan. 2006 yılında ilk kazıcı yükleyicisini MST’den alan Patır, marka ile işbirliğini günümüze kadar sürdürmüş. 2017 yılındaki son makine yatırımında yine MST’yi tercih eden firma, makinelerden performans, ilk alım maliyetleri, ikinci el değeri, servis desteği gibi pek çok konuda memnun. Biz de firma sahipleri Hasan Yüce ve Bülent Yüce ile bir araya gelerek tercih sebeplerini öğrendik:

Patır Mozaik’in faaliyet alanı nedir?
Mozaik sektöründe temelleri atılan şirketimiz, 1993 yılında faaliyete geçti. Bu dönemlerde Aladağ’da bulunan mermer ocaklarımızdan, Niğde’den ve Marmara Bölgesi’nden elde ettiğimiz hammaddeleri rengarenk mozaiklere dönüştürüyorduk. Ancak seramiğin yaygınlaşması sektörümüzü yavaşlattı ve bizi farklı iş kollarına yönelmeye zorladı. 2003 yılında başlayan maceramız, şu anda ana faaliyetimiz olan kumculuk ile sonlandı. Kumcu kimliğimizin yanı sıra inşaat, hafriyat, inşaat malzemeleri satışı alanlarında da faaliyet gösteriyoruz. Karma iş yapımız ile Türkiye’nin her ilinde aktifiz.

Ana işimiz; Ceyhan, Tarsus ve Karaisalı bölgelerinde bulunan ocaklardan aldığımız kum ve mıcırların nakliyesini gerçekleştirmektir ve firmamız yüzde 60 oranında müteahhitlere hitap etmektedir. Günlük 30-40 kamyon kum satışı gerçekleştiriyoruz diyebiliriz. Bu rakamlar bizim büyük ölçekli çalıştığımızın bir kanıtıdır. Zihniyetimiz stoklu ve hacimli işler gerçekleştirmek üzerine kurulu; bu sayede 2017 yılında 12 milyon 800 TL ciro elde ettik ve yaklaşık 100 bin metreküplük satışa imza attık. Bir günde 54 tır çalıştırarak 2-3 bin ton mal çektiğimizi anımsıyorum.

“Bölgedeki tüm büyük hacimli işlerde yer alıyoruz”

Rönesans Hastanesi ve Adana Hipodromu gibi tüm büyük hacimli işlerde yer alıyoruz. İhaleleri takip ediyoruz ve Adana Büyükşehir Belediyesi’ne, ASKİ’ye, Seyhan Belediyesi’ne mıcır teslim ediyoruz. Profesyonel nakliye hizmetlerimizle büyük beton firmalarının ihtiyaçlarını da karşılıyoruz.

Sizi tercih edilir kılan faktörler nelerdir?
Bizim başarımız zamanında müdahaleye, dürüstlüğe ve güce dayanıyor. 1993’ten bu yana sürdürdüğümüz geleneğimiz sayesinde müşterimiz günlük bin ton malzeme istese dahi yok demeyiz. Stoklu çalışmamız, disiplinli olmamızda ve müşteriye anında cevap verebilmemizde etkili oluyor. Tüm bu değerlerimizi doğruluk ve dürüstlük ile harmanlamamız ise Adana’nın her köşesine memnuniyet taşımamızı sağladı.

Tüm iş kollarınızın en önemli oyuncusu kamyonlar ve iş makineleri. Parkınızda kaç adet iş makinesi bulunuyor?
Kamyon grubumuz bizim için çok önemli. Bunun yanı sıra 6 adet iş makinesine sahibiz. Kazıcı yükleyicilerde MST’den vazgeçmiyoruz ve 2006 yılında başlayan beraberliğimize 3 adet 644 Plus ile devam ediyoruz. Kazıcı yükleyicilerimizden biri 2015, diğer ikisi ise 2017 model.

MST ile yollarınız nasıl kesişti?
Kötü komşu mal sahibi yapar diye bir atasözümüz var, bunu yaşayarak deneyimlemiş olduk. 2006 yılından öncesine kadar kiralama yöntemini kullanıyorduk, öz mallarımız arasında kazıcı yükleyici bulunmuyordu. Bir gün, makinesini kiraladığımız bir hafriyatçı ay sonu döneminde bizden mazot parası istedi. Fatura kestiğimizi, bir sonraki gün vermemizin daha iyi olacağını söyledik ancak diretmesi üzerine isteğini yerine getirdik. Bu olayın yaşandığı gün hemen bir MST yetkilisini çağırdık ve çalıştığımız hafriyatçı ile ilişiğimizi kestik. Bu sayede 2006 yılında ilk 544 T’yi Adana’ya Patır Mozaik getirmiş oldu.

İlk alımdan sonra da bugüne kadar sizi MST ile çalışmaya teşvik eden sebepler nelerdir?
MST makinamızla ilgili yaşanan problemlere anında müdahalesi ve sorun çözmedeki hızı ile gerekeni yaptı ve bu tutumu ilişkimizin her safhasında sürdürdü. Özellikle Adana Bölge Satış Müdürü Erkan Bey’in davranışları satıştan ziyade bir dostluk deneyimi sunuyor. 2017 yılında iki adet kazıcı yükleyici alma planlarımız olduğunda diğer firmalar çok cazip tekliflerde bulundu ancak MST’nin verdiği desteği her şeyin üzerinde görüyoruz. Bir firmanın ürününün arkasında durması bizim için doruk noktasıdır.

“Sadakatimiz ile MST’nin yanındayız.”

Biz de bu tutumlarını karşılıksız bırakmamak adına sadakatimiz ile MST’nin yanında oluyoruz. Adana bölgesinde herkesin örnek olduğu bir firmayız ve önerilerimiz, bu bölgede çalışan MST sayısının artmasını sağlıyor. Ayrıca, ürettiği yeni ekskavatörlerden ve teleskopik yükleyici almayı planlıyoruz.

Performans anlamında MST’den memnun musunuz?
Ticaretin başlıca kuralı alırken kazanmaktır. Bu nedenle, toplam sahip olma maliyetlerinde kâra geçmemiz bizim için çok önemli. MST, ilk alım maliyetlerinde uygun fiyat sunuyor. Bunun yanı sıra ikinci el değeri yüksek. Son yaptığımız alışverişi matematiksel olarak hesapladığımızda kârda olduğumuzu saptadık. Performans anlamında ise diğer markalardan geri kalır hiçbir yönü yok; hatta daha iyi. Performansı, yakıt değerleri, gücü ve konforu tam.

Bu nedenle herkese yerli mallarına güvenmelerini salık veriyoruz. Özellikleri, performansı aynı olduğu halde diğer markalara göre fiyat avantajı sunuyorsa, neden daha fazlasını verelim?

2006’dan bu yana pek çok farklı modelini kullanma şansınız oldu. Makinelerin gelişimini nasıl yorumluyorsunuz?
2006 yılında makineyi gördüğüm ilk an dış görünüşünden etkilenmiştim. Hoş bir kabin üretimine imza atmışlardı. Yeni modelleri ise daha iyi. Operatörün rahatı, bizim rahatımızdır. İşimizin iyi yapılması için bu ayrıntıya önem veriyoruz. Performans anlamında ise diğer markalar ile eşdeğer seyrediyor.

Bakım hizmetlerini kimden sağlıyorsunuz?
Servis ile ilintili olan ve garanti kapsamına giren her şeyde MST servislerinden yararlanıyoruz. Yedek parça ihtiyacımızı hızlı bir şekilde temin ediyorlar, yakın olması ise ekstra avantaj sağlıyor. Günlük bakımlarını; yıkama, yağ değişimi gibi gereksinimleri kendi atölyemizde gideriyoruz.

Adana’da piyasa nasıl şu anda?
Adana’dan ziyade Türkiye’yi sırtlayan sektör şu anda inşaat. Birçok kalemi içinde barındırdığı için herkes bu sektörden pay alıyor. Bizim bölgemizde hem altyapı işlerinde hem de genel inşaatta hareketlilik var. Adana’daki hareketliliğin sebebi ise kentsel dönüşümden ziyade ihtiyaç oldu. Ancak şu anda piyasadaki belirsizlikler durağan bir döneme girilmesine neden oluyor. İnsanlar faizlerin düşmesini bekleyerek alımları öteliyor ve bu da piyasayı kilitliyor. Adana hak ettiği yere gelememiş bir şehir. Gelişmesi tüm Türkiye için önemli.

Patır Mozaik sahiplerinden Süleyman Yüce
Esentepe Mahallesi’nden bulunan depomuz 25 dönüm üzerine kurulu ve mozaik, kum, çakıl gibi birçok kalemi burada stokluyoruz. Sevkiyat olacağı zaman MST’ler ile malları kamyonlara yüklüyoruz. Makinelerin performansından ve konforundan çok memnunuz. İlk kazıcı yükleyicimiz MST idi; kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz.

Adana Bölge Satış Müdürü Erkan Başman
Patır Mozaik ile 2006 yılında ilk aldıkları kazıcı yükleyicimiz ile başlayan ticari sürecimiz kısa sürede dostluğa dönüştü. Söz konusu firma MST İş Makineleri tarafından üretilen her yeni ürünü Adana’da alan ilk firma olmuştur. Kullanılan ürünlerde beğenilen özellikleri bildirerek ve geliştirilmesini bekledikleri yenilikleri her daim bizlerle paylaşarak ürün gelişimimize de önemli katkıları olmuştur. Adana’nın her köşesinde çalışan makineleri sayesinde makine bilinirliğine önemli derecede katkı sağlayan Patır Mozaik, çevresindeki birçok firma ve operatöre makinemizin referansı olmuş ve bu sayede makine satışlarına destek sağlamıştır. Yakın süreçte makine parkına paletli ekskavatörlerimizden de ekleyecek olan Patır Mozaik’e verdiği tüm destekler için teşekkür ediyor, işbirliğimizin uzun yıllar boyunca devam etmesini diliyoruz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina