Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - Personel yükseltici platform kiralama sektörü yatırımı sürdürdü
Personel yükseltici platform kiralama sektörü yatırımı sürdürdü

Personel yükseltici platform kiralama sektörü yatırımı sürdürdü Platformder tarafından hazırlanan 2019 yılı PT20 listesi, Türkiye genelinde faaliyet gösteren en büyük 52 kiralama firmasının makine parkını ve pazardaki genel eğilimleri gözler önüne serdi. İlk kez geçtiğimiz yıl hazırlanan listeye dahil olan firmaların toplam makine parkı, bir önceki yıla kıyasla %5 büyüyerek 12.647 adede ulaştı.

2018 yılının ikinci yarısından sonra ekonomide yaşanan olumsuzluklar neticesinde sektördeki yeni makine satışlarında bu yıl %60’ın üzerinde ciddi bir daralma yaşandığı belirtiliyor. 2019 yılında 600 adet civarında olan yeni makine satışının 2020 yılında da bu seviyelerde olacağı öngörülüyor.

7 firma büyüdü, 10 firma küçüldü

16’sı Platformder üyesi olan listedeki ilk 20 firmanın toplam makine sayısı, toplam makine parkının %84’ünü oluşturdu. Listede bulunan firmalardan 7’sinin 378 makine alarak makine parkını bir önceki yıla kıyasla %50’den fazla büyüttüğü gözlendi. Listede yer alan 10 firma ise 258 adet makineyi elden çıkararak makine parkını küçülttü. 15 firma ise makine parklarında değişime gitmeyerek bir önceki yıl ile aynı seviyede tuttu.

Akülü makaslı platformların ağırlığı

Bu yılki listede de 2018’de olduğu gibi makaslı platformların ağırlığı gözlendi. Türkiye kiralık makine parkındaki akülü makaslı platformların payı %72,5’e ulaştı. Bunu sırasıyla dizel makaslı platformlar %7, akülü eklemli platformlar %6, dizel eklemli platformlar %6,5, dizel teleskobik platformlar %1,2, paletli platformlar %0,7, dikey platformlar %1,2, diğer platformlar %2, 50 metre altı araç üstü platformlar %2,3 ve Jumbo olarak tabir edilen 50 metre üzere platformlar ise %0,5 ile takip etti.

Sektördeki fırsatlar ve handikaplar

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Platformder Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Tuncer, Türkiye’nin gelişen ve ihtiyaçları artan bir ülke olduğunu belirterek, “Bu gelişimin merkezinde ise inşaat bulunmaktadır. Tüm yaşanabilir mekanlar ve o mekanları yaşanabilecek hale getiren işler inşaat ile yapılmaktadır. Bu nedenle personel yükseltici platform sektörünün, inşaat sektörüne bağımlı olması şu an için normal bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

Abdullah Tuncer, personel yükseltici platform sektörü global ölçekte değerlendirildiğinde, gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen platform sayısının oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de her 100 bin kişiye 13 platform düşerken, bu rakam nüfus olarak bize en yakın olan Almanya’da ise 65’tir. Bunun sebebi, bu ülkelerde personel yükseltici platform kullanım alanlarının daha yaygın olması ve yüksekte çalışma gerektiren tüm işlerde tercih edilmesidir. Çünkü bu ekipmanları kullanmak bir kültür haline gelmiştir. Buna ek olarak, personel yükseltici platformlar her türlü imalat sürecini kısaltmaları ile de tercih edilmektedir.” dedi.

Ülkemizde de personel yükseltici platform kullanım alanlarının artmasıyla birlikte, firmaların makine parklarını büyütmelerinin ve sektöre yeni aktörlerin girmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Tuncer şunları söyledi: “Burada önemli olan, kiralama firmalarının iş yaptığı çevrede, yerine getirdiği faaliyetlerde, toplumun ahlaki ve etik değerlerini dikkate alması, işletme çıkarlarının yanında, sektörün de çıkarlarını düşünerek kiralama politikalarını belirlemesi ve yürütmesidir. Çünkü, her geçen gün rekabetin arttığı bir ortamda, dünyada kiralama gelirlerinin her yıl artıyor olması (ülkemizde ise tam tersine düşüyor); rekabetin fiyattan öte, verilen hizmetle olduğunu göstermektedir.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina