Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - Platform sektörü plansız büyümenin sonuçlarını yaşıyor
Platform sektörü plansız büyümenin sonuçlarını yaşıyor

PLATFORMDER YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SARUHAN GÜNAYDIN:

“Sektör olarak 2015-2017 dönemindeki plansız büyümenin olumsuz sonuçlarını yaşıyoruz”

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunları çerçevesinde, ülkemizde de kullanımı zorunlu olan personel yükseltici platformlar, yüksekteki çalışmaların çok daha güvenli ve hızlı şekilde yapılabilmesini sağlıyor.

Türkiye’de bu alanda ürün ve hizmet sağlayan firmaların bir çatı kuruluşu olan PLATFORMDER-Personel Yükseltici Platform İşletmeci İmalatçı ve Distribütörleri Derneği Başkan Yardımcısı Saruhan Günaydın ile bir araya gelerek sektörün gündemi ve hedefleri üzerine konuştuk.

SALGIN BÜYÜMEYİ %1’İN ALTINA ÇEKTİ

Derneğimiz tarafından 2018 yılından bu yana düzenli olarak hazırlanan PT20 – Platform Türkiye Listesi, sektörde ön plana çıkan 52 firmanın katılımı ile 2020 yılı için yeniden hazırlandı. Listede yer alan kiralama firmalarının makine parkı, toplamda bir önceki yıla göre %0,7 büyüyerek 12.727 adete ulaştı. 2020 yılındaki %1’in altındaki büyümeye tüm dünyada etkili olan ve ülkemizi de etkileyen Covid-19 salgılı ve salgına yönelik alınan tedbirler ile, yüksek döviz kurunun etkisinin olduğunu belirtebiliriz.

2020 yılında pazara giren sıfır makine sayısının, 2019 yılındaki rakamlara yaklaşarak 500 adet civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu satışlarda son kullanıcıya giden makine sayısında artış gözlenirken, ikinci el pazarında da bir hareketlenme meydana geldi. Kurdaki hareketlilik yeni yatırım maliyetlerinde kiralama firmaları açısından olumsuz bir etken olurken, borçlarını ödemede sıkıntı yaşayan firmaların makine parklarında küçülmeye gittikleri de gözlemlendi.

TÜM DÜNYA GİBİ BİZ DE HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK

Ağırlıklı olarak inşaat sektörüne hizmet veren sektörümüz için kış ve bahar ayları çalışma temposunun yoğun olduğu aylardır. Çünkü havaların güzel olduğu aylarda yapılan hafriyat ve kaba inşaat çalışmalarından sonra, kış aylarıyla birlikte personel yükseltici platformların yoğun olarak kullanıldığı ince inşaat (elektrik, mekanik, vb.) çalışmaları başlar.

İşte 2020 yılına da böyle başlamıştık. Mevcut işler devam ediyor, yeni projeler için teklifler veriyorduk. Dernek olarak kamuya yönelik çeşitli projeler için otoritelerle görüşmeler yapıyorduk. Ancak mart ayında ülkemizdeki ilk vakaların görülmesiyle birlikte durduk. Tüm dünya gibi biz de hazırlıksız yakalandık.

Kiralama filolarımızdaki doluluk oranı %50’ler mertebesine çekildi. Ancak asıl sorun işin azalması değil, devam eden projelerde çalışacak personel bulunamamasıydı. İnsanlar haklı olarak salgından tedirgin olmuşlardı. Haziran ayından sonra vakaların azalması ve önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte yeniden %100’ü aşan doluluk oranlarına ulaştık. Ve yılı %90’larda tamamladık.

SEKTÖR YENİ YATIRIM YAPAMIYOR

Gelişmiş ülkelerde kiralama filolarının doluluk oranı %65-70’leri geçmez. Eğer geçecek olursa, hemen yeni makine almak için yatırım yaparlar. Türkiye bu anlamda inanılmaz bir ülke. %90’ı aşıyoruz, ancak yatırım yapamıyoruz. Bunun başlıca sebebi, kiralama fiyatlarının makul bir düzeyde olmamasının yanı sıra finansman kaynaklarının yetersiz ve aynı zamanda yüksek maliyetli olmasıdır.

Fiyatlandırmadaki yanlışlığın temelinde ise plansız büyüme yatıyor. Büyüklü küçüklü birçok projenin devam ettiği 2015-2017 döneminde gerek mevcut firmalar gerekse sektöre yeni giren firmalar, yüksek adetli makine alımları yaptılar. Sonrasında işleri biten bu firmalar, yeni projelerde sadece borçlarını çevirebilme güdüsüyle son derece sert bir fiyat rekabeti içerisine girdiler. Fiyatlar düşünce yeni yatırım imkânsız hale geldi.

Bugün bizimle hemen hemen aynı nüfusa sahip Almanya’da 65.000 adet platform varken, bizde bu adet 15.000 adedi geçmiyor. Ülkemizin bu anlamda büyük bir potansiyeli var. İnsan boyunu aşan yükseklikte yapılacak her türlü çalışma için personel yükseltici platformlara ihtiyaç var. Ama bu fiyatlarla bunun olması mümkün değil. Müşterilerimizi zora sokmak istemiyoruz ancak maliyetlerimizin ciddi oranda arttığı bu dönemde, onlara kaliteli bir hizmet sunmaya devam edebilmemiz için bize anlayış göstereceklerini temenni ediyoruz.

Şu an sektörde herkesin işi var. Ne kadar makine alsalar gönderebilirler. Ama kimse yatırım yapmıyor. Çünkü yeniden açıkta yakalanmak istemiyorlar. Sektörümüzün geleceğe yönelik planlı bir büyüme stratejisine ihtiyacı var.

ETİK VE KALİTE ODAKLI BİR REKABET

Sadece fiyat odaklı bir pazarlama stratejisinin doğru olmadığını düşünüyorum. Etik ve kalite odaklı bir rekabet anlayışı gerekiyor. Müşterilerimize makine parkımızın güçlülüğüyle, servis desteğimizin etkinliğiyle, ödeme koşullarımızla, vb. konularda bizi seçmeleri için kendimizi anlatabiliriz. Ancak bu rekabeti sadece fiyata indirgemek ne müşterilerimize ne de bizlere kazandırmayacaktır.

İNŞAAT DIŞINDA DA BÜYÜK BİR POTANSİYEL VAR

Sektörümüzün iş hacminin yaklaşık %80’i inşaat sektörüne dayanıyor. Ancak yüksekte çalışma sadece inşaat sektörüne ait bir şekli çalışma değildir. Her alanda yüksekte çalışma ihtiyacı oluyor. Ayrıca göz ardı etmemeliyiz ki, Türkiye’de yaşanan iş kazalarının %40’ı yüksekten düşmeden kaynaklanıyor.

Havaalanı, tesis yönetimlerinde, dar mekânlarda yükselmek için, tüm imalat sanayinde, mekanik ve elektrik işlerinde, tüm açık ve kapalı alan reklam ve tabela işlerinde, dış cephe temizlik ve tadilat işlerinde, restorasyon işlerinde, nükleer enerjide, rüzgâr enerjisinde, güneş enerjisinde, köprü ve viyadük imalat ve bakımlarında, gıda ve perakendede, petrokimyada, medyada ve daha birçok alanda yüksekte çalışma vardır. Bu alanlarda bilinirliğin artmasıyla toplam pazar da büyüyecektir.

2021’DE PAZAR DAHA YÜKSEK ORANDA BÜYÜYECEK

Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olması ve bu büyümenin merkezinde de inşaat sektörünün olması, 2021 yılında da personel yükseltici platform sektörünü ister istemez etkileyecektir. Ben yeni yılda sektörün daha yüksek bir oranla büyüyeceğini, 1.000 adedin üzerinde yeni makine alımı yapılacağını öngörüyorum.

PLATFORMDER PROJELERİNE DEVAM EDİYOR

Dernek olarak salgın elverdiği ölçüde, kamu ve özel sektöre yönelik çalışmalarımıza 2021’de de kaldığımız yerden devam edeceğiz. Devlet Malzeme Ofisi ile kamu kuruluşlarına yönelik bir kiralama anlaşması yapmak üzere görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Böylece tüm belediye ve kamu kuruluşları, uygun fiyatlarla ülke genelindeki üyelerimizden personel yükseltici platform kiralayabilecekler.

Yine iş sağlığı ve güvenliğine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. İSG uzmanları arasında bile ürünlerimizin kullanım amacını ve şeklini tam olarak bilmeyenler var. 12 metre yükseklikteyken platformun yürütülmemesini, indirilip yürüdükten sonra tekrar yükseltilmesi gerektiğini söyleyenler oldu. Ancak platformun kullanım amacı zaten budur.

2020 yılında salgın sebebiyle ara vermek zorunda kaldığımız “7 Bölgede 7 Üniversite” projemize 2021’de devam edeceğiz. Böylece gerek İSG gerekse makine bölümü öğrencilerine platformları tanıtacağız. Şimdiye kadar Marmara, Arel ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde seminerler düzenledik.

Yine 2020’de gerçekleştiremediğimiz VIP Fuarını 2021’de KOMATEK Fuarı ile aynı zamanda gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Salgın izin verdiği taktirde, 2-6 Haziran 2021 tarihleri arasında Antalya’da olacağız.

PT20 – PLATFORM TÜRKİYE 2020 LİSTESİ DETAYLARI

Listesinde ilk 10 firma aşağıdaki şekilde sıralandı. Listenin başında yer alan ilk üç firma, Access International tarafından hazırlanan Access 50 – 2020 de de yer almıştı.

 

SIRA

FİRMA

MAKİNA SAYISI

1

MRT MAKİNA

2.374

2

FATİH VİNÇ A.Ş.

1.077

3

RENT RISE

979

4

HİGHLİFT PLATFORM

896

5

İSTANBUL VİNÇ

751

6

AYHANLAR PLATFORM

687

7

SARAL VİNÇ

677

8

UZAY PLATFORM

452

9

TORO MAKİNA

335

10

RENTH KİRALAMA

303

2020 yılında da makine parkındaki dağılımda akülü makaslı grubu toplam makine parkı içerisinde %71,94 ile ilk sıradaki yerini korurken, bunu sırasıyla dizel makaslı %8,11, akülü eklemli %6,54, dizel eklemli %5,76, dizel teleskobik %1,08, paletli platform %0,81, dikey platform %1,67, diğer platformlar %1,38, 50 metre altı araç üstü platform %2,31 ve 50 metre üzeri Jumbo platform %0,39 olarak takip etti.

 

ÜRÜN GRUBU

2018 YILI

2019 YILI

2020 YILI

AKÜLÜ MAKASLI

9.252

9.174

9.156

DİZEL MAKASLI

884

889

1.032

AKÜLÜ EKLEMLİ

708

762

832

DİZEL EKLEMLİ

765

816

733

DİZEL TELESKOBİK

140

155

138

PALETLİ PLATFORM

92

87

103

DİKEY PLATFORM

144

156

213

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina