Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Rent2 Winn 2022 Kiralama ve İkinci El Zirvesi Gerçekleşti
Rent2 Winn 2022 Kiralama ve İkinci El Zirvesi Gerçekleşti

Rent2 Winn 2022 Kiralama ve İkinci El Zirvesi Gerçekleşti!

Rent2 Winn 2022 Kiralama ve İkinci El Zirvesi Kiralamanın Önemini Rakamlarla Ortaya Koydu!

Türkiye’de makine, otomotiv ve ekipman kiralama sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren Rent2 Winn 2022 Kiralama ve İkinci El Zirvesi İstanbul Mariott Hotel Asia’da, 11 Mayıs 2022 tarihinde hibrit olarak gerçekleşti. Borusan Cat’in ana sponsorluğunda gerçekleşen ve kiralama iş kolunda faaliyet gösteren firma, kurum ve kuruluşlardan yetkilileri bir araya getiren zirve, paylaşım ekonomisinin önemini ortaya koydu. Alanında uzman profesyonellerin yer aldığı sunum ve panellerle farkındalık yaratan Rent2 Winn 2022, kiralamanın sürdürülebilirlik kavramının en önemli unsurlarından biri olduğunu da bir kez daha gösterdi. Bu kapsamda zirvede paylaşım ekonomisi ve kiralamanın; otomotiv, iş ve istif makineleri gibi birçok alanda yakın geleceğin en yaygın iş modeli olacağı öngörüleri ana fikir olarak yer aldı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rent2 Winn 2022 Kiralama ve İkinci El Zirvesi Organizatörü Gökhan Kuyumcu, “Zirvemizin motttosunu kiralamak paylaşmaktır ve paylaşmak verimliliktir olarak belirledik. Bu çerçevede kiralamanın ülke ekonomisine ve işletmelere neler kazandırdığını ve kazandıracağını masaya yatırdık, mevcut durumu rakamlarla ortaya koyduk” ifadelerini kullandı. Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Renault Mais Eski Genel Müdürü İbrahim Aybar ise “Paylaşım ekonomisi şeffaf olarak tarafları dijital ortamda karşı karşıya getiriyor, güven oluşuyor, kaynaklar israf edilmiyor, çevre bilinci oluşuyor. Dünyanın ciddi bir dönüşüm içinde olduğunu kiralamalarla görmüş olacağız. Kiralama hayatın her alanında yer alacak” şeklinde konuştu. Zirvede iş makineleri sektöründeki kiralama ve ikinci elde yaşanan hareketlilikten, kiralama kanallarına, personel yükseltici plaftorm pazarında gelinen son durumdan otomotiv kiralama sektöründeki son trendlere kadar birçok konu sektör profesyonelleri tarafından ele alındı.

Türkiye’nin kiralama konusundaki ilk geniş kapsamlı zirve etkinliği olan Rent2 Winn 2022 Kiralama ve İkinci El Zirvesi, İstanbul Mariott Hotel Asia’da hibrit olarak düzenlendi. Kiralama iş kolunun birçok paydaşının katılımıyla gerçekleştirilen zirvede, paylaşım ekonomisinin çeşitli sektörlere sağladığı katma değer örneklerle katılımcı ve izleyenlere aktarıldı. Bu doğrultuda başta otomotiv ve iş makineleri olmak üzere araç, makine ve ekipman kullanımında kiralamanın getirdiği fırsatlar, zirveye katılan panelist ve konuşmacılar tarafından tüm detaylarıyla ortaya konuldu. Zirvenin ana sponsoru Borusan Cat olurken, altın sponsorluğunu İş Leasing, Ascendum Makine ve Richie Bros paylaştı. MakinaParkuru gümüş sponsor olarak etkinliğe katkı sağladı. Etkinliğin medya sponsorluğunu Forum Makina ve A4 Medya üstlenirken, dijital platform sponsorluğu ise Fairs Endless tarafından sağlandı.

Rent2 Winn 2022 Kiralama ve İkinci El Zirvesi Organizatörü Gökhan Kuyumcu gerçekleştirdiği konuşmada; “İnsan hayatında en önemli unsur zaman ve bu zirvede zamanımızı paylaşarak kiralamanın bize getirilerini ortaya koyduk. Zirvemizin motttosunu ise kiralamak paylaşmaktır ve paylaşmak verimliliktir olarak belirledik. Bu çerçevede kiralamanın ülke ekonomisine ve işletmelere neler kazandırdığını ve kazandıracağını masaya yatırdık, mevcut durumu rakamlarla ortaya koyduk. Kiralamanın diğer boyutu olan ikinci elde ise araç ve makine sahiplerinin satarken de kazanması gerektiğini aktardık. Zirvemize katılım gösteren ve online olarak bizleri takip eden, sponsor olarak bizlere katkı sağlayan, çözüm ortağı hizmet ve servis anlamında katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kiralamada paylaşım artıyor, hibrit/elektrikli araçlara rağbet var

Renault Mais Eski Genel Müdürü İbrahim Aybar, zirvenin açılış konuşmasında otomotiv sektöründeki kiralama pazarını rakamsal ifadelerle değerlendirerek, “Ülkemizde kiralama sektörünün çatı kuruluşu TOKKDER’e göre, 2021 yılında yaklaşık 238 bin taşıtlık bir pazar görüyoruz. Bu da, bir yıl öncesine göre yüzde 9’luk bir daralmayı ifade ediyor. Ancak ticari araç parkının da kiralama içindeki oranı yüzde 5,5’e çıkması sevindirici. Hibrit ve bataryadan elektrikli otomobillerin kiralama parkı içindeki oranı ise yüzde 6,5’a çıkmış durumda. Sektörde yeni araç yatırımı, geçtiğimiz yıl 60.300 olarak gerçekleşti ve 17 milyar TL’lik yatırım yapıldı. 2017’de 64 bin civarı olan kurumsal müşteri sayısı ise geçtiğimiz yıl 28 bin adede geriledi. Otomotiv kiralama sektörü 52 milyar TL’lik bir iş hacmine sahip. 42 ay olan en uzun kiralama süresinin payı yüzde 47,5 civarlarında. 18 aydan aşağı olan kiralamalarda ise yüzde 15’in üzerinde bir pay var. Bu da araç paylaşımının kiralama içerisinde yeni bir niş alanı olarak görüldüğünün bir işareti” dedi.

Otomotiv şirketleri paylaşıma yöneliyor

Paylaşım ekonomisini atıl olan bir varlığın sahibi tarafından belli bir süre ihtiyaç duyan kişiye kiralanması olarak tanımlayan Aybar, “Paylaşım ekonomisi şeffaf olarak tarafları dijital ortamda karşı karşıya getiriyor, güven oluşuyor, kaynaklar israf edilmiyor, çevre bilinci oluşuyor. Dünyanın ciddi bir dönüşüm içinde olduğunu kiralamalarla görmüş olacağız. Kiralama hayatın her alanında yer alacak. Paylaşımlı araç 4 ya da 5 kat daha fazla kullanılıyor. Ayrıca paylaşılan her araç daha az karbon salınımını sağlarken, yüzde 95 oranında otopark ihtiyacını ortadan kaldırma gerçekliği de var. Bu durum, trafikte ise araçların en az 3 kat azalması anlamına geliyor. KPMG’nin otomotiv CEO’ları ile yaptığı araştırmaya göre de 2030’a kadar tüm gelişmiş ülkelerde otonom sürüş, hayatın içinde ve ticarileşmiş olacak. Otomobil sahipliği azalacak” ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir kiralama mühendisliği

Zirvenin ilk panelinde sürdürülebilir kiralama mühendisliği ele alınırken panelin moderatörü Taşıyanlar Ticari Taşıtlar Genel Yayın Yönetmeni Vahit Mahmatlı oldu. Mahmatlı, Türkiye’de ticari araç kiralamalarının hafif ticarilerle başladığını, ancak daha büyük hacimli operasyonlarda kullanılan ağır vasıtalarda da büyük bir potansiyelin olduğunun altını çizdi. İş Leasing Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ketenci, Türkiye leasing pazarına dair bilgiler vererek; “Ülkemizde leasing alanında faaliyet gösteren 22 firmanın 15 adedini banka iştiraki oluşturuyor. Pazar payı itibarıyla da en yüksek 10 firma banka iştirakleri arasında. 2021 sonu itibarıyla sektörün büyüklüğü 85 Milyar TL seviyesinde. Kredilerin içerisindeki payı da yüzde 1,7. Bu oranda leasingin niş bir ürün olmasının da etkisi var. Leasing geleneksel olarak makine ekipman anlamında iş, inşaat, tekstil ve metal işleme makinelerine yoğunlaştı. Ancak son yıllarda sürdürülebilirlik kavramının daha da önem kazanmasıyla yenilenebilir enerji ve çatı GES projeleri anlamında da artış olduğunu görüyoruz” dedi. Hasel Türkiye Kiralama Müdürü Faruk Uyanık, panelde makine rakamlarına değinerek “Küresel pazarda istif makineleri ve depo içi ekipmanların toplam büyüklüğü 2021 yılında 206 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamın 2022 ve 2028 yılları için yapılan projeksiyonda her yıl yüze 5,5 artış öngörülerek 2028’de 300 milyar dolara ulaşılacağı düşünülüyor. Türkiye’nin dahil olduğu güney Avrupa bölgesinde ise 2021 yılında yüzde 66’lık bir artışla yeni istif makineleri siparişleri artarak 147.300 gibi bir rakama ulaştı. 2020 yılında 12.800 adet olan pazar, yüzde 72’lik artışla 2022’de 22 bin 162 adede ulaştı. Panelde ayrıca İnterfed Yönetim ve Finansal Danışmanlık Genel Müdürü Dç. Dr. Banu Sezginer, Borusan Cat İkinci El ve Kiralama İş Makinaları Batı Lideri Gökmen Erkut ve STFA Makine Ticaret A.Ş. - Universal Handlers Endüstriyel Ürünler Kiralama ve SSH Direktörü Osman Emre Oruç yer aldı.

Paylaşım ekonomisi ve kiralamada yenilikçi modeller

İbrahim Aybar’ın moderatörlüğünde yapılan zirvenin ikinci panelinde Paylaşım Ekonomisi ve Kiralamada Yenilikçi modeller masaya yatırıldı. Otomobil kiralamasında yeni teknolojiler, dijitalleşme, elektrifikasyona dönüşüm ile birlikte, artık ulaşımda paylaşımın önemli bir iş kolu haline geldiği vurgulandı. Otokoç Otomotiv Pazarlama Müdürü Esra Arslanbaş Kaynak, paylaşım konseptinin herkese önemli katkı sağladığını vurgulayarak, “Mülksüzleşmek kavramı son dönemde hayatımıza girdi ve pandemi sonrası daha da önemli hale geldi. Dolayısıyla araç kiralama ve paylaşım hem birey hem de kurumlar için ön plana çıkmaya başladı” dedi. İSPARK Genel Müdürü Hakan Orhun, panelde paylaşımcı yapının öneminin altını çizerek “İSPARK, 118 binlik kapasitesiyle Avrupa’nın tek şehirde hizmet veren en büyük oropark şirketi. Paylaşımlı ulaşım konusunda 3000’e yakın bisikletimiz de var. Ayrıca 10 bini aşkın e-bike bu yaz İstanbul sokaklarında dolaşacak ve e-bikeların toplu taşımanın daha da yaygınlaşmasında bir araç olacağını düşünüyoruz. Elektrikli şarj konusunda da İSPARK, 10 yıldan daha kısa bir süre içerisinde otopark şirketinden bir şarj şirketine dönüşecek” açıklamalarını yaptı. Merlin Enerji Sistemleri’nin Kurucu Ortağı Cihan Ünlü ise “Türkiye’de son 10 yılda forkliftlerde dizelden elektriklilere geçiş yaşandı. Adetsel olarak yüzde 60 elektrikli forklift satılıyor gibi görünse de kullanılan saat ve yaratılan değer, harcanılan para olarak baktığımızda yüzde 80 civarında elektrifikasyona geçilmiş durumda. Hem satıcılar hem de kiralamacılar açısından ciddi bir tecrübe mevcut. Türkiye’de aktif olarak çalışan 100 binin üzerinde akülü forklift veya ekipman bulunuyor” dedi. Borusan Cat Benim Filom Lideri Koray Gür ise ve Machinego’nun Genel Müdürü Hikmet Özgözen de panelde şirket faaliyetlerini katılımcılara aktardı.

İkinci elde güven ve kazanç

Zirvenin son paneli ise Rent2 Winn 2022 Kiralama ve İkinci El Zirvesi Organizatörü ve Forum Makina Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Kuyumcu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde konuşan Richie Bros Türkiye Genel Müdürü Hasan Er, “İkinci el iş makineleri pazarının global büyüklüğü 200 milyar dolar civarında. Her pazarın her bölgenin kendine göre regülasyonları var. Üreticiler de bölgeye göre farklı seri makineleri sunuyorlar. Özellikle 2018 ve 2019’lu yıllarda firmalar ikinci elin önemini daha iyi anladı. İkinci el stokları ağırlıklı olarak müteahhitlerde, kiralama firmalarında ve distribütörlerde yer alıyor. Ülkemizde 60-70 bin adetlerde ikinci el makine olduğunu tahmin ediyoruz” dedi. Makina Parkuru Kurucusu Enes Eğin, Türkiye’de iş makinesi ikinci el pazarının genel hatlarını ortaya koyarak; “2018-2020 arasında 3-5 yaş arası makineler yurtdışına çıktı ve kiralanabilir kondisyonu iyi makineler bir anda kayboldu. Sonrasında Türkiye piyasası kredi anlamında desteklenmeye başladığında makine alımları ve talepler tekrar canlandı. Sonrasında pandemi ve tedarik krizleri oluştu. Ancak Türkiye’de kurumsal kiralama firmalarının olmaması, ikinci el piyasasını bozan ana unsur. Burada da devreye sürdürülebilir kiralama mühendisliğini uygulayan ve daha verimli çalışan yapıların olması devreye giriyor” şeklinde konuştu. Borusan Cat EP Kiralama ve İkinci El Satış Lideri Erkan Özgen ise faaliyet gösterdikleri 6 ülkede dizel motorlu jeneratörler, petrolum üniteleri, gaz motorlarının ikinci el alım satım ve kiralama faaliyetlerini yönettiklerini belirtti. Turkuaz Machinery Kurucu Ortağı Hilmi Battal ise panelde Türkiye’nin iş makinelerinde ikinci elde Avrupa ve Amerika’ya göre çok geride olduğunu, ikinci elde ve kiralamada çok fazla kurumsal yapının olmadığını aktardı.

Platform kiralama pazarı 2022’den umutlu

Lingong Group Co. Ltd.Ortadoğu Şatış Müdürü Sibel Aygül, zirvede Türkiye platform kiralama pazarına değindi. Aygül, “Türkiye platform kiralama pazarına yıllara göre baktığımızda 2016 yılından sonra girişimci sayısında artış var fakat 2018’de döviz dalgalanması nedeniyle makine yatırımlarında azalma oldu. Çalışan sayısında da 2018’de yükselme varken, pandemiyle birlikte ciddi azalma görüldü. 2021 yılında biraz toparlanma yaşandı ve 2022’de yatırım ve çalışanların artmasıyla daha iyimser bir tablo olmasını bekliyoruz. Ciro anlamında ise 2019’dan bu yana stabil bir durum söz konusu” dedi. Global rakamlara da değinen Aygül, “KHL’nin 2021 için yayınladığı IRN 100 listesinde en büyük 100 kiralama şirketinin 2019’a göre toplam gelirlerinin yüzde 6,4 düştüğü ve pandeminin burada ciddi bir etkisinin olduğu görülüyor” şeklinde konuştu.

Zirvede renkli ve bilgilendirici sunumlar gerçekleşti

Zirvede gerçekleşen diğer sunumlar arasında Borusan Cat Pazarlama İletişimi Lideri Burcu Çalışkan Akdağ, Metaverse ve NFT; Yeni Dijital Dünyaya Yolculuk konusunu ele aldı. Akdağ Metaverse ve NFT ile yeni bir dünyanın başladığını aktardı ve Borusan Cat’in bu konudaki çalışmalarından bahsetti. Richie Bross Varlık Yönetimi Ticari Operasyonlar Müdürü Luca Perlati ve Türkiye Ülke Müdürü Hasan Er ise gerçekleştirdikleri sunumla şirketin 2021 yılı faaliyetlerinden bahsettiler. Sitech Eurasia Saha Teknolojileri Satış Lideri Armağan Karakaş ise makine kontrol sistemleri çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi ve geleneksel yöntemlere göre saha çalışmalarını hızlandırdıklarını aktardı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina