Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - Sabitoğulları Hafriyat Case ekskavatörlerin yakıt tasarrufuna güveniyor
Sabitoğulları Hafriyat Case ekskavatörlerin yakıt tasarrufuna güveniyor

Sabitoğulları Hafriyat, yılların birikimiyle Manisa bölgesinde hafriyat işlerinde faaliyet gösteriyor. 2 oğul ve 1 babanın işe dört elle sarılmasıyla bugünlere kadar gelen firma, yeni yılda 1 adet Case CX 210 C ve CX 300 C paletli ekskavatör alımı yaptı. Firmanın Case İş Makinelerini tercih etmesini sağlayan etkenlerin başında, yüzde 30’lara varan yakıt tasarrufu ve TürkTraktör satış yetkililerinin yakın ilgisi geliyor.

Dededen gelen bir meslek olan hafriyatçılığa 1976’da başlayan Sabit Demirtaş’ı Salihli’de ziyaret ederek Case tercihleri hakkında bilgi almak üzere keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Makine parkınızın durumu nedir?

Bu işe 1976’da ilk olarak traktör ve kepçeyle başladım. Sonrasında sallama kepçe olarak tabir edilen halatlı makinelerle devam ettim. Şu anda parkımızda Case iş makineleri dışında çeşitli marka ve modellerde 3 adet ekskavatör, 1 adet mini ekskavatör, 3 adet kazıcı yükleyici, 1 adet lastikli yükleyici ve 1 adet toprak silindiri bulunuyor. Hafriyat nakliyesinde ise 10 adet kamyon kullanıyoruz.

Yakıt giderleri ve satış sonrası hizmetler ön planda

İyi bir iş makinesi dendiğinde aklınıza neler geliyor?

İyi makine, sürekli aktif olarak çalışan makinedir. Günümüzde kötü makine kavramı kalmadı. Motor, pompa gibi komponentlerde genelde aynı markalar kullanılıyor. Yakıt bizler için önemli konuların başında geliyor. Bugün kullandığımız yakıtın yarısından tasarruf etsek büyük paralar kazanırız. Ayrıca bizim için önemli unsurların bir diğeri de firmaların satış sonrası hizmet ve kalitesidir. Bunların yanı sıra güven ve maliyet kavramları da yine serviste aradığımız önemli kriterlerdir.

Case’i tercih etmenizdeki süreç nasıl işledi?

Aslında makine ihtiyacımız yoktu. TürkTraktör Case İş Makineleri satış yetkilileri bizim için bir demo düzenlediler. CX 300 C ile Gölmarmara’da dolgu işinde makineyi deneme fırsatı bulduk. Makinenin, kullanmakta olduğumuz muadil makineye oranla saate en az 10 litre daha az yakıtla daha üst düzey performans gösterdiğini gördük. Bu büyük fark sonucu makineleri değiştirmeye karar verdik. Makinelerimizin operatörlüğünü yapan oğlum da Case ile çalışırken hiç yorulmadığını söyledi. Aslında makine yenileme düşüncemiz hiç yoktu, fakat demolar sayesinde makinelerimizi yeniledik. Buna ek olarak; TürkTraktör, takas konusunda da cazip teklifler sundu.

“Makineler, kendi tonajlarına göre gücünü ortaya koyuyor.”

Demo çalışmasından sonra da aynı performansı almaya devam ediyor musunuz?

2 makine de Ocak ayının başında şantiyeye indi. 100 saate ulaşmışlardır. Makinelerden, demodan sonra da aynı üretkenliği alıyoruz. Sağlamlık ve dayanıklılık açısından da oldukça memnunuz. Makineler, kendi tonajlarına göre gücünü ortaya koyuyor. Görüşlerimiz olumlu yönde artarak devam ediyor.

Bu bölgede makinelerin en fazla hangi bölümü yıpranıyor?

Makineler fazla yürürse yürüyüş grubu yıpranır fakat makinelerimizin dikkatli kullanımına son derece önem veriyoruz. Dolayısıyla iyi bir bakım yapmanız gerekiyor. Bakımları genelde kendimiz yapıyoruz, makine bakımından da anlıyoruz Depomuzda kaliteli yağ tutuyoruz. Rastgele yakıt kullanmıyoruz. Ayrıca TürkTraktör’ün 1 yıl sınırsız saat garanti hizmeti sunması da bize avantaj sağlıyor.

“10 sene önce bugünkü fiyatlardan daha yüksek fiyatlara çalışıyorduk.”

Makineleri ne kadar sürede yenileme yoluna başvuruyorsunuz?

Genelde 5.000 saati geçirmiyoruz, 5-6 yaşında değiştiriyoruz. Piyasaların, iş imkanlarının çok olması, makinelerin maliyetinin önemini biraz daha azaltır; fakat eskisi kadar rahat iş bulamayabiliyorsunuz. Eskiden işin maliyeti önceden belli olurdu. Hatta peşinatlar verilirdi. 10 sene önce bugünkü fiyatlardan daha yüksek fiyatlara çalışıyorduk. Şimdi 3-5 ay sonra ancak alabiliyoruz, vadeler uzuyor. Bu yüzden de makinelerdeki yakıt tüketimi gibi maliyet kalemleri çok önem kazandı. Geliri artıramadığımız için maliyetleri düşürmeye çalışıyoruz.

Sonraki alımlarınızda TürkTraktör ile çalışmayı düşünüyor musunuz?

Tabii düşünürüz. İkili ilişkiler bu süreçte çok önemli oluyor. Biz TürkTraktör ekibinden ve ürünlerinden çok memnunuz. Böyle devam ettiği sürece makinelerimizi Case ile yenilemeye devam edeceğiz.

Sabitoğulları Hafriyat Firma Ortağı ve Case CX 300 C Operatörü Kamil Demirtaş:

"Kendimi bildim bileli makineciyim. Makine alımını hiç düşünmüyorduk. TürkTraktör, iddialı olunca demo yapılmasını kabul ettik. Özellikle sökü gerektiren zeminde çalışmalar yaptık. Yaptığı işe bakınca parkımızdaki diğer makinelere göre daha ekonomik olduğunu gördük ve fikrimiz tamamen değişti. Yeni makine almayı düşünmezken 2 makine birden aldık. Case sayesinde işlerimizde yüzde 30 daha kârlı çalışıyoruz. Bu da ciddi bir rakam. Çünkü günümüz şartlarında makine almak kolay değil. Bu makinelerden verim almak zorundayız. Önceden yakıtı fazla göz önünde bulundurmazdık, fakat şimdi markalar arasındaki yakıt tüketimi farkını düşünerek kâr hesapları yapıyoruz.

Caseler sayesinde yakıt tüketimimiz düştü fakat üretimimizde bir düşüş olmadı. Yüzde 30 ‘a yakın daha az yakıyor olmasına rağmen hafriyat metreküpümüz yine aynı seviyelerde. CX300C, tonajına göre gayet seri bir makine. Diğer makinelere göre bom grubunda daha kalın sac kullanılmış. Diğer firmalara da tavsiye ediyoruz. Hatta bir arkadaşımıza önerdik ve onlar da tavsiyemiz üzerine Case marka paletli ekskavatör alımı yaptı. Makineyi kullandığım için konfora da önem veriyorum. Case’in kullanımı gayet kolay ve ergonomik."

Sabitoğulları Hafriyat Firma Ortağı ve Case CX 210 C Operatörü Ümit Demirtaş:

"Makinelerde öncelikli beklentimiz yakıt tasarrufu ve performanstır. Makineyi kendimiz kullandığımız için yapılan demo sonucunda farkları gördük. CX210C’ye ilk bindiğimde konforlu olduğunu hissettim. Kabin dizaynı ve gösterge ve aksesuarları sayesinde rahat bir şekilde çalışıyorum. Levyeleri diğer markalara göre farklı, istediğim şekilde ayarlayabiliyorum. CX210C ile şu an tavuk çiftliği yeri açıyorum. Bu işte saatte 13-14 litre yakıt tüketiyor. Bu da muadillerine göre iyi bir rakam. Düşük yakıt tüketimine rağmen daha önce kullandığım makinelere kıyasla koparmada daha güçlü ve bom hareketlerini, dönüşleri seri bir şekilde gerçekleştiriyor. Bundan sonra Case ile devam etmeyi düşünüyoruz."

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina