Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2020
İş Makinası - STANDARTLARA UYGUN ADBLUE KULLANIMI ÇEVREYE VE EKONOMİYE KAZANDIRIYOR
STANDARTLARA UYGUN ADBLUE KULLANIMI ÇEVREYE VE EKONOMİYE KAZANDIRIYOR

Standartlara uygun AdBlue kullanımı çevreye ve ekonomiye kazandırıyor

Sanayi devriminden sonra hızla artan çevre kirliliği, içinde bulunduğumuz yüzyılda artık dayanılamaz bir hale geldi. Küresel ısınma sebebiyle oluşan sel, susuzluk, vb. felaketlerin yanı sıra çevre kirliliği sebebiyle yaşanan hastalıklarda da ciddi bir artış var. Neyse ki insanoğlu bu kötü gidişe kayıtsız kalmadı. Bir yandan toplumda bu konuda bir farkındalık yaratılmaya çalışılırken, diğer yandan bazı yasal önlemler alındı.

Bu önlemlerin başında, içten yanmalı motorlar için uygulanan egzoz emisyon standartları geliyor. Zira, bu motorlarda yanma sonucunda oluşan dizel partikül (kurum) ve NOx gazları gerek çevre gerekse insan sağlığı açılarından çok büyük risk taşıyor.

Nihayetinde araç ve motor üreticisi firmalar, bu standartları karşılayabilmek için birçok yeni teknoloji geliştirdiler. Gelinen son aşamada dizel motorlar için geçerli olan Euro 6 ve Stage V gibi egzoz emisyon standartlar kapsamında, dizel partiküllerin azaltılması için DPF (Dizel Partikül Filtresi), NOx gazlarının azaltılması içinse SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) gibi sistemleri kullanılıyor.

İçten yanmalı motorlarda yanma odasındaki sıcaklık 1.500 santigrat derecenin üzerine çıktığında, azot ve oksijen kimyasal olarak birleşerek, azot oksit (NOx) denilen, insan sağlığına ve çevreye zararlı bir gaz haline dönüşüyor. Dizel motorlarının hava fazlalığı ile çalışması, benzin motorlarına göre NOx oluşturma potansiyelini arttırıyor. Benzin motorlarından atmosfere atılan bir ton egzoz gazının 18,42 kilogramı NOx iken, dizel motorlarında bu miktar 123,71 kilograma kadar ulaşabiliyor.

SCR, NOx miktarını yüzde 98’e varan oranda azaltabilen oldukça başarılı bir yöntemdir. Sistemde oluşan NOx ‘u tekrar zararsız olan azot ve oksijene dönüştürmek amacıyla; egzoz gazının üzerine üre bazlı bir sıvı (AdBlue) indirgeyici püskürtmek mantığıyla çalışıyor. AdBlue ile karışan egzoz gazları, seramik veya metal bazlı katalizör içinden geçerken NOx emisyonu azalıyor.

Dolayısıyla yüksek egzoz emisyon standartlarını karşılayan kamyon ve iş makinelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, “Su bazlı bir üre çözeltisi” olarak tanımlanan AdBlue da önemli bir ihtiyaç haline geliyor.

Bu alanda faaliyet gösteren AMC Mühendislik, BlueForce® markasıyla sektörde önemli bir paya sahip bulunuyor. Firmanın Genel Müdürü Erdal Çınarcı konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?

İş hayatına otomotiv sektöründe mühendislik hizmeti ile 2010 yılında başlayan AMC Mühendislik; gelişen ülke pazarının talepleri doğrultusunda ürün portföyüne Adblue, antifriz, cam suyu ve saf su ekleyerek hizmet alanını genişletmiştir. Firmamız yerli üretim yapmakta ve tüm ürünlerinin analiz faaliyetlerini kendi bünyesinde yürütmektedir.

BlueForce® markası ile VDA “Verband der Automobilindustrie e.V.” denetiminden 100 tam puan alarak lisans kullanıma sahip ilk ve tek üretici özelliğini devam ettirmektedir.

Türkiye ‘de birçok akaryakıt dağıtım firması ve araç imalatçılarına kendi markamızla ve/ veya kendi markaları ile ürün tedarik etmekteyiz.

AdBlue üretiminiz ve Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

AMC Mühendislik ve Otomotiv, Kocaeli ‘de iki tesis, İzmir’de ise bir tesis olmak üzere 3 adet üretim tesisinde DIN 70070, ISO 22241 standartlarına uygun olarak, ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018 ve CEFIC yönetmelikleri çerçevesinde lisanslı olarak BlueForce® markalı AdBlue®, Cam suyu ve Antifriz üretimi yapmaktadır.

Projelerimizi, müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda belirleyip hayata geçiriyoruz. Tüm ürünlerin testlerini, kalibrasyonlu ölçüm cihazlarıyla gerçekleştiriyoruz. Cihaz kalibrasyonları ise TÜRKAK tarafından onaylı laboratuvarlarda yapılıyor. Ürettiğimiz ürünlere ISO9001 kalite yönetimi sürecinde, fonksiyon test ve kalite kontrolleri de uyguluyoruz.

AdBlue ürün çeşitleriniz nelerdir?

AUS 32 AdBlue® yüksek kaliteli, ağırlıkça %32,5’lik üre solüsyonudur. Seçimli Katalitik İndirgeme Sistemi bulunan dizel motorlu araçlarda zararlı NOx emisyonunu azaltmak için kullanılır.

AUS 40 Sulu Üre Çözeltisi, emisyon gereksinimlerini karşılamak için Seçici Katalitik İndirgemenin (SCR) kullanıldığı deniz uygulamaları için Deniz Sınıfı Üre Çözeltisidir.

AUS 20 yakma sistemlerindeki duman kalıntılarının yayılması/püskürtülmesiyle oluşan NOx gazinin ortadan kaldırılmasında, çam hastalıkları (kök süngerleri) yayılmasına da istinaden kullanılmaktadır.

AdBlue ne oranda kullanılıyor? Araca veya kullanım koşullarına göre değişiyor mu?

Her aracın AdBlue tüketim miktarları farklıdır. Sürüş tipi, ortam sıcaklığı veya güzergâh türü gibi etmenler de tüketimi etkiler. Büyük ticari taşıtlarda bu oran yaktığı yakıtın %6 si kadardır. Örn. Araç 100 litre motorin tüketimi yaptığında 5-6 litre civarında AdBlue tüketimi yapar.

Ürün kalitesini belirleyen kriterler ve bunun kullanılan makine ve araçlara olumlu/olumsuz etkileri nelerdir?

AdBlue® taşıtınızın SCR sisteminin işlevini yerine doğru getirmesini güvence altına almak için DIN 70070 ve TS-ISO-22241-1 standardına uymalıdır.

Olumlu etkileri:

SCR sistemi Euro 4, Euro 5, Euro 6 standartlarında daha az yakıt tüketimi sağlar. AdBlue kullanımı gaz emisyonunu azalttığı için hava kirliliğine önemli katkıda bulunur. Ağır ve ticari araçlardaki NOx gazı salınımı azaltır ve dolaylı yollardan da olsa solunum yollarında görülen rahatsızlıkları engellemek için katkıda bulunur.

Olumsuz etkileri:

AdBlue sıvısı bitmesi halinde, aracın gaz emisyonu artacağından motor kitlenir ve aracın çalışmasına izin vermez. Çekici çağırmanız gerekir. Hem zaman kaybı hem de maliyet kayıplarına yol açabilir Tankın boşalması durumunda, SCR sistemde katalizörün zarar görmesine sebep olur.

Neden BlueForce?

Sektördeki pazar payını her geçen gün artıran BLUEFORCE, Türkiye’de AdBlue sektöründe tüketicinin ilk tercihi olma temel hedef ve prensibiyle hareket etmektedir.

Müşteri memnuniyeti ve kaliteli hizmeti kendine ilke edinen firmamızın markası BlueForce®, bağımsız denetim firmaları tarafından üretimden siz tüketicilere ulaşana kadar denetlenmektedir. Ürün kalitesini almış olduğumuz VDA, ISO 9001 – ISO 14001 – ISO 45001 sertifikalarıyla onaylatan firmamız, kısa sürede ülke çapındaki sektörünün en değerli ve en güçlü markası' oldu.

Satış ve dağıtım kanallarınız hakkında bilgi verir misiniz?

BLUEFORCE kendi bünyesinden bulunan araçlarla günlük 180 ton kapasite ile şimdilik Ege ve Marmara Bölgesinin tamamında belirli bir plan dahilinde hem kendi müşterilerine hem de hizmet verdiği kurumlara dağıtım hizmetini sektör ortalamalarının çok üstünde sağlamaktadır. Bölgemiz dışında bulunan noktalarımıza ise çözüm ortağımız lojistik firmaları ile ulaşılmaktadır.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina