Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Şubat ayı inşaat sektörünün 2018’i için kritik olacak
Şubat ayı inşaat sektörünün 2018’i için kritik olacak

Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) inşaat ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyduğu “Hazır Beton Endeksi” 2018 Ocak Ayı Raporu yayımlandı. Raporda dikkat çeken endeks, Faaliyet Endeksi oldu. Faaliyetlerin hâlâ eşik değerlerin altında seyrettiği, Şubat ayında beklenen hareketlilik başlamaz ise inşaat sektöründe olası bir soruna işaret edebileceği belirtildi.

Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları; Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi; Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi ediniliyor. Hazır Beton Endeksi ise endekslerin tümünü içeren bileşik endeksi ortaya koyuyor.

Alınan siparişler yüzde 50 azaldı
Hazır Beton Faaliyet endeksi, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 artış gösterdi. Ankete katılan firmaların yüzde 14’ü, bu ayda satışlarının arttığını belirtirken satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 60 oldu. Bu oranlar bir önceki ayda sırayı ile yüzde 15 ve yüzde 37 idi. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 13 iken azaldı diyenlerin oranı da yüzde 50 olarak gerçekleşti.

Güven hâlâ yeterli düzeyde değil
Hazır Beton Güven Endeksi, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3’lük artış yaşadı. Bu oran, 2017 yılının Aralık ayında yüzde 0,7 olmuştu. Endeks değerinin hâlâ eşiğin altında seyrediyor olması, sektör güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılan firmaların yüzde 20’si yeni istihdamı düşünürken yeni yatırım düşünenlerin oranı yüzde 17’de seyretti. 2017 yılının Aralık ayında tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşünenlerin oranı yüzde 19 iken, bu ay yüzde 30’a çıktı.

Sektörün beklentisi geriledi
İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin Ocak ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 geriledi. Bu bağlamda önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı yüzde 37 olarak gerçekleşirken satışlarının azalacağını düşünenlerin oranı yüzde 27 oldu. Geçen yılın aynı döneminde artış bekleyenlerin oranı yüzde 62 olarak gerçekleşmişti. Bu sene ise bu oran yüzde 27’de kaldı.

Hazır beton sektörünün inancı tam
Hazır Beton Endeksi Ocak Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin bu ayda da eşik değerin altında devam ettiğini ancak sektörün önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerinin eşik değerin üstünde olmasının, hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018’de yolunda gideceğini gösterdiğini kaydetti. Sektörün inancının tam olduğunu vurgulayan Işık, “Özellikle Faaliyet Endeksi’nde önceki aya göre yaşanan gerileme dikkat çekici. Endeks 3 aydır düşüş göstermektedir. Ancak beklentimiz, Şubat ayından itibaren Faaliyet Endeksi’nin toparlanmaya başlayacağı ve Mart ayı ile birlikte hareketliliğin hissedilir seviyeye ulaşacağı yönündedir. Bu yönüyle Şubat ayı 2018 açısından kritik görünmektedir. Beklenen hareketliliğin başlamaması durumu, inşaat sektöründe olası bir soruna işaret edebilecektir.” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina