Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - Tekirdağ Büyükşehir makine parkına Cat® ve Metso ile Borusan damgası
Tekirdağ Büyükşehir makine parkına Cat® ve Metso ile Borusan damgası

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, yol yapım faaliyetleri ve inşaat malzemeleri geri dönüşüm işlerinde kullanmak üzere Borusan Cat’ten greyder ve Metso mobil kırıcı alımı gerçekleştirdi. Belediyenin bu tercihinde Cat® 140 M greyderin gelişmiş teknolojisi ve kullanım kolaylığı ile 2 yıl önce satın aldığı ve büyük bir memnuniyetle ve verimlilikte kullandığı Metso LT110 modeli etkili oldu.

Verimli tarım toprakları ile ülke sanayisine hammadde ve gıda tedariki sağlayan, yüksek kömür, gaz ve yer altı suyu rezervleriyle de ekonomiye katkısı olan Tekirdağ, aldığı göçlerle de büyüyen bir kentleşmeye sahip. 2014 tarihinde büyükşehir statüsü kazanan il, bu tarihten sonra makine ekipman parkını daha da büyüterek hizmet ağını genişletti. Yüzölçümünün %64,5’lik kısmını tarım arazilerinin oluşturduğu Tekirdağ’da yol yapım çalışmaları ise hem bölge çiftçisi hem de merkezde yaşayanlar için ayrı bir önem teşkil ediyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yol yapımı çalışmaları kapsamındaki en yeni yatırımı ise Borusan Cat’ten alımı gerçekleştirdikleri 8 adet Cat® 140 M Greyder ve bir adet Metso LT 1110 Mobil Kırıcı oldu. Konuyla ilgili düzenlenen teslimat töreninde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi idarecileri, Borusan Cat yöneticileri ve Borusan Cat yetkili servis merkezi Marmara İş Makinaları yetkilileri bir araya geldiler.

Her ilçede yeterli makine parkı
Törendeki konuşmasında 9 Milyon 838 bin liralık bu yatırım ile beton yol, sıcak asfalt ve sati kaplama uygulamalarına devam edeceklerini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Zeki Gürcün, 2014 yılından bu yana gerçekleştirdikleri makine ekipman yatırımları ile hizmet kalitelerini sürekli artırdıklarını vurguladı. Gürcün; belediye makine parkı, yeni Borusan Cat alımı ve gerçekleştirdikleri hizmetlerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Tekirdağ’da 6.300 km karelik bir alanda, 1.715 km eski köy yolları ve 385 km şehir içi olmak üzere 2.100 km yol ağımız var. Bu ağ içerisinde 189 km sıcak asfalt, 80 km silindirle sıkıştırılan beton yol, 681 km de sathi kaplama yol gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz 1.000 km’ye yaklaşan bu yolların 261 milyon TL civarında bir bedeli oldu. Hizmetleri zamanında ve sağlıklı bir şekilde yapabilmek için ise makine ekipman ve insan gücümüzün olması gerekiyor. İhtiyaçları tespit edip bu bağlamda yatırımlarımızı aşamalar halinde gerçekleştirdik. 2014 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kurulmasının ardından, İl Özel İdaresi’nden Yol-Şube Fen İşleri bünyesinde önceki iş makineleri devredildi ve %25’lik bir kısmı hurdaya ayrıldı. Sonrasında ise günümüze kadar 60 milyon 547 bin liralık bir harcama yaparak 308 adet makine ekipman alımı yaptık. Filomuzda 25 adet çekici, 39 kamyon, 33 kamyonet, 17 greyder, 20 silindir, 4 ekskavatör, 10 kanal kazıcı yükleyici, 7 yükleyici, 1 dozer, 1 distribütör, 1 asfalt kazıyıcı, 2 finişer asfalt serici makine, 1 forklift, 3 traktör, 36 yarı römork, 2 seyyar konkasör, 1 asfalt plenti, 10 silindir römorku, 10 çekilebilir süpürge, 18 otobüs-minibüs, 26 pikap, 24 otomobil, 31 adet muhtelif ekipmanlar yer alıyor.

Makine alımlarda mali hizmetler ve teknik birimlerin yer aldığı bir komisyon kurar ve alanında lider firmaları davet ederiz. Teknik performans, maliyet ve bizim şartlarımıza olan uygunluklarına bakarak avantajlı olan firmayı değerlendiririz. Alım gerçekleştirirken de büyük ölçüde Devlet Malzeme Ofisi ile çalışırız ve bugüne kadar yaptığımız 308 alımın 299 adedini DMO üzerinden gerçekleştirdik. Tüm alımlarda Belediye olarak şeffaflığa büyük önem veriyoruz.

Tüm kentin yol işlerinin merkezden idaresi kolay olmadığı için ilçelerimize kurmuş olduğumuz sekiz adet şantiye hizmet binamız bulunuyor. Personel ve teknik sorumlu ihtiyaçlarını gidererek her ilçeye bir kamyon, bir kazıcı yükleyici, bir greyder, bir yama silindiri ve asfalt kesme makinesi gibi tedarikleri sağladık. Artık olaylara yerinde müdahale ve bakım onarım işlemlerini ilçelerimizden yönetiyor, sadece büyük projeleri merkezimizden yönetiyoruz. Bu hizmetimizi sürdürmek adına da Borusan Cat’ten yeni alımlar gerçekleştirdik.

“Cat greyderlerinin modern kullanımını makine parkında yaygınlaştırmak istiyoruz”

Greyder eksiği tamamlanıyor
Alınan greyderler ilçe şantiye hizmet birimlerimizde çalışacaklar. Bu greyderler, yaz sezonunda tarla yollarının açılmasında geçmiş yıllarda kiralama yöntemiyle alım yaptığımız greyderlerin yerine hizmet verecekler. Ayrıca yol yapım ve bakım çalışmalarında da değerlendireceğiz.

Yeni alımda hem parkımızda marka çeşitliliği olması bakımından hem de teknolojik avantajlarından ötürü Cat 140 M greyderleri tercih ettik. Makinelerin joystickli olması önemli bir avantaj. Cat greyderlerinin modern kullanımını makine parkında yaygınlaştırmak istiyoruz. Borusan Cat yetkililerinden de operatörlerimize greyder eğitimleri alacağız. Makine tercihimizde ilimizde yetkili servisinin bulunmasının da olumlu etkisi oldu.

Kent yapılaşmasında mobil konkasörün önemi
Tekirdağ, Türkiye’de en çok göç alan illerin başında geliyor. Bu da inşaat sektörünün kentimizde hızlı olduğu anlamına gelmekte. Pek çok bina yıkılıp yerine modern versiyonları inşa ediliyor. Ayrıca belediyemizin de İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte yaptığı kentsel dönüşüm projeleri sonuç aşamasına geldi. Yakın bir dönemde ilimizde büyük ölçüde depremselliğe yönelik kentsel dönüşüm uygulamaları başlayacak. İlçelerde toplanmış olan inşaat atıklarının kırılarak, malzemenin tekrar yollarda değerlendirilmesi amacıyla önceden bir Metso mobil konkasör alımı yapmıştık. Ancak maden ocaklarımız ve yeni açtığımız ocaklarda da çıkardığımız malzemeyi kırma ihtiyacı doğunca, tek konkasör yetersiz kaldı ve ikinci alımı yine Metso ile gerçekleştirdik. Hangi ilçede iş yapılırsa o ocaktan malzeme çıkarırız ve orada kırarız. Dolayısıyla mobil konkasörler bizler için pratik bir çözüm ve Metso’da bu konuda piyasada kendini kanıtlamış ve en verimli makine.

“Mobil konkasörler bizler için pratik bir çözüm”

En avantajlısı “Beton Yol”
TESKİ’nin (Tekirdağ Su Kanalizasyon İdaresi) ilçelerimizde sürdürdüğü altyapı çalışmalarının ardından bozulan yolların süratle tamamlanması gerekiyor. Yapılan asfalt yollarda tranşelerde zaman içerisinde yaşanan çökmelerden dolayı, asfalt ekipmanlarıyla kuru beton serimleri gerçekleştirmeye başladık. Türkiye’de belki en büyük ölçülerde gerçekleştirdiğimiz silindirle sıkıştırdığımız beton yolu uygulaması yapıyoruz. Bu uygulama, asfalt serer gibi finişerle kuru nemli bir betonun direkt serilmesi ve silindirle anında sıkıştırarak yapılıyor. Böylelikle 4 aylık asfalt sezonunu 8-9 aya yayma şansı elde ettik. Bu uygulama maliyet olarak %37 civarında asfalta göre daha ucuz ve 5 kat daha uzun bir kullanım ömrü var. Ayrıca asfaltın hammaddesi olan petrolden dolayı oluşan dışa bağımlılığımız da azalıyor ve döviz kaybının önüne geçmiş oluyoruz. Hem ekipman ve personelimizi verimli kullanma amacıyla hem de beton yolun rijit bir yapı olması nedeniyle özellikle kent içerisinde bu uygulamaya yöneldik. Ayrıca tıpkı normal asfalt yol üzerine atılan binder tabakası gibi, beton yol üzerine de 5 cm’lik aşınma tabakası atıyor ve köy yollarında da bu uygulamayı tercih ediyoruz. Bu yıl 80 km silindirle sıkıştırılmış beton yol yaptık. Ulusal düzeyde yapılan belediyeler birliği toplantılarında konuşmacı olarak yaptığımız çalışmaları da anlattık.”

“Kendini ispatlamış olan Cat, çalıştıranları da mahcup etmiyor”

Belediyenin tercih sebebi: Yetkin servis ve Cat’e güven
Fen İşleri Dairesi Başkanı Metin Pakdil ise Cat iş makinelerinin uzun ömürlü olmasının büyük bir avantaj olduğunu vurgulayarak “34 yıl karayollarında görev yapmış birisi olarak Cat ürünlerini yakından tanıyorum. 1975 yılında karayolu envanterine girmiş ve halen çalışan Cat iş makineleri var. Kendini ispatlamış olan Cat, çalıştıranları da mahçup etmiyor” şeklinde konuştu.

Satış sonrası servis desteğinin ise kendileri için elzem olduğunu ifade eden Pakdil; “Makine alımlarında da servis hizmetine çok dikkat ediyoruz. Makine alımlarında bir markayla ilgili kendi deneyimlerimiz yetersiz ise başka resmi kurumlardan bilgiler alıyor, onların memnuniyetlerini öğreniyoruz. Son yıllarda isimlerini daha önce duymadığımız çeşitli markaların pazarda olduğunu öğreniyoruz. Ürünleri için iyi veya kötü diyemeyiz fakat güven konusunda biz sektörde geçmişi olan köklü markaları tercih ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Borusan Cat Trakya Şube Saha Satış Müdürü Berk Evren:
“Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde daha önce alınan bir adet joystickli greyderimizin bulunmasından dolayı yetkililer ürünün avantajlarını biliyorlardı. Dolayısıyla seçimlerinin yine bu yönde olması, bu alımı daha kolay kıldı. Satış sürecinde 3 aylık bir çalışma yaparak yıl bitmeden teslimatımızı gerçekleştirmiş olduk. Ayrıca bayimiz ve servisimizin bölgede olması ise diğer büyük bir avantajdı. Belediyenin iyi bir makine parkı var ve bu işte oldukça yetkinler. Teslim ettiğimiz makineleri de iyi bir performansla kullanacaklarını düşünüyoruz.

Cat® 140 M ile kolay kullanım
Teslim ettiğimiz Cat 140 M greyderimiz yapım ve bakım greyderi olarak geçtiği için ürünümüzde riperler standart bulunuyor. Ürünümüzün joystickli olmasının pek çok avantajı bulunuyor. Eski greyderlerde yan tarafında 8 kol bulunur ve kullanımı kolay olmaz. Bu sebeple diğer iş makinelerinden farklı olarak greyder operatörleri ayrı olur. Yine eski tip greyderlerde ön taraftaki levyelere uzanmak, bel açısından sorun teşkil ediyordu. Hatta pek çok greyder operatörü bel fıtığından muzdaripti diyebiliriz. Fakat Cat 140 M söz konusu olunca, makine üzerinde uygulamaya gerek bile kalmadan simülasyon eğitimiyle kullanım öğreniliyor. Hem levye hem de direksiyonun olmaması görüş açısını da artıran bir unsur. Ayrıca bıçak hareketlerinden tüm diğer manevralara kadar joystickle kullanım, operasyon hızını da artırarak performansı olumlu yönde etkiliyor. Ürünümüzü çok sayıda belediyeye verdik. Bu greyderi kullandıktan daha sonra tekrar levyeli bir model alan kuruma veya firmaya henüz rastlamadık.

Mobil kırmada Metso’nun kullanım avantajı
Mobil kırma makinemiz Metso LT 1110 ise Tekirdağ Belediyesi tarafından 2 yıldır kullanılan ve oldukça memnun kalınan bir makine. Önceki dönemlerde mobil kırıcıyı taş ocağı şantiyelerinde ya da büyük projelerde görürdük. Ama günümüzde kentsel dönüşüm dahil olmak üzere pek çok alanda malzeme geri dönüşümü için kullanılır hale geldi. Bu durum, kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Kolay taşınabilir olması ve yerinde üretim yapabiliyor olması hem belediyeler hem de büyük-küçük tüm hafriyatçılar için önemli bir avantaj. Bir bina yıkımında molozlar kamyonetlere yüklenir ve döküm sahasına giderken, Metso LT 1110 ile bırakın döküm sahasına para ödemeyi, yerinde mal satarak para kazanılır hale gelindi. Artık çoğu yerde döküm sahasına girmeden molozlar yerinde kırılarak satışa sunuluyor. Pazara sunduğumuz Metso mobil kırıcı ve elekleri, kendini kanıtlamış ve pazar payında lider olan güvenilir bir markadır. Müşterilerimizden de olumlu referanslar alıyoruz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki makine ikmal şefinin “eğer arıza istemiyorsanız Metso alacaksınız” şeklinde bir ifadesi var. Dolayısıyla verimlilik ve dayanıklılık konusunda eşsiz olan bu mobil kırıcımız, belediye bünyesinde çok verimli işler çıkaracaktır.” 

Marmara İş Makinaları Trakya Borusan Yetkili Servis Sorumlusu Behçet Altıntaş
Marmara İş Makinaları olarak Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Gelibolu ve Silivri’ye kadar bu bölgeye bakıyoruz. 25 kişilik ekibimizle, 2.000 metrekare kapalı ve 2.000 metrekare açık alan olmak üzere 4.000 metrekarelik tesisimizde çalışmalarımız sürüyor. Bölgede 1988 yılından beri servis hizmeti verirken, 2009 yılından beri Borusan Cat bayiliğimiz bulunuyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin alımında satış sonrası hizmetlerimizin verimliliği de etkili oldu. 7/24 hizmet vererek Pazar günleri dahi acil bir durumda müşterilerimize nöbetçi ekibimiz desteklerini sunuyor. Cat iş makinelerinin bölgede önemli bir hakimiyeti vardır. Çoğunlukla kazıcı yükleyici olmakla birlikte ekskavatör, yükleyici ve greyderler de bölgede tercih ediliyor. Tekirdağ Belediyesi bizler için çok önemli bir referans. Bizi ve temsil ettiğimiz markayı tercih etmeleri de bizleri ayrıca gururlandırdı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak:
“Tarla yolları emin ellerde” 30 Mart 2014’te görevi devraldığımızda 2.150 km’lik yol ağının 1.700 km’si kullanılamaz durumdaydı. Bakım onarım için kullanmayı düşündüğümüz ekipmanların bir bölümünün kullanılamaz durumda olduğunu gördüğümüzde, hizmetin hızlanması için gerekli adımları attık. Tekirdağ’ın 257 köyü bulunuyor ve 23 beldesi köyden mahalleye döndü. Tarla yollarının düzenlenmesi ve bakımını üzerimize aldık. Yeni kurulan 14 büyükşehir belediye içerisinde de bu işi ilk başlatan belediye biziz. Öncesinde Tekirdağ merkezden Şarköy’ün bir köyüne hizmet için gidip gelmek 4 saati bulurdu. Şimdi her ilçede bir birim kurduk ve bu yeni makine alımlardan birer tane ilçelerimize vereceğiz. Böylelikle daha hızlı bir hizmet verirken, tarla yollarımız da daha emin ellerde olacaktır.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ndeki teslimat törenine Marmara İş Makinaları Servis Sorumlusu Ali Sığırtmaç, Marmara İş Makinaları Servis Muhasebe Sorumlusu Fatih Özdemir, Marmara İş Makinaları Trakya Servis Sorumlusu Behçet Altındaş, Trakya Şube Satış Danışmanı Avni Alkaya, Borusan Cat Ürün Yöneticisi Hayri Alper Gerkuş, Borusan Cat Trakya Şube Saha Satış Müdürü Berk Evren, Trakya Bölge Saha Satış Sorumlusu Sercan Öztürk, Sitech Satış Danışanı Armağan Karakaş katıldılar.
*soldan sağa

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina