Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - TEMİZKANOĞLU GRUBU SAHALARDA HİTACHİ’DEN VAZGEÇMİYOR
TEMİZKANOĞLU GRUBU SAHALARDA HİTACHİ’DEN VAZGEÇMİYOR

TEMİZKANOĞLU ŞİRKETLER GRUBU SAHALARDA HİTACHİ’DEN VAZGEÇMİYOR

ENKA Pazarlama ile olan dostluk 40 yılı aştı!

Kömür madeni işletmecisi olan Temizkanoğlu Şirketler Grubu, 1990 yılından günümüze ENKA Pazarlama’nın ürünlerini kullanıyor. Son olarak parkına Hitachi ZW310-5A model lastikli yükleyici ekleyen şirket, ekskavatörde ise yine Hitachi’nin ZX300LCH-5A ve ZX490LCH-5A modelleriyle sahalardaki verimini artırıyor.

Bir aile şirketi olarak 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Temizkanoğlu Şirketler Grubu, İstanbul Eyüp’teki madeninde kömür üretimine devam ediyor. Firma, makine parkında ENKA Pazarlama’nın ürünlerinden şaşmamış ve günümüzde de bu istikrarı devam ettiriyor. Şirketin ikinci kuşak temsilcilerinden Emre Temizkanoğlu ile yaptığımız söyleşide hem kömür ocağı faaliyetlerinden hem de ENKA Pazarlama ve Hitachi markasıyla olan çalışmalarından bahsettik:

Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?

Temizkanoğlu Şirketler Grubu olarak İstanbul’da Eyüp Akpınar’da kömür madenciliği yapıyoruz. Sahamız içinde kömür, kum ve kil üretimi gerçekleştiriyoruz. 1980 yılında şirketimizi babam kurdu ve bugün başka bir grup şirketimiz üzerinden devam ediyoruz. 2030 yılına kadar bulunduğumuz bölgede iznimiz mevcut. Bu ruhsatın içinde kömür kil ve kum üretimi yapmaya devam edeceğiz.

“Aylık üretim kapasitemiz hafriyat olarak 550 bin metreküp civarıdır”

Ne kadarlık bir kömür üretimi yapılıyor?

Şu anda aktif olarak bir işletmemiz ve aylık üretim kapasitemiz hafriyat olarak 550 bin metreküp civarıdır. Bu rakam hava durumuna bağlı azalabiliyor. Yaşadığımız bu kış aylarında 450 bin metreküp bandına inmiş durumda. Tek vardiya çalışıyoruz.

Çıkarılan kömür nerelerde kullanılıyor?

Sahada ürettiğimiz kömür, ağırlıklı sanayide değerlendiriliyor. Geçmişte yoğunluklu olarak bu bölgede evsel yakıt olarak kullanılıyordu. Ancak günümüzde üretimimizin sadece yüzde 10’u evsel yakıt olarak kullanılmaya devam ediyor. Yüzde 90’ı ise sanayi tesisleri ve termik santrallerde kullanılıyor.

Makine parkınızda hangi makineler yer alıyor?

ENKA’dan son olarak aldığımız makinelerle birlikte 11 adet ekskavatörümüz, 3 adet lastikli yükleyicimiz, 45 kamyonumuz, greyderimiz, dozerimiz ve arazöz gibi ara elemanlarımız bulunuyor.

Sahada sizi en çok zorlayan koşullar hakkında bilgi verir misiniz?

Biz bir açık maden işletmeyiz ve dolayısıyla en zor işimiz hava şartlarıdır. Yağmur bizi oldukça zorluyor ve özellikle kamyonlar için manevra yapma imkânı azalıyor. Sağanak veya uzun süreli yağışlarda sahada çalışma imkânsız hale geliyor Dolayısıyla ocakta birkaç gün çalışamaya ara verdiğimiz olabiliyor. Bunun dışında saha şartlarından çok etkilendiğimizi söyleyemeyiz. İlaveten makine parkımız zor şartlarda çalışmaya uygun olduğu için kısa süreli durmalar yaşayarak işletmemiz devam ediyor.

“Makinenin verimi yüksek, arıza oranı düşük, yakıt tüketimi az ve ikinci elde de değerliyse o markayı tercih ederiz”

Bir kömür ocağı işletmesinde genel olarak makinelerden beklenti nedir?

Alım yaparken hangi kriterleri değerlendirirsiniz? Normal bir ocak işletmesi olarak düşünürsek, ilk beklenti hem makinenin dayanıklı olması hem de tüketimin az olmasıdır. Makinenin verimi yüksek, arıza oranı düşük, yakıt tüketimi az ve ikinci elde de değerliyse biz o markayı tercih ederiz.

“ENKA’nın müşterilerine yakınlığı, makine performansı ve satış sonrası hizmet desteği yönümüzü tamamen Hitachi’ye çevirdi”

ENKA Pazarlamayla yolunuz nasıl kesişti?

ENKA ile olan iş birliğimiz uzun yıllara dayanıyor. Daha biz dünyaya gelmeden önce babam ENKA’dan ilk makineyi almış. Önceleri başka bir marka kullanırken, ENKA’nın müşterine yakınlığı, makine performansı ve satış sonrası hizmet desteği zamanla yönümüzü tamamen Hitachi’ye çevirdi. Bu işleyen tanışıklığın devamında ben de ENKA ile çalışmaya devam ettim. Günümüzde de bu memnuniyet sürüyor ve çalışmaya devam ediyoruz.

ENKA’nın hangi ürünleri parkınızda yer alıyor?

Makine parkımızda Hitachi marka 2 adet ZX300LCH-5A ve 2 adet ZX490LCH-5A model ekskavatörümüzün yanı sıra ve 3 adet ZW310-5A lastikli yükleyicimiz bulunuyor. Bir adet lastikli yükleyicimizi de bu ay satın aldık ve teslimatını bekliyoruz.

“Türkiye’de sayabileceğimiz ilk 3 makine içerisinde Hitachi de yer alır”

ENKA Pazarlama’yı ve Hitachi’yi tercih etme sebepleriniz neler?

ANKA ve Hitachi beklentilerimizi tamamen karşılıyor. Aldığımız makinelerde bugüne kadar önemli bir arıza yaşamadık. Ayrıca yakıt performansı açısından da Hitachi iş makinelerini eskiden beri tanıyoruz. Babam sektörün ilk kullanıcılarındandır ve makinelerin testini bizzat yapar. Ardından ben de satın almalarını gerçekleştiririm.

ENKA aynı zamanda güven veren bir marka. Bir telefonla servis geliyor ve bu konuda da sorun yaşamıyoruz. Etrafında taşeronlarımıza da aldırıyoruz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina