Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - THBB 2022 YILI HAZIR BETON SEKTÖR RAPORU YAYIMLANDI
THBB 2022 YILI HAZIR BETON SEKTÖR RAPORU YAYIMLANDI

THBB 2022 YILI HAZIR BETON SEKTÖR RAPORU YAYIMLANDI

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), hazır beton sektörünü 2022 yılı özelinde kapsamlı olarak analiz eden Hazır Beton Sektör Raporunu yayımladı. Türkiye’nin hazır beton üretiminde Avrupa’da lider ülke konumunu sürdürdüğünü gösteren rapor, hazır beton sektörünün 32 milyar Türk lirasını aşan cirosu, 37 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli olduğunu ortaya koyuyor. Yapı denetim süreçlerindeki bazı aksaklıkların üreticileri mağdur ettiğini belirten rapor, Türkiye'deki bütün hazır beton üreticilerinin THBB çatısı altında toplanmasına zemin hazırlayacak altyapının sağlanmasına dikkat çekiyor.

Rapora göre son 10 yılda Türkiye ekonomisinin bileşik yıllık büyüme oranı yüzde 5,25 olarak gerçekleşirken, bu oran inşaat sektöründe sadece yüzde 1,1 oldu. İnşaat sektörünün uzun süredir kırılgan yapısının devam ettiği, 2016 ve 2017 yıllarında yüzde 8-9 civarında olan inşaat sektörünün GSYİH içindeki payının son 5 yılda düşüş eğilimine girdiği ve 2022 yılının son çeyreğinde yüzde 4,9 olduğu vurgulandı. 2022 yılında gerçekleşen yaklaşık 1,5 milyon konut satışı ve yüzde 18,9 ipotek oranı, önceki yıla kıyasla neredeyse aynı düzeyde gerçekleşti.

2022 yılını, son altı yılın performans kıyaslamasında öne çıkaran veri ise ilk el konut satışlarının en düşük seviyede gerçekleşmiş olmasıdır.

Kentsel dönüşümün hızlanması bekleniyor

11 ili etkileyen Kahramanmaraş Depremi sonrasında bölgedeki yeniden yapılaşma sürecinin maliyeti 45 milyar dolar olarak öngörülüyor. Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın raporuna göre deprem bölgesinde planlanan 405.505 konuta ilave olarak 83.149 köy evi inşa edilecek. İnşaat ve yıkıntı atıklarının deprem bölgesinden bertaraf alanlarına götürme ve bertaraf etme maliyetinin yaklaşık 2,22 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Dünya Bankası'na göre, Türkiye'de tüm binaları güvenli hâle getirmenin maliyeti yaklaşık 465 milyar doları bulacak.

Deprem bölgesi dışında özellikle İstanbul, İzmir, Adana, Bursa gibi büyükşehirlerde de eski binalardan yeni binalara taşınma talebinin artması, mevcut yapıların güçlendirilmesi ve kentsel dönüşümün hızlanması bekleniyor.

Hazır beton sektörünün kapasitesi 137,5 milyon metreküp

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, hazır beton sektörünün 2022 yılında yüzde 0 ila 5 arasında bir büyüme gerçekleştirdiğinin tahmin edildiğini belirterek, “2023 yılında hazır beton sektörünün kötümser senaryoda yüzde 5 oranında küçüleceği, iyimser senaryoda ise yüzde 10 kadar büyüyebileceği tahmin edilmektedir” dedi.

Sektörün kapasitesiyle ilgili bilgiler veren Yavuz Işık, “Sektörel kapasite araştırmamıza göre Türkiye'de hazır beton santral kapasitesi farklı senaryolar kapsamında en düşük 225 milyon m3 ve en fazla 343 milyon m3 olarak tespit edilmiştir. Toplam 18.500 adet transmikserin kapasitesi ise en düşük 178 milyon m3, en fazla 305 milyon m3tür. Mobil pompa kapasitesinin ise 110 milyon m3 olduğu öngörülmektedir. Türkiye'de hazır betonun yaklaşık yüzde 80 oranında pompa ile döküldüğü öngörülürse operasyonel kapasite 137,5 milyon metreküp olmaktadır” dedi.

Güncel Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre yapılarda taşıyıcı olarak en düşük C25/30 sınıfında hazır beton kullanılması gerektiğini belirten Yavuz Işık, “Yurdumuzda özellikle hazır beton sektöründeki teknolojik gelişmeler de düşünülerek, söz konusu su/bağlayıcı oranı ve minimum bağlayıcı dozajı sınırlandırmalarının sağlanabilmesi için asgari taşıyıcı beton sınıfının C30/37 düzeyine çıkarılması ve bu sınıftan daha düşük betonların deprem bölgelerinde kullanılmasına izin verilmemesi gereklidir” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina