Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - Traktaş’ın taş ocağında HİDROMEK ile kesintisiz üretim
Traktaş’ın taş ocağında HİDROMEK ile kesintisiz üretim

Traktaş’ın taş ocağında HİDROMEK ile kesintisiz üretim

Hazır beton sektöründe 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Atılım Beton’un agrega tedarikçisi Traktaş Madencilik, 2013 yılından bu yana Tekirdağ’ın Saray ilçesinde bulunan maden ocağında faaliyet gösteriyor.

Mevcut makinelerini yenileme kararı alan Traktaş, birçok markayla yapılan görüşmeler ve pazar araştırması sonrasında tercihini HİDROMEK’ten yana kullanarak, bu yıl içerisinde iki adet HMK 370 LC HD paletli ekskavatör satın aldı.

Firmada 2013 yılından bu yana Maden Mühendisi olarak görev yapan Onur Öncü ile bir araya gelerek şirketin faaliyetlerini ve HİDROMEK’lerin taş ocağında gösterdiği performans hakkında konuştuk.

Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Traktaş Madencilik olarak, beton sektörünün köklü firmalarından Atılım Beton’un agrega tedarikçisi olarak faaliyet gösteriyoruz. Ocağımızdan çıkardığımız malzemeleri, Atılım Beton’un Trakya bölgesinde bulunan 6 ayrı beton santraline veriyoruz.

Onur Öncü

Ocağınızın yapısından bahsedebilir misiniz? Üretim kapasitesiniz nedir?

Ocağımızın zor bir jeolojik yapısı olduğundan dolayı günlük net bir üretim rakamı vermek mümkün değil. Kil, çamur ve boşlukların fazla olması sürekli yüksek verimde çalışmamızı zorlaştırıyor. Çıkardığımız ürünün yüzde 60’ını üretime dahil ederken yüzde 40’lık kısmı kullanılamaz halde oluyor. Ocaktaki malzemenin kullanılabilir olduğu bir vardiyada ortalama 100 – 110 kamyona kadar malzeme üretebiliyoruz. Tesisimizde saatte 300 ton kırma kapasiteli 125’lik bir konkasörümüz var. Verimimiz yüksek olsa yılda 1 milyon tona kadar çıkabiliriz.

Çıkardığınız taşın kalitesi hakkında bilgi verir misiniz?

Ürünlerimiz hazır betonda kullandığı için malzemenin kalitesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her yıl Türkiye Kalite Güvence Sistemi kapsamında ocağımızda denetleme yapıyor. Denetime istinaden gerekli laboratuvar sonuçlarını analiz amacıyla Yıldız Teknik Üniversitesi’ne gönderiyoruz.

Mevsimsel faktörler üretiminizi etkiliyor mu?

Yağmur ve karın çok yoğun olduğu dönemler çamur oranını arttırdığı için ara vermek durumunda kalıyoruz. Bunun dışında hava şartları el verdiği sürece dört mevsim üretim durmuyor.

Ürünlerinizi kimlere satıyorsunuz?

Taleple ilgili bir sorunumuz olmadığı için çıkarabildiğimiz malzemenin tamamını sevk ediyoruz. Çıkardığımız mıcırın tamamını Atılım Beton’a veriyoruz. Zemin ve alt temel dolgusuna uygun olan bypass dolgu malzemeleri ile birlikte diğer yan ürünler için inşaat firmaları ve hafriyatçılarla çalışıyoruz.

Firmanızın en yüksek maliyet kalemleri neler?

Ocağımızın en büyük giderini mazot oluşturuyor. Son dönemde işçi ve patlayıcı malzemelerin maliyetleri de önemli ölçüde arttı. Taş ocaklarının olmazsa olmazı iş makineleri de firmamızın uzun vadeli önemli gider kalemleri arasında yer alıyor.

Makine parkınızda hangi makineler var?

Makine parkımızı son olarak Ağustos ayında iki adet 2019 model HİDROMEK HMK 370 LC HD paletli ekskavatör ile genişlettik. Bunun yanı sıra üç adet iş makinesi ve 5 adet kamyonumuz bulunuyor.

İş makinesi satın alırken önceliğiniz nedir?

Makine tercihimizde belirleyici olan en büyük faktör yakıt tüketiminin düşük olması. Bunun yanı sıra servis hizmeti de bizim için çok önemli. Diğer markalarla servis noktasında yaşadığımız problemler işlerimizi neredeyse durma noktasına getirdi. Bu kötü tecrübeler nedeniyle firmalarla olan görüşmelerimizde satış sonrası hizmetler konusunda çok daha özenli davrandığımızı düşünüyorum.

HİDROMEK almaya nasıl karar verdiniz?

Servis konusunda yaşadığımız problemler ve makinelerden yeterli verimi alamamamız nedeniyle parkımızda bulunan makineleri değiştirmeyi düşünüyorduk zaten. Normal şartlarda bir taş ocağının hiç durmaması gerekir. Ancak bir gün pompalarından motoruna kadar birçok kez revizyona giren 5 iş makinemizin hepsi arızalı olduğu için hiç çalışamadık. Sonrasında kesin karar alarak piyasa araştırmalarına başladık.

Bu konuyla ilgili olarak çok detaylı bir araştırma yaptığımı söyleyebilirim. HİDROMEK en başından beri yerli ve güvenilir bir marka olması nedeniyle aklımızda vardı. Yine de birçok firmayla birebir görüşmeler gerçekleştirdik. Çevremizde HİDROMEK kullanan insanların tavsiyeleri ve yönlendirmeleriyle HİDROMEK ile daha fazla ilgilenmeye başladık.

Detaylı araştırmalarımız aşamasında internette yer alan 2. el satılık ve kiralık HİDROMEK ilanlarının sahiplerine ulaşarak yakıt tüketiminden, performansına, dayanıklılığına kadar kafamızdaki bütün sorular hakkında HİDROMEK makineleri kullanmış kişilerden tek tek bilgi aldık. Makinelerini bizim gibi taş ocağında çalıştıran pek çok kişiyle görüştük. Ulaştığımız herkes elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştı. Bizim iş makinelerinde yaşadığımız en büyük problem bom’larının çatlamasıydı ve konuştuğumuz herkesin bu konuda da HİDROMEK makineler için çok iyi bir referans olduğunu söyleyebilirim. Nihayetinde HİDROMEK’le görüşmelere başladık.

Firma olarak tüm beklentilerimizi karşılamaları ve sürekli iletişim halinde olarak ilgi göstermeleri açıkçası bizim müşteri olarak özlediğimiz bir deneyimdi. Tüm bu olumlu sürecin ardından iki adet HMK 370 LC HD paletli ekskavatör satın aldık.

HİDROMEK’ten ocağınız için özel bir talebiniz oldu mu?

Ocak şartları makinelerin ihtiyacında da belirleyici oluyor tabi. Daha önceki makinemizin kovası 4 tırnaklı, kare tipli ve 1,8 metreküplük bir kovaydı. 4 tırnağından biri, diğerlerine göre daha önde olduğu için taşları ayıklamak zor oluyordu. HİDROMEK’ten 5 tırnak, 2,2 metreküp taş kovası talebimiz oldu. Düz bıçaklara sahip olduğu için artık taşları da daha rahat ayıklayabiliyoruz. Bunların yanı sıra koruma ızgarası ve kırıcı hattı taleplerimiz de oldu.

HİDROMEK’ler sahada ne iş yapıyor?

HİDROMEK’lerle patlatılmış haldeki malzemelerde bulunan taşların, killerin ve çamurların ayıklanması işleriyle birlikte kamyonlara yüklemesini yapıyoruz. Nadir de olsa ihtiyaç duyduğumuzda sökümde de kullanıyoruz. HİDROMEK’lerin performansı hakkında ne söyleyebilirsiniz? Şu an için HİDROMEK’lerin performansından çok memnunuz. Şu anda makinelerimizin biri 600. diğeri de 575. saatinde. 2,2 metreküplük kovası sayesinde kamyonu şimdi çok daha hızlı doldurabiliyoruz. HİDROMEK’le taşların ayıklanma işini hızlandırdığımız için üretim kapasitemiz de arttı. Şu anda diğer markalarla kıyaslamak için erken ancak yakıt tüketimi istediğimiz seviyelerde. Burada makineyi kullanan operatör de önemli bir faktör. Operatörler makinenin teknolojisine ve kullanımına alıştıkça net veriler ortaya çıkacaktır.


Servis hakkından ne söyleyebilirsiniz?

Şu ana kadar iki kez bakım yaptırdık ve memnun kaldık. Servisi Tekirdağ’da bulunan Teknik Makina’dan alıyoruz. Bizim için ilgili ve ulaşılabilir olmaları önemliydi, bu konuda beklentilerimizin karşılandığını söyleyebilirim.

“Smart Link uygulaması sayesinde makineyi çok daha verimli kullanıyoruz”

HİDROMEK'ten memnun kaldığınız özellikler nelerdir?

Performansı, dayanıklılığı ve yakıt tüketiminden çok memnunuz. Ocaktaki üretim süreçlerini takip etmemi kolaylaştıran Smart Link uygu takip özelliğini çok başarı buldum. Diğer makinelerden HİDROMEK’ten aldığım kadar detaylı bilgi alamıyordum. Makinelerin verimli kullanılması ve üretim süreçlerine hakimiyet açısından Smart Link’in sağladığı veriler çok önemli.

Başta operatör verimliliği olmak üzere makinenin yakıt tüketimini, kaç saat çalıştığını, rölantide kalma süresini, konumunu, hangi aralıklarla hangi devirde durduğunu, kaç kez stop ettiğini, hangi kullanıcı modunda ne kadar kullanılmış, hidrolik yağ bilgileri hatta pompa basınçlarına kadar makine kendi hakkında veriyi size sağlıyor. Herhangi bir arıza durumunda ise arıza koduyla birlikte bildirim gönderiyor. Smart Link’i hem telefonda uygulama üzerinden hem de bilgisayarda anlık olarak takip edebildiğimiz için makineyi çok daha verimli kullanabiliyoruz.

Enes Sancar – Makine Operatörü

10 yıldır makine operatörüyüm. Daha önce çalıştığım farklı projelerde de HİDROMEK kullanmıştım. Şu an kullandığım HMK 370 LC HD paletli ekskavatörün performansından çok memnunum. Kabinin konforu, makinenin kullanım rahatlığı ve hızlı kule dönüşü en beğendiğim özellikleri arasında. Diğer makinelerle uzun süre içerisinde yaptığımız taşların ayıklanması işini HİDROMEK’le çok daha hızlı yapabildiğimiz için üç ay gibi kısa bir sürede üretim kapasitemiz de arttı.

Şakir Emeç - Makine Operatörü

7 yıldır makine operatörü olarak çalışıyorum. Daha önce birçok farklı makineyle çalıştım ancak HİDROMEK’i ilk kez Traktaş Madencilik bünyesinde kullanmaya başladım. HMK 370 LC HD paletli ekskavatörün performansı, dayanıklılığı ve hızından çok memnunum. Operatörler olarak vardiya boyunca kabinde çalıştığımız için kabin konforu bizim için çok önemli. HİDROMEK’in geniş kabininde konforlu bir şekilde çalışabiliyoruz. Joystick ve levyelerin kullanımının rahat olması gün boyu aynı verimde çalışabilmemizi sağlıyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina