Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2016
İş Makinası - Türk inşaat sektörünün hedefi yeni pazarlar
Türk inşaat sektörünün hedefi yeni pazarlar

TMB Genel Merkez binasında düzenlenen toplantıda inşaat sektörü, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, uluslararası pazarlardaki durum ve Türkiye ekonomisi masaya yatırıldı.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün yaptığı açıklamada, Türk müteahhitlik firmalarınca 1972’den 2015 yılı sonuna kadar 107 ülkede üstlenilen 8 bin 662 projenin toplam bedelinin 322 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Yenigün, “Ortalama proje büyüklüğü 125 milyon doları aştı. Tam 8 yıldır Çin'den sonra dünya ikincisi konumunda bulunmak, bizim için büyük gurur kaynağıdır.” dedi.

Yeni pazar arayışları sürüyor

Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarının Libya, Irak ve Rusya Federasyonu'nda son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, sektörün mevcut performansını sürdürebilmesinin, Orta Doğu, Orta Asya ve bazı Kuzey Afrika ülkelerindeki etkinliklerin devam ettirilmesi ile mümkün olabileceğinin altını çizdi. Ayrıca Yenigün, Sahra Altı Afrika Ülkeleri gibi potansiyel arz eden pazarlardaki faaliyetlerini arttırılması ve Güney Amerika Ülkeleri gibi yeni pazarlara girilmesinin ayrıca önem arz ettiğine vurgu yaptı.

Başkan Yenigün, “Yeni pazarlardan Kongo, Gana ve Kamerun’la son dönemde sözleşmeler imzalanmaya başlandı. Mozambik'e bir heyet gönderdik. Çok başarılı oldu. Şimdi bir heyetimiz Kongo'ya gitmek üzere hazırlanıyor. Yeni pazar arayışlarımız çerçevesinde Güney Amerika’daki birçok ülkeyle görüşmeler sürüyor. 1 Şubat’ta gerçekleştirilecek Şili, Peru ve Ekvator gezisine TMB olarak katılacağız. Mart ayında da Ekonomi Bakanlığı ile Şili, Peru ve Kolombiya'ya bir gezi düzenlenecek.” diye konuştu.

İran pazarının da oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Mithat Yenigün, “İran’da 80 milyon nüfus, 35 yıldır ambargo altında. Yapılacak çok iş var. Son olarak 7 rafineri birden yapılmak üzere toplantılar yapılıyor. Suudiler bir süre önce ülkede 600 milyar dolarlık iş yapacaklarını açıklamışlardı. Bu pastadan da önemli bir pay alınabilir. TOKİ ve Emlak Konut’un 2 milyon konut yapımı konuşuluyor.” dedi.

Kıbrıs’ta atıl kalan bölgeler olduğuna ve bu bölgelerde bir turizm hamlesi gerçekleştirilebileceğine dikkat çeken Yenigün, “Akdeniz’de birçok ülke doğalgaz arıyor. Doğalgazın Avrupa’ya ulaşmasını sağlayacak en kısa yol Türkiye üzerinden boru hattı yapılmasıdır. Sadece Maraş’taki 20-30 milyar Euro potansiyel değerlendirilebilir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina