Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2015
İş Makinası - Türk müteahhitlerinin yurtdışındaki payı artıyor
Türk müteahhitlerinin yurtdışındaki payı artıyor

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’nin (Engineering News Record) düzenlediği dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde 42 olan Türk firması, 2014 yılı verilerine göre 2015 yılında 43’e yükseldi. Böylece Türkiye, 65 firmayla listede birinci sırada yer alan Çin’in ardından ikinci sıradaki yerini korumayı başardı.

Müteahhitlerin ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde edilen gelirler baz alınarak yayınlanan listedeki 43 Türk firmasının 2014 yılı gelirleri toplamı, geçen yıla göre yüzde 43,4 artışla 29,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamlarla Türk firmalarının toplam gelirde 2013 yılında yüzde 3,8 olan payı, 2014 yılında yüzde 5,6’ya yükseldi. 8 yıldır dünyada Çin’den sonra Türkiye’nin ikinci konumda bulunduğunu belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün; küresel belirsizlikle birlikte keskinleşen uluslararası rekabete, mevcut konjonktürün Türk müteahhitlerin ana pazarları Libya ve Irak’ta yaratmış olduğu sorunlara ve petrol fiyatlarındaki gerilemeyle Rusya pazarında son dönemde yaşanan yavaşlamaya rağmen kazanılmış kayda değer bir başarı olduğunu söyledi.

En fazla gelir Ortadoğu’da elde edildi

Türk firmalarının 2014 yılında en fazla gelir elde ettikleri pazarlar sırasıyla 10,4 milyar dolarla Ortadoğu, 7,6 milyar dolarla Rusya Federasyonu’nun da içerisinde yer aldığı Avrupa, 6,3 milyar dolarla Türki Cumhuriyetlerinin de yer aldığı Asya ve 4,7 milyar dolarla Afrika pazarlarından oluşuyor.

ENR’nin “Belirsizlik Piyasaları Gölgelendiriyor” başlıklı bülteninde düşen petrol fiyatları, siyasi kargaşa ve Avrupa’dan Çin’e tüm dünyayı saran ekonomik aksamaların uluslararası firmaları kaygılandırdığından da bahsedildi.

Listede Rönesans, Polimeks, Enka, TAV, Çalık, Tekfen, Yapı Merkezi, Gama, Limak, Onur Taahhüt, STFA, Gülermak, Kolin, Yenigün gibi firmalar yer alırken listeye 18’inci sıradan giriş yapan Öztürk İnşaat da dikkat çekti.

 

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina