Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2014
İş Makinası - Türkiye iş makinesi sektörü, beklentileri aştı
Türkiye iş makinesi sektörü, beklentileri aştı

2013 yılında 13.200 adet ile rekor rakama ulaşan Türkiye’deki yeni iş makinesi satışları, 2014 yılı genelinde yüzde 12,73 oranında azalarak 11.520 adet olarak gerçekleşti. Forklift pazarı ise geçen seneye kıyasla yüzde 13 oranında büyüyerek 11.030 adetten 12.460 adede yükseldi. Özellikle teleskopik yükleyici ve kompakt makine satışlarındaki artış dikkat çekti.

İMDER (Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği) tarafından açıklanan tahmini pazar rakamlarına göre Türkiye’de Aralık 2014 ayı içerisinde 1.252 adet yeni iş makinesi satıldı. Bu rakam geçen senenin aynı ayında 997 idi. İSDER (İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği) tarafından açıklanan tahmini rakamlara göre Türkiye forklift pazarı ise Aralık 2014 ayını geçen yılın aynı dönemine (1.280 adet) göre yüzde 5,5 büyüyerek 1.350 adetle kapattı.

Geçtiğimiz yılı beklentilerin üzerinde tamamlamanın sektör adına sevindirici olduğunu belirten İMDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, “2014 yılı başladığında sektörün heyecanı yüksek safhadaydı. Fakat Ocak ayı yüzde 40 civarında bir daralmayla başladı, Nisan ayına kadar bu daralma yüzde 30’lara kadar düştü. Ekonomik gelişmeler, yatırımlar, komşu ve diğer ülkelerdeki durumlar bizi maalesef olumsuz yönde etkiledi. Bu etkenlere rağmen tahminlerimizin üzerinde bir rakama ulaşmamız, sektörümüze moral verdi. Çünkü Türkiye’deki satış adetlerinin 10 binin üzerinde olması her zaman olumlu bir atmosfer yaratıyor. Geçen seneye kıyasla bir düşüş olmasına rağmen Avrupa’daki en önemli dördüncü pazar olma özelliğimizi de devam ettiriyoruz.” şeklinde konuştu. Yılın ikinci yarısında gerçekleşen hareketlenmede kamu satışlarının da etkili olduğunu vurgulayan Aksoy, 2013 yılında DMO aracılığıyla yapılan satışların yaklaşık 680 adet olduğunu,  2014 yılında ise 1.000 adet civarına yükseldiğinin bilgisini verdi.

İMDER ve İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy

“Teleskopik yükleyicilerde yüzde 30, kompakt makinelerde yüzde 10 artış var”

Ürün grupları bazında da bilgiler veren Genel Sekreter Aksoy, teleskopik yükleyici satışlarının 400 adet seviyesinden 500 adetlere yükseldiğini kaydederek yaklaşık yüzde 30’luk bir artış yaşandığının altını çizdi. Aksoy, “Teleskopik yükleyici ürün gamının yanı sıra kompakt makine satışları 1.600 adetlerden 1.800 adetlere yükselerek yaklaşık yüzde 10’luk bir artış sağlandı. Kompakt makine kullanımı, bir ülkenin ne kadar geliştiğini göstermektedir. Dar çalışma sahalarında artık bu ürünler kullanılmaya başlandı. Avrupa’ya baktığımızda sektörün yaklaşık yüzde 35’ini kompakt, yüzde 15’ini ise beko loder satışları oluşturuyor. Türkiye’de bu sayıların 3.500 seviyesine çıkmasını öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Beko loder ürün grubunda hafriyat sektörünün yavaşlamasından dolayı bir düşüş olduğunu söyleyen Aksoy, sözlerini şu şekilde tamamladı: “3.350 civarında bir beko loder satışı olduğunu tahmin ediyoruz. Hafriyat sektöründeki yükseliş ve düşüşler beko loder satışlarını da etkiliyor. Aynı şekilde lastikli yükleyici tarafında da yüzde 20 civarında bir daralma var, satışlar 1.400’lü adetlerden 1.100’lere kadar düştü. Paletli ekskavatör 4.000’den 3.100’lü adetlere düştü, yüzde 22 azaldı. Lastikli ekskavatör ise bir önceki seneyle aynı seviyede kaldı. Öte yandan silindirlerde de bir düşüş görülüyor.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina