Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2014
İş Makinası - Türkiye Müteahhitler Birliği, iş sağlığı ve güvenliği konusunda kararlı
Türkiye Müteahhitler Birliği, iş sağlığı ve güvenliği konusunda kararlı

İstanbul Mecidiyeköy’deki bir inşaatta, asansörün 32. kattan yere çakılmasıyla meydana gelen kazada 10 işçinin yaşamını yitirmesi sonucu Türkiye Müteahhitler Birliği, konuya sessiz kalmayarak bir deklarasyon yayınladı.

Kazada hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, kederli aile ve yakınlarına sabır ve başsağlığı dileklerinin iletildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son derece emek yoğun bir sektör olarak inşaat sektöründe iş sağlığı ve iş güvenliği konularının en az kaliteli üretim kadar vazgeçilmez unsurlar olduğu aşikârdır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre tüm dünyada inşaat işçileri, diğer sektörlerde çalışan işçilere oranla 4-6 kat fazla kazaya uğrama riski taşımaktadır. Bu konuda Türkiye'de bulunduğumuz nokta ise maalesef henüz kabul edilebilir düzeylere gelememiştir. Böyle acıların bir daha yaşanmaması için gerekli tüm önlemler acilen hayata geçirilmelidir.

Mevzuat açısından bakıldığında; öncelikle ilgili tüm yönetmelik, standart ve uygulama şartnamelerinin ihtiyaçlara ne ölçüde yanıt verdiği sorgulanmalı, eksikleri tamamlanmalı ve uygulama sürecindeki etkinlikleri değerlendirilmelidir. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının kamu ile özel sektör işbirliğinde ortak bir düzlemde geliştirilebilmesi için eğitimler arttırılmalı, denetimlerin sıkılaştırılması ve cezai yaptırımların etkin bir şekilde uygulanması sağlanmalıdır.

Öte yandan yurtdışındaki projelerde iş sağlığı ve güvenliği konularında kaza ve ölüm olmadan uzun süreler geçiren Türk inşaat sektörünün, yurtiçinde neden daha çok kaza ve ölüm ile karşılaştığı ise iyi değerlendirilmelidir. İş sağlığı ve güvenliğinin, sektörde rol alanların çoğunluğu tarafından ‘Şantiyede baret ve emniyet kemeri gibi basit kişisel koruyucuların bulundurulması’ olarak algılanmasına ise bir an önce son verilmelidir. Uluslararası standartlara dayalı İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) kültürünün sadece biz işverenler tarafından değil tüm kurumlar, denetim elemanları ve özellikle çalışanlar tarafından da içselleştirilmesi sağlanmalıdır.

Türkiye Müteahhitler Birliği olarak İSG konusunda gerek ulusal, gerekse uluslararası tecrübelerimiz, bilgi birikimimiz doğrultusunda bu konuda üzerimize düşen her türlü görevi üstlenmeye, sahip olduğumuz ilgili bilgi, teknoloji ve uygulamaları paylaşmaya hazır olduğumuzu bildiririz.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina