Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - URCAN MAKİNA, MAGNI ILE ÜST SEGMENT BİR TELEHANDLER DENEYİMİ SUNUYOR
URCAN MAKİNA, MAGNI ILE ÜST SEGMENT BİR TELEHANDLER DENEYİMİ SUNUYOR

URCAN MAKİNA GENEL MÜDÜRÜ ORÇUN URCAN:

MAGNI İLE KALİTELİ, ÇOK AMAÇLI VE ÜST SEGMENT BİR TELEHANDLER ARAYAN FİRMALARA ÇÖZÜM SUNUYORUZ"

Müşterilerine yeni ve ikinci el makina satışı, projelerde teknik kurulum desteği, makine kiralama ve servis-yedek parça hizmetleri sunan Urcan Makina, son olarak İtalyan Magni telehandler ürünlerinin de Türkiye distribütörlüğünü üstlendi. Firma, diğer önemli bir distribütörlüğü olan Terex ile mobil ve kule vinç alanlarındaki ihtiyaçları karşılamaya devam ediyor.

Endüstriyel alanlarda ve büyük inşaat projelerinde hem satışı hem de kullanımı hassas, yükte de pahada da ağır makineler kullanılıyor. Büyük projelerde yer alan bu makinelerin seçimi de en az proje kadar hassasiyet isteyen süreçlerle ilerlemek durumunda. Makine satışı, servisi, kurulumu ve doğru makinenin müşteriye önerilmesi gibi alanlarda büyük bir tecrübeye sahip Urcan Makina, bu uzmanlığı neticesinde bünyesine yeni markaların temsilciliğini almaya da devam ediyor.

Urcan Makina Genel Müdürü Orçun Urcan ile buluşmamızda, başta Magni telehandlerlar olmak üzere faaliyetlerini enine boyuna konuştuk:

Urcan Makina’nın kuruluşundan ve sunduğu hizmetten bahseder misiniz?

Urcan Makina A.Ş olarak 2016 yılında servis ve yedek parça hizmeti vermek amacıyla kurulduk. Başta büyük montajlı çalışmalarda olmak üzere birçok proje içerisinde yer aldık. Karşımızdaki işin yapısına göre ekipler oluşturup saha hizmeti veriyor ve marka bağımsız olarak teknik ve mühendislik hizmetleri sunuyoruz. Bu kapsamda da sadece kuruluşumuzdan itibaren değil, 25 yıllık bir tecrübeye sahibiz. Ayrıca inşaat ve endüstriyel sektörlerde kullanılan farklı markalardan oluşan makinelerin distribütörlüğünü üstlenmekteyiz.

“Müşterilerimiz bize güven duyuyor ve projeyi başarıyla tamamlayacağımızı biliyorlar”

Projelerde nasıl ekiplerle yer alıyorsunuz?

Katma değerimizin öne çıktığı, mühendislik bilgimizi kullanabileceğimiz işleri yapma taraftarıyız. Yani bir proje içerisinde inşaat mühendisleri ve mavi yaka çalışanlardan çelik montaj teknisyenleri, mekanikerler hidrolikçi, elektrikçi gibi bir birinden bağımsız uzmanlıklar gerekiyorsa, bu kapsamda kadromuzu oluşturuyoruz.

Hem Türkiye’den hem de yurtdışından çalıştığımız şirketler bulunuyor. Örneğin Çanakkale’de iki kule arasında kule vinçleri kurduk. Bir dünya rekoru olarak 240 tonluk kule vincini 343 metreye çıkardık. İşin kurulum çalışması ve demontajı 22 ay sonunda tamamlandı. Müşterilerimiz bize güven duyuyor ve projeyi başarıyla tamamlayacağımızı biliyorlar.

Vinç taleplerinde müşterilerinize nasıl çözümler sunuyorsunuz?

Öncelikle proje kiralamaları yapıyoruz. 24 ay veya 36 ay gibi uzun soluklu çalışmalarda varız. Kısa dönemli kiralamalarda yer almıyoruz. Müşterilerimizin projelerinde mühendislik hizmetini de sunuyoruz. Örneğin müşteri bize 6 adet kule vinç istiyorum makine talebi ile gelmişse, en optimal çalışmayı yapıp hesaplamalarımız neticesinde bu ihtiyacı daha az sayıda makine ile de yapmasını sağlıyoruz.

Distribütörlüğünü yeni üstlendiğiniz Magni teleskopik yükleyicilerinin geçmişinden kısaca bahseder misiniz?

İtalyan menşeili Magni, teleskopik yükleyiciler içerisinde özellikli makineler sunmasıyla biliniyor. Merkezi Bologna’ya yakın olan Magni’nin geniş bir ürün yelpazesi var. Zaten İtalya, kaldırma ekipmanları üretiminde haklı bir üne kavuşmuş bir ülke. Bu ünün serüveni, aslında ikinci dünya savaşının ardından pek çok fabrikanın kapanmış olmasıyla birlikte başlıyor. Halk, devletin çağrısı kapsamında evlerinin bahçesinde muhtelif sanayi makineleri, vinçler ya da farklı makineler veya aparatlar üretmeye başlıyor. Aradan geçen zaman zarfında bazı butik üretimlerin büyüdüğü görülüyor. Magni de bu kapsamda hayata geçen markalardan bir tanesi.

“Magni rotating ve ağır hizmet ürünlerinde iddiasını ortaya koyuyor”

Magni’nin hangi modellerini pazara sunuyorsunuz?

Öncelikle Magni klasik telehandlerlar yerine rotating (dönebilir) ve ağır hizmet ürünlerinde iddiasını ortaya koyuyor. Yaygın olarak bilinen TH serisi ise 5 tondan başlıyor ve hem inşaat hem de imalat sektörüne hitap ediyor. Örneğin 5 ton 8 metrelik modelimizin büyük motorlu, hidrolik sistemli ve emniyet katsayısı yüksek versiyonları bulunuyor. 5,5 tonluk modelde ise 15, 19 ve 24 metrelik seçenekler sunuyoruz. Ayrıca 6 ton 46 metre, 8 ton 25 metre, 13 ton 26 metre gibi modelleri kullanıcılarla buluşturuyoruz. Ürünlerimizi başta kabin koruyucu olmak üzere bazı standart özellikleriyle kullanıcılara sunuyoruz.

Magni’nin sunduğu telehandler modellerinin pazarda ne kadarlık bir payı var?

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaklaşık 800 telehandler satıldığı tahmin ediliyor. Bunun 600 tanesi küçük tonajlılardan oluşuyor. Magni ise spesifik ve yüksek tonajlı makineler ağırlıklı bir yelpazeye sahip. Kamera sistemleri, kabindeki koltuk seçenekleri, büyük ekran, aydınlatma sistemleri ve kumandalarına kadar üstün kaliteyle müşterilere sunuluyor. Aynı zamanda bizim yer aldığımız büyük projelere uygun kalitede ürünler sunuyor ve hem inovasyondan hem de kaliteden asla ödün vermiyor. Bugün baktığımızda Amerika’da da pazar lideri konumunda.

Magni’nin rotating telehandlerlarının özellikleri neler?

Rotating modelleri çok fonksiyonlu olmasıyla biliniyor. Örneğin bu ürünlerin ataşmanları sayesinde bir makine ile 4 farklı makine özelliğine sahip olabilirsiniz. Bu sayede itfaiye birimleri, asfalt çalışmaları, farklı belediye hizmetleri, istifleme ve inşaat sektöründeki farklı gereksinimler gibi pek çok alanda kullanılabiliyor.

Q-Fit uygulaması sayesinde bomun ucuna takılan bir aparat, tüm ataşmanları tanıyabiliyor. Bu ataşmanlar arasında ağaç kesici, silindir kaldırıcı, beton mikseri, kova, sepet gibi çok sayıda seçenek yer alıyor. Operatör, bağlamak gibi bir uğraş içine de girmiyor. Tambur dediğimiz bir makara sistemiyle kolaylıkla değişim sağlanıyor. Lastik değiştirici ise iki taraftan lastiği tutup çekip alabiliyor.

Magni’nin ağır hizmet versiyonları kaç tondan başlıyor?

10 tondan başlayıp, 16, 20, 24 ve 27 şeklinde devam ederek 50 tona kadar kaldırma kapasitesine sahip ağır hizmet telehandlerları bulunuyor. Bu teleskopik yükleyiciler, açık veya yer altı madenlerinde, mermercilik gibi dallarda olağanüstü performans için üst düzey çözüm sunuyor. Ayrıca uzun soluklu projelerin olduğu endüstriyel alanlarda ve sanayi tesislerinde de tüm beklentileri karşılıyor.

“İşinde fark yaratmak isteyen kiralama firmaları için Magni ideal bir markadır”

Tüm bu özelliklerini göz önüne aldığımızda Magni hangi kullanıcılara hitap ediyor diyebiliriz?

Özellikli ve üst segment bir telehandler arayan müşteriler Magni’yi tercih edebilir. Profesyonel kiralama yapmak ve işinde fark yaratmak isteyen kiralama firmaları için Magni ideal bir markadır. Özel projelerde makinesiyle birden fazla farklı uygulamayı güvenle yapmak isteyen şirketler Magni’yi tercih edebilir. Yine hem yükleyici olarak kullanmak isteyen hem de inşaat sahalarında 3-4 ataşman kullanmak isteyen inşaat sektörü mensupları için en optimum seçenektir. Son olarak ürününden uzun süreli ekonomik ömür bekleyen kullanıcılar Magni’den memnuniyet duyacaklardır.

Distribütörlüğünü üstlendiğiniz Terex ile nasıl çalışmaya başladınız?

Terex ile süre gelen ilişkilerimiz sayesinde mümessiliği üstlendik. Bizim müşterileri tanımamız, geçmişten gelen diyaloglarımız ve bize duyulan güvenden ötürü 2021 yılında Terex’in mobil vinçlerinin satışlarını üstlendik. Memnuniyet kapsamında 2022 yılında kule vinçlerin distribütörlüğünü de aldık.

Terex kule vinçler yüksek tonajlarda oldukça iddialı

Terex vinçlerinizin kapasite ve özelliklerinden kısaca bahseder misiniz?

35 – 90 ton (metrik) kaldırma kapasitesindeki arazi tipi vinçlerimiz bulunuyor. Optimum yerden yükseklik ve dört farklı sürüş modu ile en zorlu arazi şartlarında sorunsuz çalışabiliyor. Esneklik, dayanıklılık ve düşük bakım onarım maliyetleri düşünüldüğünde, Terex arazi vinçlerinin günlük operasyonlar için en doğru seçim olduğunu belirtebiliriz.

Kule vinçlerde ise 2 ila 66 ton arasında modellerimiz mevcut. Kendinden kurulabilen ve gergisiz versiyonlarımız var. Özellikle belli bir tonajın üzerinde Terex kule vinçleri oldukça iddialı. Biz de zaten bu bölüme odaklanmaktayız. Örneğin yeni çıkan CTT 292-12 kule vinç modelimiz, 12 ton sınıfında 70 metrede 3 ton kaldırması ve serbest duruşta 64 metre olmasıyla segmentindeki en üstün makine. Rakiplerde bu sınıfta makine olmaması ve en yakın 16 tonda ürünler sunmaları bize ayrı bir ayrıcalık sağlıyor.

Urcan Makina bünyesindeki diğer distribütörlükler nelerdir?

ASCOM S.p.A Denizcilik ve Endüstriyel kaldırıcılar ile ABI Trailers Srl Denizcilik ve Endüstriyel taşıyıcılar ürünlerinin de distribütörüyüz. Bu iki markanın ürünleri, tekne taşıyıcılığı ve kaldırıcılığının yanında; boru fabrikalarına boru kaldırma ve taşıma, rüzgar türbin kanatları kaldırma ve taşıma gibi farklı endüstrilere de çözüm sağlıyor. Tekne kaldırıcı ve taşıyıcılar niş ürünlerdir. Yılda ortalama 3-4 adet satılabilirler. Aynı şekilde teknisyenlik yıllarımda bu makinelerin kurulumlarını da gerçekleştirdim. 1997 yılında kurulumunu yaptığım makineyi, 2017 yılında satın aldım. Electroelsa ise inşaat, yük ve personel asansörleri üretiyor. Kısa bir süre önce Electroelsa’nın Türkiye ve Orta Asya temsilcisi olduk.

Urcan Makina olarak satış sonrası hizmetler ekiplerinizden bahseder misiniz?

Bünyemizde konularında uzman bir ekip olmakla birlikte, yetkili servislerimizde Türkiye genelinde 60 kişiye yaklaşan teknik kadromuz bulunuyor. İş akışına göre arızaları bölge servislerimizle çözüyor ve onlara uydu servisler adını veriyoruz. İç Anadolu, İskenderun, Antalya, Alanya, İzmir, Manisa, Kocaeli gibi bölgelerde bu servisler mevcut. Bu da lojistik ve maliyet avantajı sağlıyor. Bununla birlikte daha komplike makinelerin onarımlarında kendi kadromuzu devreye alıyoruz. Yine kilit müşterilerimizden bizimle direkt çalışmak isteyenler de olabiliyor.

“Pandemide yurtdışına bu kadar makine çıkışı olmasaydı, makine sektörü bugün kriz içerisinde olabilirdi”

Peki Türkiye’de kule vinç pazarını nasıl görüyorsunuz?

Pandemi döneminde mobil vinçlerin yurtdışına çok satılması kadar kule vinçlerin satışı da gerçekleşti. Hatta bu segmentte de ikinci el kule vinçlerin büyük bir kısmı ülkeden çıktı. Pandemide yurtdışına bu kadar makine çıkışı olmasaydı, makine sektörü bugün sıkıntı içinde olabilirdi. Dolayısıyla yeni makinelere ihtiyaç devam ediyor. Ancak böylesi güvenliğin önemli olduğu bir ürün grubundaki alımlarda fiyatın ucuzluğu yerine güvenliğin ve kalitenin ön planda olması gerekiyor.

Toplam vinç pazarı için neler söylersiniz?

Öncelikle biz mobil vinçler içerisinde, oldukça limitli derecede satılan arazi vinçlerinde varız. 2022 yılı boyunca sadece 30 arazi tipi mobil vinç satışı gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Lastikli ve paletli vinçleri de ekleyecek olursak, bu sayı 100 adedi buldu. Kule vinçte de ülke genelinde yaklaşık 50 makinelik bir satış gerçekleştiğini öngörüyoruz.

Pazar koşullarını nasıl görüyorsunuz ve 2023 öngörüleriniz neler?

Sektörümüz hareketli ve ülkemiz yüksek potansiyele sahip. Ayrıca yurtdışında iş yapan müteahhitler de sektörümüze katkı sağlıyor. Bu hareketlilik önümüzdeki iki yılda da devam edecektir diye düşünüyorum. Telehandler pazarındaki aktiflik, düşük tonajlı modellerde daha fazla olabilir. Toplam pazar ise ülkemizde 700-800 adet civarlarında.

Dünya genelinde bu rakam 40 binleri bulabiliyor. Dolayısıyla telehandler pazarı büyümeye devam ediyor. Ancak hangi segment olursa olsun ucuz makine yerine kaliteli ürünün seçilmesi ve ürünlerin sürdürülebilir olması önem arz ediyor. Aksi halde dünya genelinde hiçbir ikinci el değeri olmayan atıl bir filoya sahip olacağız.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina