Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - VALİOĞLU HAFRİYAT, BORUSAN CAT İLE SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR KİRALAMA İŞ MODELİNİ BAŞLATTI
VALİOĞLU HAFRİYAT, BORUSAN CAT İLE SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR KİRALAMA İŞ MODELİNİ BAŞLATTI

VALİOĞLU HAFRİYAT, BORUSAN CAT İLE SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR KİRALAMA İŞ MODELİNİ BAŞLATTI

Hafriyat sektörünün deneyimli ismi Valioğlu Hafriyat, Borusan Cat ile 25 makinelik anlaşmasının ilk etabında teslim aldığı 5 adet Cat 320 GC ve 5 adet Cat 330 GC ekskavatörler ile Türkiye çapında en doğru kiralama hizmetini sunmayı hedefliyor.

Ülkemizde hafriyatçılık dendiği zaman pek çok firmanın irili ufaklı makine parkıyla sektöre yönelik faaliyetleri akla geliyor. Ancak bunun yanında, kendini geliştiren ve hafriyatçılık içerisinde firmalara daha sürdürülebilir hizmeti sunmak adına çalışmalarda bulunan tecrübeli hafriyatçılar da mevcut. Bu firmalardan Valioğlu Hafriyat, geliştirdiği yeni iş modeliyle İstanbul ile birlikte tüm Türkiye’deki projelere ekskavatör kiralamayı hedefliyor. Özellikle Borusan Cat’in Benim Filom kiralama operasyonlarından ilham aldığını söyleyen Valioğlu Hafriyat Genel Müdürü Süleyman Elmalı ile yatırımlarını ve yeni iş modelini konuştuk:

Sizi ve şirketinizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Bir aile şirketi olarak 1992 yılında ticari faaliyetlerimize başladık. 2007 yılında da Valioğlu Hafriyat adını alarak yolumuza devam ettik. Bu süre zarfında birçok farklı yatırım girişimlerimiz oldu. Bosch’un enjektör ürün grubunda 6 distribütöründen birisiyiz. İnşaat sahaları ve fabrikalar başta olmak üzere farklı alanlarda iş güvenliği hizmetleri veren Kollektif şirketinin ortağıyız. Ayrıca 17 ülkeye ihracat yaptığımız halı fabrikamız bulunuyor.

“Hafriyatta maliyet ve karlılıktan ziyade artık fayda konusuna odaklandık”

Hafriyatçılık alanında günümüzde odaklandığınız çalışmalar neler?

Valioğlu olarak klasik anlamdaki hafriyatçılık faaliyetlerimizde, maliyet ve karlılıktan ziyade artık fayda konusuna odaklandık. Bu kapsamda yeni bir çalışma başlatıyoruz. Bu çalışmada ise Borusan Cat şirketinin kiralama modeli bize örnek teşkil etti. Borusan Cat, Benim Filom ile profesyonel makine kiralamalarının nasıl olabileceğini pek çok sektöre göstermiştir. Biz de kendilerinin bu çalışmalarından feyz alarak, hafriyatçıların yoğun kullandığı 20 ton ve 30 ton ekskavatör gruplarında bir yola çıktık. Sadece İstanbul sınırları içerisiyle kalmadan tüm Türkiye genelinde hafriyatçılara operatörsüz olmak kaydıyla ve profesyonel bir yaklaşımla makine kiralama hizmeti sunmak istiyoruz.

“20 tonluk bir makinenin, 20 tonluk bir iş yapabileceğini piyasada göstermek istiyoruz”

Hafriyat sektörüne makine kiralama operasyonunuz kapsamında neleri hedefliyorsunuz?

Artık makinecilikte iş yapış şekli değişiyor. Yeni piyasa koşullarına ayak uydurmak ve işimizi fayda odaklı yapmak adına profesyonel kiralamayı sektörde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye çapında ihalelere girmeye başladık. Çünkü mevcut durumda, doğru işte doğru makinenin kullanıldığını pek göremiyoruz. Bir makine nasıl kiralanır sorusunun cevabını hafriyat sektörüne doğru bir şekilde vermek adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yani 20 tonluk bir makinenin, 20 tonluk bir iş yapabileceğini piyasada göstermek istiyoruz. Temel hedefimiz bu bilinci yaygınlaştırmak.

Çalışma modelinizin detaylarından bahseder misiniz?

Sektöre sunacağımız 20 tonluk ve 30 tonluk makinelerin yanında lastikli yükleyici de sunabiliriz. Ancak kesinlikle silindir, greyder gibi farklı ürünleri kiralamayacağız. İstanbul’da Avrupa yakasında kendi mülkümüz olan bir kamp alanımız bulunuyor. Müşterilerimizle çok çeşitli sözleşmeler yapmaya çalışıyoruz. Örneğin buy-back sistemini müşterilerimize öneriyoruz. 6 aylık kiralamalar sonunda, müşteri arzusuna göre kullandığı makineyi kendisine satabiliyoruz. Bu iş modeli hem bize hem de makineyi kullananı mutlu ediyor.

“Zaman içerisinde kiralama işine yatırım yapacak yeni ortaklarla belli bir disiplin altında daha da büyümeyi hedefliyoruz”

Kiralama işi size neler katacak?

Biz bu yeni iş modelimizden kısa sürede para kazanmayacağımızın bilincindeyiz. Yeni makinelerimizin tamamını da nakit kaynağımızla satın aldık. İlk amacımız makine kiralama işini çevremize doğru bir biçimde yaymak. Halihazırda kendi finans kaynağımızla yürüttüğümüz bu uzmanlaşmayı, zaman içerisinde kiralamaya yatırım yapacak yeni ortaklarla genişletmeyi ve belli bir disiplin altında daha da büyümeyi hedefliyoruz.

Nasıl bir makine parkınız var ve Borusan Cat’ten hangi ürünleri aldınız?

Halihazırda 10 adet farklı markalardan oluşan ekskavatör, silindir ve kazıcı yükleyicimiz bulunuyor. Borusan Cat’ten ise 25 adet iş makinesi alımı gerçekleştirdik ve ilk 10 adedini teslim aldık. Bu makinelerden 5 adedini Cat 320 GC ve 5 adedini de Cat 330 GC modelleri oluşturuyor. Yakın zamanda da 5 ekskavatörü daha teslim alacağız. Ardından da sürecimizi devam ettireceğiz.

“Borusan Cat, hangi ürünleri istiyorsak en hızlı biçimde tedarik ederek bize ulaştırdı”

Neden Borusan Cat’i tercih ettiniz?

Profesyonel kiralama işinde çalışmak üzere kullanabileceğimiz ilk makinenin Borusan Cat olması gerektiğine karar verdik. Sadece sektörde değil dünyadaki en büyük sorun enerji. Dolayısıyla iş makinesinde en kıymetli baremlerin başında yakıt geliyor. Bu kapsamda da doğru işin doğru makineyle yapılması devreye giriyor. Borusan Cat’in sunduğu ürünler, özellikle az yakıt sarfiyatı sunmasıyla öne çıkmakta.

Amacımız 20 ve 30 tonda hafriyatçılara en doğru ürünü sunmak olduğu için bu tercihte bulunduk. Ayrıca Borusan Cat, hangi ürünleri istiyorsak en hızlı biçimde tedarik ederek bize ulaştırdı. Bekleme, temin edememe gibi problemler yaşamadık. Profesyonel kiralamayı, sektörümüzde en doğru bir biçimde Borusan Cat’in ürünleriyle yapabileceğimizi biliyoruz. Bu noktada kendilerini iş ortağımız olarak görüyoruz. Borusan Cat’in bu sınıftaki ürünlerini de hafriyatçılar arasında yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

“Hafriyatta kiralama işi en doğru şekilde Cat ürün gamı ile yapılıyor”

Filonuzda daha önce Borusan Cat ürünleri var mıydı?

Makine parkımızda halihazırda kullandığımız Cat ekskavatörlerden 324 modelimiz 14.800 saate geldi. Cat 330 DL 11.700 saate ve Cat 329 ise 10.600 saate ulaştı. Bu makineler için harcadığımız toplam onarım masrafı 10 bin TL’yi geçmemiştir. Öte yandan başka markalı ürünler için motorundan pompasına kadar çok masrafta bulunduk. Cat ekskavatörlerimizin hiçbir büyük parça grubunu sökmedik.

Borusan Cat ürünlerinin bu sağlamlığı ve kullanılabilirliği, ikinci elde de kendisini gösteriyor. Hem kriz ortamlarında hem de pazarın canlı olduğu durumlarda Cat’in ikinci elinin yüksek oranda satıldığını biliyoruz. Bu sonuçlar da hafriyatta kiralama işinin en doğru bir şekilde Cat ürün gamı ile yapılması gerektiğini bize bir kez daha gösteriyor.

Makinelerin yakıt performansları için neler söylersiniz?

Cat her yeni nesil ürününde yakıt tasarrufunu daha da artırıyor. Bu kapsamda baktığımızda, genel inşaat uygulamalarında Cat’in 30 tonluk makinelerinde 17-18 litre ve 20 tonluklarda ise 12-13 litrelik yakıt sarfiyatı performanslarını sahada görüyoruz.

Borusan Cat ile satış sonrası için nasıl bir anlaşmanız bulunuyor?

Sözleşme gereği yeni makinelerimizin bakımlarını Borusan Cat’e yaptırıyoruz. Ancak bu sözleşmeleri uzatmak istiyoruz. Makinelerimiz Türkiye’nin her yerinde çalışabilir. Bu yüzden iş modelimizde satış sonrasında her zaman Borusan Cat ile çalışıyor olmamız gerek. Müşteri memnuniyeti noktasında Borusan Cat’in çok hassas olduğunu biliyoruz.

Piyasa koşullarından ve halihazırda sürdürdüğünüz işlerden bahseder misiniz?

Hareketli bir dönem geçirdik ancak öngörülmeyen maliyetler, insan kaynağı sorunu gibi konular gündemimizi meşgul ediyor. Makineleri daha verimli kullanmak, kaynakları daha iyi yönetmek adına; doğru ürünü almamız ve doğru personelle kullanmamız gerekiyor. Biz de projeler bazında farklı çalışmalarda yer alıyoruz. Alibeyköy Kiptaş, Hadımköy’de fabrika inşaatı, Basın Ekspres Yolu’nda Kadak Otel, Topkapı’da iş merkezi gibi projelerde görev alıyoruz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina