Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Volvo yükleyici uzaktan kumanda ile yeraltında çalıştı
Volvo yükleyici uzaktan kumanda ile yeraltında çalıştı

Volvo İş Makineleri, İsveçli madencilik şirketi Boliden ile birlikte 1.312 metreden daha derinde çalışan lastikli yükleyicinin uzaktan kontrolüne olanak sağlayan testler gerçekleştirdi. ‘Madencilikte Endüstriyel Mobil Haberleşme Pilot’ projesi kapsamında yapılan testlerde İsveç’in Kankberg kentinde bulunan yeraltı madeninde çalışan yükleyici, maden üzerinde yer alan bir ofisten kontrol edildi. Ofiste çalışan araştırma ekibi ise ağ gecikmeleri gibi konularda uzaktan denetim sağladılar.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Boliden'in Proje Müdürü Fredrik Kauma, kazaları önlemenin en iyi yolunun operatörü tehlikeli durumlardan korumak olduğunu söyleyerek, uzaktan kumandanın bu riskleri azalttığını ifade etti. Kauma, lastikli yükleyicilerin maden cevherini yükleyip taşıdığını ve uzaktan kumandaların yükleyici esnekliğini de azaltmadığını, ofiste bulunan operatörün kabin içerisindeymiş gibi rahatlıkla çalıştığını sözlerine ekledi.

Kauma, “Yapılan testler sırasında güvenlik amacıyla bir operatör de yükleyici kabini içerisinde yer aldı. Ancak makineyi kullanmaya hiç gerek duymadı. Gerçek zamanlı bu akışta, makine kontrolü ile makineyi harekete geçirme arasındaki gecikme en asgari düzeyde olmalı. Operatör bir ofis ortamında çalıştığından, makineyi hissetme duygusu kaybolabilir, makineyi yük altına alıp almadığını bilmek zorundadır” dedi.

Test aşamaları

Volvo’nun Boliden ile gerçekleştirdiği bu testte, operatörün internet üzerinden makineye bağlanmasında standart Wi-Fi ve 4G+ ağları kullanıldı. Yükleyicide 16 noktadaki ışık ve üç önde-üç arkada olmak üzere altı kamera yer aldı. İletken bir ölçü birimi, makine hareketini her bir kamera için bir tane olmak üzere yedi ekranlı kontrol odasına iletti. Ekranlarda makine eklem hareketleri, kova eğim açıları, silindir basınçları gibi işlevler hakkında bilgi alınması sağlandı. Çalışmalarda kontrol odası sonrası makine titreşimlerini azalttıklarını belirten Volvo İleri Mühendislik Program Lideri Erik Uhlin, bununla birlikte operatörün makineyi hissetmesinin önemli olduğunu da gördüklerini belirtti.

Daha güvenli gelecek, daha hafif makineler

Bu test ile Volvo’nun uzaktan kumanda teknolojilerinin zorlu uygulamalarda kullanılabileceğini kanıtladığını vurgulayan Uhlin, “Mobil ağlarla yapılan bu tür endüstriyel uygulamaların bilim kurgu filmlerinden ibaret olmadığını göstermek istiyoruz. Bu proje büyük bir başarıdır ve Volvo, ortaklarına gelecekte hem daha verimli hem de daha güvenli maden çalışmalarının olacağının sinyalini veriyor.” dedi. Uhlin, uzaktan kumanda projesi ile makine içinde operatöre gerek kalmadığından, gelecek dönemlerde kabinsiz makineler de üretilebileceğini ve bunun da daha fazla dikey yönde ağırlık kaldırabilen makineler anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Boliden şirketi uzaktan kumanda ile çalışan maden yükleyicilerinin belli başlı avantajlarını da yaşadı. Yükleyici operatörleri yeraltı yerine ofis ortamından makinesini idare ettiği için yaşam kaliteleri arttı. Ayrıca patlatma sonrası alanı havalandırmak için zaman kaybı yaşanmadı. Bu da üretimde artışı beraberinde getirerek yükleyicinin çalışmasını daha çabuk tamamlamasını sağladı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina