Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - WIRTGEN SOĞUK GERİ DÖNÜŞÜM MAKİNELERİYLE YOLLAR YERİNDE YENİLENİYOR
WIRTGEN SOĞUK GERİ DÖNÜŞÜM MAKİNELERİYLE YOLLAR YERİNDE YENİLENİYOR

WIRTGEN SOĞUK GERİ DÖNÜŞÜM MAKİNELERİYLE YOLLAR YERİNDE YENİLENİYOR

HEM EKONOMİ HEM DE ÇEVRE KAZANIYOR!

Wirtgen Group, bünyesindeki Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann ve Benninghoven markalarıyla, sadece yapı makineleri teknolojisinin değil, saha uygulamalarının da gelişimine önderlik ediyor. Firma bu alandaki teknoloji lideri olarak, müşterilerine yol yapımı ve yol onarımına yönelik makineler, faydalı ve geri dönüşüm malzemelerinin kazanımı, işlemine ve ayrıca asfalt üretimine yönelik ürünler sunuyor.

Ülkemizin her geçen yıl genişleyen yol ağının sürdürülebilir şekilde işletilebilmesi, yenilikçi yaklaşımları zorunlu kılıyor. Eskiyeni söküp atıp, yerine yenisini yapmak artık ne ekonomik ne de çevre bilinci açısından doğru değil.

Hammadde kaynağından sıkıştırılmasına kadar olan süreçteki tüm makineleri ve uygulama teknolojilerini sunan Wirtgen Group, bu kapsamda önemli çalışmalar yapıyor. Ve bu çalışmalar ülkemizde de her geçen gün yaygınlaşıyor.

Wirtgen Ankara firmasının İstanbul Şube Makine Satış Müdürü Erdem Kazancı, bu alandaki çalışmaları, makineleri ve sağladığı avantajlara yönelik sorularımızı yanıtladı.

Soğuk geri dönüşüm işleminin akışı hakkında bilgi verir misiniz?

Günlük yaşamımızda kullanmış olduğumuz yollar; maruz kaldığı yük, iklim şartları, zamanla oluşan formasyon bozuklukları gibi nedenlerle taşıyıcılığını yitirir, ulaşımın konforsuz ve tehlikeli bir şekilde işlemesine neden olur ve dolayısıyla bu yolların yenilenmesine ihtiyaç duyulur.

Geleneksel yöntem olarak herkesin bildiği üzere mevcut yolun kazınıp, taşınıp, yerine yeni malzemeyle serim yapılmaktadır. Soğuk geri dönüşüm, mevcut zeminde yapılacak testler sonucunda, zeminin ihtiyaç duyduğu oranda bağlayıcı elemanın zeminin kendisiyle, yerinde veya plent tipi geri dönüşüm makineleri yardımıyla homojen olarak karıştırılıp, rehabilite edilmesini amaçlamaktadır. Rehabilite edilen katmanın üzerine, koruyucu olarak ince bir katman sıcak asfaltla işlem bitirilir.

“Soğuk geri dönüşüm hem çevre dostu hem de genellikle en uygun maliyetli yöntemdir”

Geçtiğimiz günlerde Wirtgen Almanya merkezimizden Sayın Martin Diekmann ile Wirtgen Ürün Müdürümüz Suat Şahin’in desteğiyle, İsfalt’ta ‘Soğuk Geri Dönüşüm’ üzerine bir seminer düzenledik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinin de katılımıyla, kalabalık ve oldukça verimli bir bilgi alışverişi olduğunu ve geleceğe yönelik bir projeksiyon tuttuğumuzu düşünüyoruz.

Soğuk geri dönüşüm hangi alanlarda uygulanabiliyor?

Soğuk geri dönüşüm makineleri, yerinde geri dönüşüm ve plent tipi geri dönüşüm makineleri olarak ikiye ayrılmaktadır:

Yerinde soğuk geri dönüşümde hasarlı yol granüle edilir, köpüklü bitüm veya bitüm emülsiyonu ve ihtiyaca göre çimento ve suyu homojen bir şekilde karıştırılır. Ayrıca bu makinelerin bir bölümü ile toprak stabilizasyonu da yapılabilir. Toprak stabilizasyonu, yol temellerinin iyileştirilmesi, havalimanı, fabrika inşaatları vb. yerlerde gerekecek tüm toprak stabilizasyon işlerinde kullanılabilmektedir. Temel mantık soğuk geri dönüşümdeki gibi gerekli bağlayıcı elemanlar sayesinde zeminin homojen bir şekilde karışması ve taşıyıcılığını arttırmak üzerinedir.

Plentte soğuk geri dönüşüm ile de bozuk yol kaplaması kazıma makineleri ile kazınıp, operasyona yakın bir yerde konumlandırılan plentte, yine yerinde soğuk geri dönüşüm makinelerinde olduğu gibi köpüklü bitüm veya emülsiyonu ve ihtiyaca göre çimento ve suyu homojen bir şekilde karıştırmak amaçlanmaktadır. Kullanılan bağlayıcı elemanın tipine göre, plentte soğuk geri dönüşümde malzeme daha sonra serilmek üzere stoklanabilmektedir. Bu da yalnızca günün belli saatlerinde çalışma yapılabilen projelerde, çalışma yapılamayan saatleri boş geçirmeyip zamandan tasarruf sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Hangi makineler görev alıyor?

Yerinde Soğuk Geri Dönüşüm ve Toprak Stabilizasyon Makineleri: WR200i, WR240i ve WR250i

Yerinde Soğuk Geri Dönüşüm Makineleri: W 240 CRi ve W 380 CRi Plentte Soğuk Geri Dönüşüm Makineleri: KMA 240i

Bu makinelerinizin hangi teknik özellikleri bu uygulamada ön plana çıkıyor?

Wirtgen’in özel kazıma tamburları vasıtasıyla granüle edilen zemin malzemesinin bağlayıcı elemanlarla homojen şekilde karıştırılması sonucunda hem ekonomik olarak hem de zamandan tasarruf sağlanmaktadır. Köpüklü bitüm, standart yol sınıfı bitümün Wirtgen’in özel teknolojisi olan püskürtme baraları vasıtasıyla köpürtülmesiyle üretilir. Basit olarak, sıcak bitüme az miktarda su ve hava enjekte edilir, bu da bitümün köpürmesine ve orijinal hacminin yaklaşık 20 katına kadar genişlemesini sağlar. Köpüklü bitüm soğuk ve nemli geri dönüştürülecek malzemeyi kaplamada son derece başarılıdır.

Türkiye’deki uygulamalar hakkında bilgi verir misiniz?

Kızılcahamam’da 3,5 km yolun köpüklü bitüm ve çimento ile rehabilite edilmesi işi (Karayolları Genel Müdürlüğü), İstanbul Havalimanı dolgu alanlarının çimento ile stabilize edilmesi işi, Çanakkale Otoyolu bozuk zeminlerinde toprak stabilizasyon işi, Edirne Yüksek Hızlı Tren yolu zemininde toprak stabilizasyon işi gibi büyük projelerde, köy yollarının ıslahı gibi orta-küçük ölçekli birçok işte makinelerimiz çalışmış ve başarılı olarak geri dönüşüm sağlanmıştır.

Ekonomiye ve çevreye olan avantajları hakkında bilgi verir misiniz?

• Atık malzeme maliyetlerini %100’e kadar azaltır.

• Nakliye maliyetlerini %90’a kadar azaltır.

• Yeni kaynak tüketimini %90’a kadar azaltır.

• Karbondioksit salınımlarını %60’a kadar azaltır.

• Bağlayıcı elemanların sarfiyatını %50’ye kadar azaltır.

• Toplam operasyon maliyetlerini %50’ye kadar azaltır.

• İnşaat süresini %50’ye kadar azaltır.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina