Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - XCMG BÜYÜME ODAĞINI ÇİN DIŞI PAZARLARA YÖNLENDİRDİ
XCMG BÜYÜME ODAĞINI ÇİN DIŞI PAZARLARA YÖNLENDİRDİ

XCMG BÜYÜME ODAĞINI ÇİN DIŞI PAZARLARA YÖNLENDİRDİ

XCMG, KHL’in International Construction Dergisi kapsamında her yıl yayınladığı, dünya genelindeki iş ve inşaat makinesi üreticilerinin cirolarına göre sıralandığı “Yellow Table” listesinde, 2023 yılında da yerini koruyarak, 3. sırada yer aldı.

Şirketin bu başarısının temellerini, stratejilerini, yatırımlarını, teknolojide geldikleri noktayı, küresel ve Türkiye’ye dair hedeflerini XCMG yöneticilerine sorduk.

2022 cirosu 13,57 milyar ABD dolarına ulaştı

Son yıllarda büyüme odağını yurtdışı pazarlara yönlendiren XCMG, önümüzdeki süreçte stratejik odağını 'Uluslararasılaşma' olarak belirledi. 2022 yılı için toplam gelirini 13,57 milyar ABD doları olarak açıklayan firma, 2023’e de satışlarını arttırarak hızlı bir giriş yaptı. Yılın ilk çeyreğinde yurtdışı pazarlarda elde edilen geliri 10,6 milyar Yuan'ı aşan firma, rekor seviyedeki bu cirosuyla birlikte dış pazarlardaki konumunu sağlamlaştırdı.

“Uluslararasılaşma” fikrinin, “XCMG'nin sağlam gelişimini desteklemek için temel rekabet avantajlarına odaklanan sağlam bir stratejik odak" olduğu belirtilirken; XCMG’nin 2022 yılında 4,03 milyar ABD$ uluslararası gelir elde ederek bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında büyüme gösterdiği; 3,13 milyar ABD doları miktarında ihracat geliri elde ederek, önceki yıla kıyasla yurtdışı pazarlarda yüzde 70 oranında büyüdüğü kaydedildi.

Küresel çapta 191 ülke ve bölgeye ihracat yapan XCMG; 2022 yılında Asya-Pasifik, Orta Asya, Afrika, Kuzey Amerika, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika, Okyanusya ve Güney Amerika'dan oluşan sekiz bölgede sırasıyla yüzde 60,2, yüzde 68,82, yüzde 35,97, yüzde 217,94, yüzde 195,11, yüzde 27,19, yüzde 19,10 ve yüzde 99,29 oranlarında büyüme sağladı. XCMG’nin 2023 yılında yayınlanan “Yellow Table” listesinde de belirtilen satışları, şirketin son yıllarda elde ettiği hızlı büyümeyi işaret ediyor.

XCMG’nin küresel pazardaki rekabette güçlenerek müşterilerinden aldığı pozitif geri dönüşleri gerçek pazara yansıtabildiği görülüyor. Özellikle geçtiğimiz senelerde hedefini yurtdışı satışlara yoğunlaştıran XCMG’nin 2022 senesinin ardından 2023 senesinde de küresel çapta en büyük üreticiler arasındaki yerini muhafaza edebilmesinin, bu büyümenin ve yayılmanın sürdürülebilir ve istikrarlı oluşunun da bir göstergesi olduğu ifade ediliyor.

Avrupa’daki yapılanma tamamlanmak üzere

XCMG, son yıllarda inşaat makineleri sektöründe büyük adımlar atarak uluslararası alanda ve Türkiye pazarında tanınmaya başladı. Özellikle Avrupa ve Asya pazarlarında ciddi bir büyüme kaydeden XCMG, Avrupa'daki yapılanmasını tamamlamak üzere. XCMG neredeyse her ülkede temsilcilik ofisleri açarak bir yerelleşme politikası sürdürüyor. Gelecekte pazar koşullarına bağlı olarak üretim faaliyetlerini bu bölgelerde gerçekleştirme çalışmaları da devam ediyor. Bu şekilde XCMG, bulunduğu bölgelerde ticaret ekonomisine katkıda bulunmanın yanı sıra istihdam ve üretim imkanları yaratarak kalkınmayı desteklemeyi hedefliyor.

Firma yetkilileri, artan satışlarla birlikte müşterilerin olumlu geri bildirimlerinin de dikkat çekici olduğu belirterek, XCMG iş makinelerinin kalitesinden son derece memnun olan müşterilerin, ürünlerinin yüksek performansından da etkilendiklerini belirttiler.

Türkiye’deki satışlar, yatırımlar ve hedefler

XCMG Türkiye’nin gelecek dönemde de büyüme ve genişleme yolunda ilerlemeye devam edeceğini belirten yetkililer, “XCMG Türkiye'nin yerelleşme çalışmaları kapsamında XCMG Türkiye organizasyon yapısı tamamlanma aşamasındadır. Türkiye'deki ekip, üstün çabaları ve ana merkezin sürekli desteği sayesinde Türkiye pazarında büyük bir başarı elde etmektedir. XCMG Türkiye bünyesinde 2023 yılında getirilen makinelerin tamamı satılmıştır. Yani ürünler önceden satılarak sipariş alınmakta ve buna göre tedarik edilmektedir. Geçen yılın satışlarının bu yılın ilk altı ayında ikiye katlanmasıyla birlikte ekip, yıl sonuna kadar satışları üçe katlama hedefine ulaşmak için çalışmalarına devam etmektedir.

Türkiye pazarındaki bu başarının elde edilmesinde, XCMG'nin her zaman müşteri memnuniyetini ön planda tutan satış sonrası hizmetlerinin önemi büyüktür. Tecrübeli Türk ekibin yanı sıra, Türkiye'deki olası sorunları çözmek üzere ana merkezden gönderilen yabancı ürün mühendisleri sayesinde ortaya çıkan sorunlara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilmektedir” dedi.

XCMG Türkiye yetkilileri, yetenekli ve başarılı bireylerin ekibe dahil edilmesiyle ekibin sürekli olarak geliştiğini ve genişlediğini vurgulayarak, “XCMG Türkiye ekibinin odaklandığı nokta her zaman olduğu gibi distribütörlere ve tabii ki müşterilere gerekli desteğin sağlanmasını temin etmektir. XCMG Türkiye, etkin ekibiyle ürünlerin yurtdışında üretilmesinden Türkiye pazarındaki müşterilere teslim edilmesine kadar sürecin tamamında yer almaktadır. Bu sayede uluslararası çalışanlarla ve fabrikalarla sürekli iletişim halinde olunmakta ve sorunlar sorun haline gelmeden çözülmektedir” ifadelerini kullandılar.

Yeni ürün ve distribütörlükler geliyor!

XCMG Türkiye'nin kuruluş yolculuğu, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz ve saygıyla andığımız XCMG Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Suat Kıral liderliğinde 2016 yılında atılan ilk adımlarla başlamıştı. XCMG Türkiye, iş makineleri sektöründeki yılların tecrübesine sahip yeni isimlerin de ekibe katılmasıyla, 2018 yılında XCMG ekskavatörleri ve yükleyicilerinin satışı için Hakan Makina ile anlaştı. 2019 yılında ENKA Pazarlama ile distribütörlük anlaşmasının tamamlanmasıyla birlikte Türkiye pazarında XCMG ürünleri arasında fore kazıklar, platformlar, diyaframlı kepçeler, silindirler ve greyderler gibi ürünlerin satışı başladı. 2022 yılında HBZ Makina, forklift satışlarını üstlenerek XCMG'nin Türkiye pazarındaki distribütörleri arasına katıldı. Son olarak, geçtiğimiz aylarda Odabaşı Makina ekibiyle yapılan anlaşma sonucunda XCMG beton pompaları ve kule vinçleri Türkiye'deki müşterilere sunulan ürünler arasında yerini aldı.

Bununla birlikte, önümüzdeki dönemde Türkiye’de bulunan XCMG ürünlerinin çeşit ve sayı olarak artacağı; maden makineleri ve liman makineleri başta olmak üzere birçok XCMG ürününün daha Türkiye’deki ürün gamına ekleneceği belirtiliyor. Uygun pazar bulunan her ürünün Türkiye’de değerlendirilmesi ve alıcıyla buluşturulmasını hedefleyen XCMG, yeni ürünlerin getirilmesi için iş birliklerini arttırmak ve yeni distribütörleri ailesine katmak için gereken çalışmaları sürdürüyor.

Çalışanların yüzde 21’i AR-GE departmanında

İnşaat makineleri ve sürdürülebilir kalkınma çözümleri alanında dünyanın önde gelen markalarından biri olarak XCMG, 2022 ve 2023 yıllarındaki başarılarını, AR-GE çalışmalarına yaptığı yatırımlarla da taçlandırdı. Yaklaşık 832 milyon ABD doları yatırımı yeni araştırma tesislerinin kurulmasına ve son teknolojiyi yakalayan iş makinesi tasarımlarının yapılmasına yatıran XCMG, bu yatırımlarını bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında arttırdı. XCMG'nin AR-GE ve teknolojik gelişim için istihdam ettiği çalışan sayısı da hızla artıyor. 2022 yılı sonu itibariyle 5.767 AR-GE personeline sahip olan XCMG; bu sayının bir önceki yıla göre yüzde 15'lik bir artışı gösterdiğini ve böylece bu alanda görev alan kişi sayısının toplam çalışan sayısının yüzde 21'ini oluşturduğunu açıkladı.

Müşterilerin tedarik zincirindeki değerinin farkında olan XCMG, müşterilerden gelen geri dönüşleri de değerlendirerek ürün tasarımlarını devamlı olarak yeniliyor ve AR-GE çalışmalarına yön veriyor. İş makinelerinin her sahada en yüksek performansla hizmet vermesini hedefleyen XCMG, AR-GE mühendisleri müşterilerin geri dönüşlerinin yanı sıra; sahada birebir çalışarak ürünleri gözlemleme şansı elde eden servis mühendislerinin verdiği fikirler sayesinde her daim “Everest’in Zirvesine” ulaşmak için çalışıyor.

Son yıllarda teknolojik üretim ve otomasyonlu üretim hatları üzerine yoğunlaşan XCMG; üretim hattındaki insan faktörünü olabildiğince azaltarak insan kaynaklı hataları minimuma indirmek ve üretimi hızlandırmak adına çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan XCMG forklift fabrikası, yüzde 90 oranında otomatik üretim hattıyla firmanın en yeni teknolojiyi yakalama ve ürün kalitesini her zaman en üst seviyede tutma taahhüdünü gerçekleştirme adına önemli bir adım olarak gösteriliyor.

XCMG Türkiye hakkında bilgi almak için www.xcmg.com.tr internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina