Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - XCMG Türkiye’deki faaliyetlerine hız verdi
XCMG Türkiye’deki faaliyetlerine hız verdi

Dünyanın en büyük 3’üncü iş makineleri üreticisi XCMG, Türkiye’de de faaliyetlerine hız verdi

Dünya genelinde faaliyet gösteren iş makinesi üreticilerinin elde ettikleri ciroya göre sıralandığı Yellow Table’da, 2021 yılında elde ettiği 15 milyar doları aşan cirosuyla, Caterpillar ve Komatsu’nun ardından 3’üncü sırada yer alan XCMG, Türkiye’de de faaliyetlerini güçlendiriyor.

XCMG'nin Avrupa Bölümünde görev alan ve aynı zamanda Türkiye İdari Direktörü olan Jin Liting ve XCMG Türkiye Satış ve İş Geliştirme Direktörü Suat Kıral küresel boyutta ve Türkiye’deki faaliyetlerine ve hedeflerine yönelik sorularımızı yanıtladı.

Sn. Jin Liting, firmanızın kuruluşu ve gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?

Xuzhou İnşaat Makinaları Group Co., Ltd. (XCMG) 1943 yılında kurulmuştur. Bunun öncesinde ise XCMG'nin atası olan Huaxing Iron Works şirketi bulunmaktadır. XCMG, 1957 yılında ilk kule vincinin başarılı üretimi ile inşaat makineleri sektörüne girmiştir. Daha sonra XCMG firması resmi olarak oluşturulmuş ve sektörün ilk grup firması haline gelmiştir. Birkaç yıl sonra,1996'da XCMG Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başlamıştır.

XCMG, Çin'in inşaat makineleri endüstrisinde 2003 yılında hem operasyonlarda hem de satış gelirlerinde 10 milyar yuan'dan (yaklaşık 1,5 milyar dolar) fazla üretim yapan ilk şirket olmuştur. Ardından XCMG, 2011 yılında küresel iş makineleri sektörünün ilk beşine girmeyi başarmıştır. XCMG İnşaat Makineleri Araştırma Enstitüsü, 1 milyar yuan yatırımla (yaklaşık 150 milyon dolar) inşa edilmiş; XCMG'nin kademeli olarak tüm dünyaya yayılan bir araştırma ve geliştirme sistemi oluşturmasına imkân sağlamıştır.

“2017’de 4,7 milyar dolar olan şirketin cirosu, 2021’de 15,1 milyar dolara ulaştı”

XCMG’nin küresel iş makineleri pazarındaki konumu nedir?

XCMG, baştan beri Çin inşaat makineleri endüstrisinin ön saflarında yer almıştır ve geçen zaman içerisinde eksiksiz ürün çeşitleri ve serileri ile yerli endüstrinin en büyük, en etkili ve en rekabetçi işletme gruplarından biri haline gelmiştir. Bugün, XCMG'nin inşaat makineleri pazarında bulunduğu yer inkâr edilemez derecede büyüktür ve büyümeye de devam etmektedir. XCMG şu anda Çin'in En iyi 500 Şirketi listesinde 65., Çin'in En İyi 100 İmalat İşletmesi listesinde 44. ve Çin'in En İyi 100 Makine Üreticisi listesinde 2. sırada yer almaktadır.

XCMG, dünyanın en büyük inşaat ekipmanı üreticilerini satışlarına göre listeleyen Yellow Table'da, Caterpillar ve Komatsu'nun ardından dünyada üçüncü sıraya yükselmiştir. XCMG'nin son senelerdeki bu inanılmaz başarılarını daha iyi anlatmak adına, firmamızın geçtiğimiz senelerde Yellow Table'da kat etmiş olduğu ilerlemeleri incelenebilir; 2017 senesinde açıklanan Yellow Table'da dünyada dokuzuncu sırada yer alan XCMG, 4,7 milyar ABD doları satış yapmışken XCMG'nin 2021 yılında en son yayınlanan Yellow Table'daki satışları 15,1 milyar ABD dolarını aşmıştır. Son yıllarda sektör, hızlı bir büyümeye tanıklık etmiş ve satışlarımız istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmiştir.

Firmanızın büyüme stratejisinin temellerinde hangi değerler bulunuyor?

XCMG; kalite, inovasyon, değer ve sorumluluk olarak belirlediği temel ilkelerine olan bağlı olarak küresel inşaat ve sürdürülebilir kalkınma için çözümler üretmeye odaklanmıştır. Yeni mühendislik teknolojileri geliştirmek üzere yatırımlarımızı yoğunlaştırıyoruz. Çin hükümetinin trilyon dolarlık altyapı yatırımları XCMG'nin satışlarındaki büyümeye yardımcı olmaktadır, bununla birlikte grubun küresel pazarlardaki başarısının da katkısını dikkate almak gerekmektedir.

Son zamanlarda Avrupa ve Kuzey Amerika'nın gelişmiş pazarları, XCMG için son derece önemli pazarlar hale geldi. Bu nedenle XCMG, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da yerel ekipler kurarak büyümeyi stratejik planlarının içerisine dahil etmiştir. Bununla birlikte XCMG ürünleri üstün kaliteleri ile tüm dünyada dikkat çekmektedir. Makinelerin çalışacağı bölgelerdeki kültür ve dinamikler hakkında bilgi sahibi olan yerel bireylerin şirket bünyesine kazandırılması ve bu bölgelerle etkin bir şekilde iletişim kurulması da bizim açımızdan son derece önemlidir.

“XCMG ürünleri dünya genelinde 187 ülke ve bölgede satılıyor”

Ürün hattınızda hangi ürünler bulunuyor?

XCMG'nin son derece geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır. İnşaat makineleri, madencilik makineleri, ağır hizmet kamyonları, sağlık ve hijyen ekipmanları, fabrikasyon binalar, finansal hizmet ve bilgi teknolojilerini kapsayan komple araçlar, yedek parça ve bileşenleri, ticaret ve yeni iş formlarında 60'tan fazla işletmeye sahiptir. XCMG şu anda dünyanın en büyük vinci ve Çin'in en büyük ekskavatörü de dahil olmak üzere Çin'de 100'den fazla sektör lideri donanıma sahiptir. Ayrıca XCMG, 5 farklı iş alanında şampiyonluk kazanan 9 firma ve ürününe sahiptir.

Çin'de 9 ürün kategorisinde en yüksek pazar payına sahipken, mobil vinç alanında ise dünyadaki en yüksek paya sahiptir. Buna ek olarak, beton ekipmanları ve fore kazık makinelerinde, dünya çapında ardı ardına birinci ve ikinci sırada yer alan pazar payları bulunmaktadır. Aynı zamanda ulusal düzeyde bir "yeşil" fabrikaya ve ulusal yeşil tedarik zinciri yönetimi kuruluşuna da sahiptir.

Küresel üretim ve satış organizasyonunuz hakkında bilgi verir misiniz?

XCMG ürünleri dünya genelinde 185’den fazla ülke ve bölgede satılmaktadır. Almanya, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan da dahil 10'dan fazla ülkede XCMG Ar-Ge merkezleri, üretim tesisleri ve fabrikaları bulunmaktadır. Yakın zamanda XCMG, Schwing de dahil olmak üzere üç Avrupalı şirketi bünyesine katmıştır. Kuşak-Yol İnisiyatifi ülkelerinin %97'sinde 3 milyar yuan’dan fazla yatırım yapmıştır. Tüm bu bahsi geçen ihracat ve yurtdışı gelirleri XCMG'yi Çin'deki endüstrinin birincisi yapmıştır. Gelecekte XCMG, otonom makineler, elektrikli tahrik ve telematik sistemleriyle ürün yelpazesini daha da genişletmeyi hedefliyor. Bu gelişmeler ile hedeflenenler arasında tüm verilerin görülebilmesi ve paylaşılabilmesi için bir filodaki tüm makineleri birbirine bağlamak da var.

XCMG Türkiye Satış ve İş Geliştirme Direktörü Suat Kıral:

“XCMG Türkiye, müşterilerine en kaliteli ve özenli hizmeti sunmaya odaklanmaktadır”

XCMG Türkiye Satış ve İş Geliştirme Direktörü Suat Kıral, XCMG Türkiye'yi kurma yolculuğunda ilk adımların 2016 sonbaharında atıldığını belirterek, akabinde başarılı ve yetenekli bir ekip kurmaya odaklanıldığını ifade etti. İş makinelerinde 40 yıllık tecrübesi ve bu alanda yatırım yapmak isteyen Türk müşterilerinin zihninde oluşturduğu güven ile 2017 yılında takıma ilk katılan Suat Kıral olmuş. Böylece onun çabalarıyla XCMG Türkiye ilk şeklini almaya başlamış.

2018 yılında XCMG Türkiye ailesine ilk distribütör olarak Hakan Makina eklenmiştir. Hakan Makina, o günden bu yana XCMG ekskavatörlerinin ve lastik tekerlekli yükleyicilerinin Türkiye pazarına satışını gerçekleştirmektedir.

Türkiye pazarındaki genişleme fırsatını gören XCMG Türkiye, getirdiği sektör bilgisi ve tecrübesiyle bu genişlemeyi mümkün kılan yeni ekip üyelerinin de eklenmesiyle birlikte 2019 yılında Enka Pazarlama'yı distribütör listesine dahil etmiştir. Enka o zamandan beri fore kazıklar, platformlar, diyaframlı kepçeler, silindirler ve greyderler gibi XCMG ürünlerinin satışını üstlenmektedir.

2022 yılında XCMG'nin Türkiye pazarındaki distribütörleri arasına HBZ Makina Ekibi eklenmiştir. HBZ kısa bir süre önce XCMG’nin forklift satışlarını üstlenmiştir.

“Türk kültürünü ve geleneksel değerlerini her zaman göz önünde bulunduruyoruz”

Suat Kıral, XCMG Türkiye'nin Türkiye inşaat pazarındaki yerini büyütmek için ekibine başka distribütörler de eklemek için çalıştığını ifade ediyor:

Bununla birlikte XCMG Türkiye, XCMG ürünlerini sadece büyük şehirlerde değil, tüm Türkiye'de tanıtmayı hedeflemektedir. Bu iddialı hedeflere ulaşmak için XCMG Türkiye, işyerlerinde profesyonellik ve kurumsallık ortamını geliştirirken, mevcut ve gelecekteki distribütörlerinin de yardımıyla daha fazla alana yayılmak istiyor.

Ayrıca, XCMG Türkiye, Türkiye iş makineleri pazarına yönelik kendi hedefleriyle birlikte, XCMG'nin küresel hedeflerini çevresel ve sürdürülebilir kalkınma açısından ilerletmek için de aktif olarak çalışmaktadır. XCMG Türkiye, ülke genelindeki nüfuzunu genişletirken, Türk kültürünü ve geleneksel değerlerini her zaman göz önünde bulundurmaya özen göstermiş ve bunu gelecekte de sürdüreceğine söz veriyor. Buna ek olarak, Türkiye'nin stratejik konumunu göz önünde bulundurarak, XCMG Türkiye; Türkçe konuşulan komşu bölgelerdeki pazar payını genişletmeyi planlıyor. Özellikle Avrupa olmak üzere tüm çevre ülkelere XCMG ürünlerinin ve yedek parçalarının hızlı teslimatını sağlamak için bir lojistik merkezi kurma yönündeki çalışmaları devam ediyor.

XCMG Genel Merkezi'nin güçlü desteği

Suat Kıral ayrıca, XCMG Türkiye'nin iç yapısında yetkin ve başarılı bireyleri çatısı altına alarak ekibini geliştirmeye ve genişletmeye devam ettiğinin de altını çiziyor:

XCMG Türkiye ekibinin bu genişlemesindeki odak, distribütörlerine ve müşterilerine gereken desteği vermek adına hızla çalışacak ekip üyelerinin takıma dahil edilmesi yönündedir. Bununla birlikte XCMG Türkiye, ürünlerin üretiminden teslimatına kadarki süreci fabrikalarla kurduğu etkin iletişim ile sağlamaktadır. Yeni eklenen bölümler arasında satış sonrası ve yedek parça ile pazarlama departmanları da yer almaktadır. XCMG Türkiye, Türk müşterilerine en kaliteli ve özenli hizmeti sunmaya odaklanmaktadır.

XCMG Genel Merkezi'nin, XCMG Türkiye'yi bu yolculuğunda mümkün olduğunca desteklediği ve yolun her noktasında konularına hâkim Çinli uzmanlardan faydalanıldığının da altı çiziliyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina