Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Yanan ormanlar SUMITOMO gücü ile yeniden canlanıyor
Yanan ormanlar SUMITOMO gücü ile yeniden canlanıyor

Yanan ormanlar SUMITOMO gücü ile yeniden canlanıyor

Türkiye’nin akciğerlerini kül eden orman yangınları sonrası başlatılan çalışmalar hızla devam ederken, orman sahalarının rehabilitasyonu için çalışan birçok firmanın makine tercihi Sumitomo ekskavatörler oldu.

Ağustos ayı boyunca başta Akdeniz ve Ege bölgelerimiz olmak üzere art arda çıkan orman yangınları ülkemizin akciğerlerini kül etti. Yaşanan bu felaket beraberinde büyük bir orman seferberliğini de getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çeşitli kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerince ormanlarımızın geri kazanımı için çalışmalar, kampanyalar, sosyal sorumluluk projeleri yapıldı. Sürdürülen bu çalışmalar sahada hızla ilerlerken yangın sonrası ormanlarda yeniden hayatın canlanmasını görmek sevindirici oldu.

Yangın sonrası hayat için çalışıyorlar

Yanan orman sahalarında rehabilite ve saha hazırlık çalışmalarını sürdüren orman müteahhitti firmalar, yangınla mücadeleyi, yangın sonrası ülkemizin tekrar yem yeşim ormanlarına kavuşması için yürüttükleri çalışmaları anlattılar:

“Yangının söndürülmesinde katkı sunduk”

Antalya’da faaliyet sürdüren Dabanoğlu firması sahibi Hasan Ali Daban, yaşadıkları Manavgat Bölgesi’nin geçim kaynağının doğrudan ve dolaylı olarak eşsiz doğa yapısı ve ormanları olduğunu söyleyerek,

Yangın burada yaşayan bizler ve elbette bu eşsiz güzelliği görmek için dünyanın dört bir yanından gelen insanlar için büyük bir felaket oldu. Hepsinden öte inanılmaz bir çeşitliliğe sahip orman bitki ve canlı dokusunun zarar görmesine neden oldu. Bizler tüm bu yangın sürecinde gerek iş makinesi, ekipman ve personelimizle gerek tüm köylümüzle yangın noktalarında görev alarak canla başla çalışan Orman Genel Müdürlüğü ve söndürme ekiplerine destek olduk. Elimizden gelen çabayı göstererek yangınların önüne geçmeyi başardık. Bir nebze de olsa bu yangının söndürülmesinde katkı sunduk” dedi.

Söndürme çalışmalarının insan üstü bir çaba ile yapıldığını belirten Hasan Ali Daban, “Elbette bu yangınların yaşanması bizleri derinden etkiledi ancak ormanlarımızı tekrar geri kazanmak için bizlerin yapması gereken hala pek çok şey var. Biz de firma olarak bu noktada makine, ekipman, personel ve tecrübemizle çalışıyor, en kısa zamanda ülkemiz ormanlarının geri kazanılması için faaliyet gösteriyoruz” diye konuştu.

Yangın sonrası yürüttükleri çalışmaya değinen Daban, “Hali hazırda sürdürdüğümüz mevcut yeşil orman alanlarındaki faaliyetlerimizi tamamlayarak, mevsim itibari ile öncelik verilmesi gereken yanan sahalara giriş yaptık. Bu sahalarda yanan odun örtüsünün kesimi, ekonomik olarak geri kazanımını sağlamak ve sahada şartnameler uyarınca gerekli çalışmaları yapmak adına plan, program ve yatırımlarımızı yaptık. Bu çalışmaları da son hızla devam ettirmekteyiz. Zamanla yarışıyoruz ve bu noktada makine ekipman bizler için büyük öneme sahip” şeklinde konuştu.

“Dozer bıçağı ile sahada rahatız”

Çalışmalar hakkında bilgi veren Daban, yaptıkları işin zorluklarına ve ihtiyaçların çeşitliliğine değinerek tüm süreçlerde en büyük etkenin makine alt yapısı olduğunun altın çizdi.

Orman sahalarında ekskavatörler bizler için büyük öneme sahip. Muhtelif tonajlardaki makine parkımızı gençleştirme ve büyütme adına Sumitomo’nun SH130-6 ve SH180LC-6 modellerini makine parkımıza kattık. Mevcut Sumitomo ekskavatörlerimizle birlikte kamyon sayımızı da artırdık ve böylece çok daha etkin ve hızlı çalışma imkanına kavuştuk” diye konuşan Hasan Ali Daban, Sumitomo ekskavatörlerindeki düşük yaktı sarfiyatı, yüksek güç, performans ve hızın kendileri için en önemli tercih nedeni olduğunun da altını çizdi.

Sumitomo ekskavatörlerinin ormancılık gibi zorlu bir sektörde gösterdiği mükemmel performansın altını çizen Daban, “Dozer bıçağı sayesinde bozulan yolların onarımı yapabiliyor, yeni yollar açabiliyoruz. Sahayı çalışmaya uygun hale getirerek çok daha verimli, çok daha hızlı ve güvenli çalışıyoruz” dedi.

“Yılların tecrübesiyle makine parkı oluşturuyoruz”

Antalya ve Muğla’da yanan ormanlık alanlarda rehabilitasyon faaliyetleri sürdüren Efes Trans firması Genel Müdürü Murat Bozan da çalışmalar hakkında bilgi vererek yaşanan trajedinin yaralarının bir an önce sarılması için çabaladıklarının altını çizdi.

“Ülkemizin akciğerleri inanılmaz bir yaz dönemi geçirdi. Peş peşe çıkan yangınlar maalesef geçimini orman faaliyetlerinden kazanan biz müteahhit firmalar ve orman köylüsü olmak üzere pek çok sektörü olumsuz etkiledi. Elbette bu yaşananların telafisi için canla başla çalışılıyor ve biz de firma olarak bu süreçte görev alıyoruz” şeklinde konuşan Bozan, devam eden projeleri hakkında bilgiler verdi. Murat Bozan; “Muğla ve Antalya bölgelerinde muhtelif sahalarda çalışmaktayız. Yanan ormanların tekrar canlı bitki örtüsüne kavuşması için Orman Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı plan çerçevesinde saha temizliği yapılmakta, ekonomik değeri olan tamamen kül olmamış ölü otun örtüsünü ekonomiye kazandırmaktayız. Bir kısım bölge doğal seyri ile kendi haline bırakılırken bir kısım sahalarda ise tohum takviyesi ve fidan ekimi yapılmakta. Bizler de sahaların hazırlığını yapmaktayız” diye konuştu.

Sürecin çok hızlı ilerlemesi gerektiğini ifade eden Bozan, “Sektörün köklü firmaları arasındayız ve yılların tecrübesi ile makine parkı oluşturuyoruz. Bu noktada Sumitomo ekskavatörleri ile çalışmanın sunduğu avantajları çok yakından biliyoruz. Sahada yüksek hız, yüksek verim ve güvenlik yanı sıra düşük yakıt sarfiyatı, düşük işletme maliyeti bizim için büyük önem taşıyor. Biz bunu ve daha fazlasını Sumitomo ekskavatörler ile elde ediyoruz. Makine parkımızda bulunan SH130-6 dozer bıçaklı makineler ile sahada çok rahatız, çok hızlıyız ve çok verimliyiz” dedi.

Yaptıkları işin önemini her an hissettiklerini ifade eden Murat Bozan, “Bizler gelecek nesiller için çalışıyor, yaptığımız tüm faaliyetleri bu sorumluluk bilinci ile yapıyoruz. Bunun sonucu olarak da mevsiminde, en yüksek hızda ve verimlilikle projeyi sonlandırmak en büyük amacımız. Bu süreçte en büyük destekçimiz de Sumitomo ekskavatörler olmakta” diye konuştu.

Zorlu çalışma koşullarının olduğunun altını çizen Bozan, “Tüm gün makine üzerinde çalışan operatörün mutlaka kendini rahat ve güvende hissetmesi gerekiyor. Verimli çalışması için bu çok önemli. Biz Sumitomo ekskavatörler ile bunu sağladık. Operatörlerimiz çok rahat. Makinelerin ataçman uyumu çok iyi ve yüksek performans ile çalışmakta. Yakıt tüketimi olsun, bakım periyotları olsun bizleri çok memnun ediyor. Sumitomoların rekabetin arttığı sektörde bizlere avantaj sağladığını rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

“Sumitomolar Ormanda Verimli Çalışıyor”

Burdur ili sınırları içinde bulunan yangın bölgelerinden biri olan Bucak Kargı’da saha temizlik ve rehabilitasyon çalışmaları yapan Yüceer Kereste sahibi Mehmet Yüce, sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Mehmet Yüceer, “Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde art arda çıkan orman yangınları maalesef çok geniş bir alanı etkiledi. Yangın söndürme sürecinde elimizden gelen çabayı gösterirken yangın sonrası sahanın tekrar rehabilite edilmesi, ormanın tekrar filizlenerek kendini yenilemesi için faaliyet sürdürmekteyiz. Orman Genel Müdürlüğü’nün belirlediği çerçevede sahada yanan kerestenin ekonomiye geri kazanımı, ormanların yeniden hayat bulacağı zeminin oluşturulması için elimizden gelenin en iyisini yapmaktayız. Tüm tecrübemizle, personel ve ekipmanımızla, yeni yatırımlarımızla bu amaca hizmet etmekteyiz” dedi. En son yaptıkları makine yatırımlarına değinen Mehmet Yüceer, “Geçtiğimiz yıl makine parkımıza kattığımız SH130-6 model makinemize ek SH210LC-6 model yeni bir makine daha aldık. Böylece çok daha hızlı ve verimli çalışmamızın da yolunu açtık” diye konuştu.

Yeni yatırımlarının da Sumitomo olmasının bir tesadüf olmadığını kaydeden Yüceer, “Sumitomo ekskavatörler orman sektörü gibi zorlu bir iş kolunda yüksek verimle çalışan, sorunsuz ekskavatörler. Gerek hızları, dayanıklılıkları gerek yürüyüş sistemleri gerek şaseleri ile sorun çıkarmayan makineler. Biz de bu sorunsuz tasarımları ve güçlü satış sonrası hizmetler desteği nedeniyle Sumitomo ekskavatörlerini tercih etmeye devam ettik” dedi.

“Pire gibi, tam ormanda kullanılacak makina”

Yüceer Kereste operatörlerinden Yasin Haylaz da saha çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yanan ormanların yeniden yeşermesi için çalıştıklarını kaydeden Haylaz, yangından arta kalan ve ekonomik değeri olan keresteyi sahadan çekerek, yeniden orman örtüsü oluşturulması için çalışmaya yaptıklarını söyledi. Bir yılı aşkın süredir kullandıkları Sumitomo ekskavatörlerin performansı hakkında bilgi veren Haylaz, “Pire gibi, tam ormanda kullanılacak makina. Her yerde gezebiliyor. Bıçağı bir veli nimet. Yol yapımında hemen sıyırabiliyorsun dozer gibi. Gücü de çok iyi. Bıçağını dayadığın zaman koparamayacağım, alamayacağım diye bir şey de yok. Güzel makine. Performansından çok memnunuz. Yakıtından da çok memnunuz” dedi.

Makineni konforu ve güvenliğine değinen Haylaz, ek kabin korumanın yaşanan bir kazada hayatlarını kurtardığının altını çizerek konfor ve güvenliğin altını çizdi. Haylaz, “8-10 saat kabin içinde kalıyoruz. Diğer makinelerle kıyasladığınızda gayet güzel. Rahat yani. Diğerlerinden indiğin zaman çok ağrı sızı oluyordu. Bu makineyi kıyasladığımız zaman bence güzel. Üst koruma çok önemli bir şey. Üstümüze çam düştü. Beni kurtaran o korumaydı. O olmasa belki şu an olmayacaktım” dedi.

GELECEĞE NEFES KAMPANYASI

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, yanan orman alanlarının ağaçlandırma dışında başka hiçbir amaçla kullanılmayacağını belirterek, "Geleceğe Nefes Kampanyası ile her vatandaşımız için 3 fidan olacak şekilde toplam 252 milyon fidanı yıl bitmeden dikeceğiz" ifadesini kullandı.

Mümkün olan en kısa sürede yanan alanların yeniden yeşillendirileceğini vurgulayan Pakdemirli, "Anayasa'nın 169'uncu maddesi, 'Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz' der. Bu madde uyarınca, yanan alanlar tekrar ağaçlandırılır ve başka amaçla kullanılmaz. Bu konuda kimsenin en ufak bir kuşkusu olmasın" değerlendirmesinde bulundu.

"Ağaçlandırmada arazi yapısına göre 3 yöntem uygulanacak"

Bakan Pakdemirli, yanan alanların 3 yöntemle yeniden yeşillendirileceğine işaret ederek, planlamaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Yangınlar soğutulduktan sonra yanan odun emvali sahadan çıkarılacaktır. Ardından detaylı bir arazi etüdü yapılacak ve bu alanların hangi yöntemlerle yeşillendirileceği netleşecek. Ağaçlandırma, doğal bitki örtüsüyle uyumlu olacak. Ağaçlandırmada arazi yapısına göre 3 yöntem uygulanacak. Birincisi, özellikle yangın öncesinde yoğun olarak maki bitki formasyonunda yer alan bitki türlerinin var olduğu bir kısım taşlık, kayalık alanlar doğal haline bırakılacak ve bu alanların doğal haliyle kendini yenilemesi beklenecek. Önümüzdeki ilkbahar aylarında bu alanlardaki bitkilerin yeni sürgünler verdiğini hep birlikte göreceğiz inşallah. İkinci yöntemde, yangın öncesi yeterli tohuma sahip ağaçların var olduğu alanlarda saha temizliğine müteakip bu tohumların çimlenmesi beklenecek, çimlenme sonucunda elde edilen fidanlar ile bu alanların da yeşillendirilmesi sağlanmış olacak. Üçüncü yöntemde ise doğal haline bırakılsa da eski haline kavuşamayacak alanlar da saha etüdünden hemen sonra fidan dikimi için hazırlanacak ve ilk yağmurların ardından hızlıca fidan dikimine başlanacak. Bu dikimlerin de kasım ayının ikinci haftasından itibaren başlamasını öngörüyoruz. Geleceğe Nefes Kampanyası ile her vatandaşımız için 3 fidan olacak şekilde toplam 252 milyon fidanı yıl bitmeden dikeceğiz."

Akdeniz ekosisteminin kendi doğal yapısı gereği yanan bölgelerde kızılçam ormanları ve maki bitki formasyonundaki ağaçların olduğunu anımsatan Pakdemirli, yeni ormanlar kurulurken türlerin değiştirilmeyeceğini ancak tamamı kızılçam ağaçlarıyla da ağaçlandırılmayacağını bildirdi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina